Tidigast på måndag kommer de som sägs upp från Sony Mobile, däribland 253 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, att informeras, berättar Hakan Gül, ledamot i den lokala akademikerklubben.
Tidigast på måndag kommer de som sägs upp från Sony Mobile, däribland 253 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, att informeras, berättar Hakan Gül, ledamot i den lokala akademikerklubben.
I måndags informerade ledningen på Sony Mobile att de hade kommit överens med facket och skrivit på ett avtal om framtiden. Totalt 975 personer, varav 575 är anställda och 400 är konsulter, får lämna företaget. Av de 575 anställda är 253 medlemmar i Sveriges Ingenjörer, berättar Håkan Gül, ledamot i den lokala akademikerklubben på Sony Mobile.
– Just nu vet inte de flesta som kommer att bli uppsagda om de kommer att bli det. Den informationen får de tidigast på måndag, berättar han.
Den här veckan har Sony Mobile informerat alla chefer om avtalets innehåll och hur cheferna i sin tur ska informera sina anställda. Cheferna får också utbildning i hur de ska hantera samtalen med de som kommer att bli uppsagda. Facket har haft medlemsmöten och utöver det mejlar och ringer anställda till de fackligt förtroendevalda, eller söker upp dem för att prata, berättar Håkan Gül.
– Den här veckan handlar mer om att lugna oroliga medlemmar och om att ge information till alla om vad som händer. Alla måste veta vad som gäller och vilka beslut de måste ta. När de får uppsägningsbeskedet kanske det blir lättare att ta det, säger han.
Avtalet mellan facket och ledningen som nu alltså är påskrivet och klart har två huvudspår för de uppsagda. Ett innebär längre säkerhet, det vill säga fler månader under sin uppsägningsperiod där man också får hjälp genom NextStep. Det är ett program som pågår i sex månader där företaget hjälper anställda med jobbcoacher och där man upprättar individuella planer för karriärutveckling.
– Det kan till exempel handla om att få hjälp med hur man startar upp ett bolag, coachning vid jobbsökande, kortare utbildningar och så vidare, förklarar Håkan Gül.
Det andra spåret innebär en kortare ersättningsperiod, utan jobbcoachning. De som väljer detta spår kan börja jobba på en ny arbetsplats under ersättningsperioden utan att förlora ersättningen.
Trygghetsrådet är med och stöttar i båda alternativ.
– Alla anställda får ett val. De har 30 dagar på sig att fundera och välja mellan alternativ 1 och 2. Vi kommer att finnas tillgängliga för att informera och förklara, säger Håkan Gül.
Förutsättningarna för dem som blir uppsagda att hitta jobb i Lund som motsvarar deras kompetens ser han som goda. Sony Mobile har varit en stor arbetsgivare i området och haft en betydande del av arbetskraften. När nästan 1 000 personer, inklusive konsulter, blir tillgängliga blir det intressant för företagen, säger Håkan Gül.
– Redan samma dag som vi lade varslet hörde företag av sig, eller sade till tidningar att de ville ta över folk. De kom även hit och ställde sig utanför arbetsplatsen.
Sony Mobile jobbar både med företag från Sverige och internationellt för att försöka hålla ihop kompetensen i Lund. Ett sätt är att locka företag att etablera sig i Lund. Det pågår också samtal med Region Skåne, Forsknings- och innovationsrådet i Skåne och forskningsinstitutet Mapci vid Lunds tekniska högskola, berättar Hakan Gül. Region Skåne, Lunds Kommun och Malmö Kommun har även de visat intresse för att får in kompetens med industriell bakgrund i sina verksamheter.
– Jag vill poängtera att jag tror på en bra framtid för Lund och regionen. Vi har fortfarande stark tilltro till Sony Mobile. Sony Mobile kommer fortsatt vara en stor arbetsgivare i regionen. Det är trots allt 1 200 medarbetare kvar.
Ania Obminska