Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSkatt på giftiga kemikalier

Skatt på giftiga kemikalier

Mobiler och tv-apparater blir dyrare med en ny skatt på skadliga kemikalier. En utredning har föreslagit att elektronik och vissa byggvaror som innehåller skadliga kemikalier beskattas extra.

Elektronik innehåller många olika kemikalier, flera av dem direkt onyttiga för människan. För första gången föreslår en utredningen en ny skatt som ska fördyra saker som innehåller skadliga kemiska ämnen. Syftet är att uppmuntra tillverkarna att använda mer miljövänliga kemikalier i sina prylar.

Flamskyddsmedel är en typ av hormonstörande ämnen som utredningen har tittat på. Elektronikprylar som mobiler och, tv-apparater, radioapparater och surfplattor innehåller flamskyddsmedel för att minska brandrisken.

Problemet är att flamskyddsmedlen kommer ut i naturen när elektroniken ska skrotas. De kemiska ämnena är svåra att bryta ner och finns kvar länge i naturen och kan färdas långt. De ansamlas i kroppen och kan försämra förmågan till reproduktion. De kan påverka hjärnan och kan även orsaka cancer.

Vissa byggmaterial, exempelvis Golvbeläggningsmaterial, innehåller PVC-plaster. De innehåller mjukgörande kemikalier, så kallade ftalater. De anses vara hormonstörande och när plasten så småningom eldas upp i ett värmeverk, bildas också det farliga giftet dioxin.

Elektronikskatten ska uppgå till 8 kronor per kilo vara för vitvaror och 120 kronor per kilo för övrig elektronik, dock max 320 kronor. En 150 grams mobiltelefon blir då ungefär 18 kronor dyrare. Ett kylskåp på 80 kilo får maxbeloppet 320 kronor. Skatten på golv-, vägg- och takmaterial uppgår till 10 kronor per kilo vara.

Utredningen tillsattes av alliansregeringen, men även socialdemokraterna, miljöpartiet och vänstern stöder förslaget.

Den nya skatten är tänkt att träda i kraft den 1 januari, 2016. Handeln har påpekat att skatten kommer att öka importen av skadliga hushållsprodukter från utlandet, där den här skatten inte finns. Samtidigt beräknas skatten ge 2,4 miljarder kronor per år till staten. Enligt utredaren skulle man kunna beskatta även andra varor som innehåller skadliga kemiska ämnen, till exempel kläder, möbler och leksaker.

Sture Henckel

2 KOMMENTARER

  1. Johan Aspelin, i artikeln påstås endast att dioxin bildas. Alltså inget fel. Uppenbarligen sker ett utsläpp, som du själv skriver.

    Ren spekulation från min sida: plastgolv innehåller inte ftalater som är kända för att vara hormonstörande, däremot har man gått över till ämnen som ännu inte undersökts tillräckligt. Fel?

    Branschorganisationers lobbing är förövrigt löjeväckande.

  2. Påståendet att pvc-golv ger upphov till dioxinutsläpp vid tillståndspliktig avfallsförbränning är helt felaktigt. Se här http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Mark/Avfall/Utslapp-fran-avfallsforbranning/

    Utsläppen från all förbränning är 0,8 gram för hela Sverige för ett år!

    Plastgolv innehåller heller inte hormonstörande ftalater. Ftalater är en bred grupp av ämnen som har olika egenskaper.

    Mvh

    Johan Aspelin, vd, Golvbranschen, GBR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?