Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningUtbildningens kvalitet påverkar lönen

Utbildningens kvalitet påverkar lönen

Har du pluggat på en högskola som har hög kvalitet? Grattis! Då har du sannolikt högre lön än dem som en gång valde motsvarande utbildning på en sämre högskola. En studie från Saco visar nämligen ett tydligt samband mellan kvalitet på utbildning och lön.

Högskolan har byggts ut i snabb takt de senaste 25 åren. Nya lärosäten har etablerats och under 1990-talet nästan fördubblades antalet studenter. Utbyggnaden av högskolan har bidragit till en breddad rekrytering av studenter men också lett tilll skillnader mellan lärosäten och på studenternas ålder och bakgrund.

Saco har granskat sambandet mellan högskolans kvalitet och studenternas inkomster efter utbildningen. Kvalitetsmåtten är andelen forskarutbildade lärare, betygsnivån hos medstudenterna och antal lärare per högskolestudent.

Studien visar att studenter som har högskoleutbildade föräldrar i större utsträckning läser på högskolor med hög kvalitet medan studenter som inte har högskoleutbildade föräldrar läser på lärosäten med lägre kvalitet. Gymnasiebetygen påverkar också valet av utbildning. Gymnasiebetygen är högre bland studenter som har läst på högskolor med högst kvalitet.

Det finns också ett samband mellan familjebakgrund och studenternas utbildningsval. En större andel av studenterna utan högskoleutbildade föräldrar har en pedagogisk examen och en mindre andel har teknisk examen jämfört med studenter med högskoleutbildade föräldrar.

Rapporten visar också ett samband mellan utbildningens kvalitet och lön. Studenter som har gått på högskolor av hög kvalitet har högre inkomster efter utbildningen. Resultatet står sig även när man tar hänsyn till studenternas gymnasiebetyg, kön, ålder, barn, utbildningsinriktning, antal avklarade poäng, om de har examen, samt föräldrarnas utbildningsnivå, ålder och födelseland.

Göran Arrius– De flesta är medvetna om snedrekryteringen till högskolan, där valet att utbilda sig beror på vilka föräldrar man har. Men ingen diskuterar snedrekryteringen utifrån högskolans kvalitet, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Snedfördelningen av kvalitet kan förklaras av att högskolepolitiken länge fokuserat på utbyggnad, på kvantitet istället för kvalitet. Rättvisa har definierats som att fler ska få plats på högskolan.

– Men det är inte rättvisa att erbjuda högskoleutbildning som inte håller hög kvalitet. De 250 miljoner som regeringen har föreslagit för att höja nivån på utbildningen räcker inte långt. Det behövs miljarder. Ett första steg vore att ställa in den föreslagna utbygganden och låta de pengarna gå till kvalitetssatsningar istället, säger Göran Arrius.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.