Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Nya jobb dyker upp hela tiden"

”Nya jobb dyker upp hela tiden”

Framför allt tjänstemannajobben förväntas påverkas av digitaliseringen. Foto: Ingenjören
Framför allt tjänstemannajobben förväntas påverkas av digitaliseringen. Foto: Ingenjören

Digitaliseringen innebär en stor omvandling, inte bara för våra jobb och företagen utan också för facket. Både företag och facket behöver förbereda sig för att möta utmaningarna på bästa sätt.

UNI GLObal union

UNI Global Union företräder 20 miljoner anställda inom tjänstesektorn runt om i världen och har som målsättning att skapa medlemstillväxt och stärka sina medlemsförbund, däribland Sveriges Ingenjörer.  Årets UNI ICTS världskonferens samlade 192 delegater från 50 länder och 76 medlemsförbund.

Att jobb kommer att försvinna till följd av automatisering och digitalisering har det skrivits mycket om på sistone. Den tekniska utvecklingen går snabbt och telekomföretag hör till dem som arbetar för fullt med att förändra sina affärsmodeller för att möta framtiden. Men hur kommer allt detta påverka oss, våra jobb och det fackliga arbetet, egentligen?

På onsdagens UNI ICTS världskonferens på Djurönäset berättade Alex Högback, policykoordinator på Uni Global Union som företräder 20 miljoner anställda inom tjänstesektorn, att han ser flera trender bland telekom- och nätverksföretag. För det första är det i allt större utsträckning globala. I väntan på att 5G kommersialiseras finns också ett fokus bland företagen på att öka 4G-nätets kapacitet och hastighet. Telekomföretagen arbetar för fullt för att möta behovet av ökad data. Många av de stora telekomföretagen pratar också om att satsa mer på IP-nätverk, samtidigt som tjänster som Skype och Whatsapp fortsätter att växa. Utöver detta satsar telekomföretagen på molntjänster, Big data och Internet of Things, som handlar om att koppla allt i ett nätverk.

I stället för att själv sia om hur allt detta kommer att påverka våra jobb valde Axel Högback att låta de över 190 delegaterna på plats att svara genom att rösta. Frågan löd ”Vad tror du kommer att ha störst påverkan på jobben de närmaste 5–10 åren?” och det fanns sex svarsalternativ. En majoritet av delegaterna trodde att det var Internet of Things, sakernas internet, som kommer att påverka jobben mest, följt av 5G.

Därefter tog Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen och expert i Digitaliseringskommissionen, vid. Tekniken, menade han, rör sig så snabbt att vi inte hade kunnat förutspå hur det skulle se ut i dag ens för 10 år sedan. Sakernas internet är en sak, men sedan har vi också molntjänsterna och Big Data. Det är inte längre science fiction att söka igenom tusentals medicinska journaler för att hitta den bästa behandlingen vid en viss diagnos, eller att skapa självkörande bilar. Är det en tredje industriell revolution vi har framför oss?

Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen, visade hur den ekonomiska ojämlikheten är mindre i Sverige än i USA.
Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen, visade hur den ekonomiska ojämlikheten är mindre i Sverige än i USA på grund av en relativt hög facklig anslutningsgrad bland svenskar.

Hälften av jobben i Sverige kommer att påverkas av digitaliseringen, framför allt tjänstemannajobben, berättade Fredrik Söderqvist. Skapas nya jobb i samma takt som gamla jobb automatiseras? Nej. Men det betyder inte att hälften av alla jobb kommer att försvinna. Vi pratade om detta ungefär på samma sätt under depressionen på 1930-talet och då fick vi inte rätt, betonade Fredrik Söderqvist. Vi är helt enkelt usla på att förutspå saker, menade han.

– Det här har hänt förr och vanligtvis brukar det lösa sig. Vi kan inte komma vilka de nya jobben blir på förhand, men det finns alla möjliga typer av nya jobb som dyker upp hela tiden. Vi människor är fantastiska på att komma på nya saker att göra, sade han.

I ljuset av den här utvecklingen finns både utmaningar och möjligheter för facket, menade Fredrik Söderqvist. Till exempel ansåg han att facket måste fundera mer på hur arbetet kan organiseras online för att få en ny generation att engagera sig fackligt. För facket fortsätter ha en viktig roll. Den ekonomiska ojämlikheten är mindre i Sverige än i många andra länder tack vare den jämförelsevis höga fackliga anslutningsgraden, 70 procent, bland svenskar, enligt Fredrik Söderqvist.

– Den här utmaningen tror jag är en stor möjlighet för alla att visa att facket är en viktig del i att ha en välfungerande ekonomi, sade han.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Katarina Wåhlin Alm, Jenny Gibson, Marianne Erlandson och Hans Näslund

Så mycket tjänar 213 kommunala teknik- och samhällsbyggnadschefer

0
Snittlönen för förvaltningschefer inom teknik och samhällsbyggnad i kommunerna ligger i nivå med jämförbara tjänster i privat sektor. Det visar en genomgång.
Rasmus Ågren

Elektronikingenjörens dagbok från Ikea – jobbar med de uppkopplade produkterna

0
Ikea säljer inte bara möbler och servetter. I Malmö utvecklar företaget elektronik – bland annat till lampor och högtalare. Här berättar ingenjören Rasmus Ågrens om en vecka på jobbet.
Fasader i Globenpområdet

Så tjänar ingenjörer i 19 branscher

0
Snittlönen för ingenjörer i privat sektor är högst i fastighetsbranschen. It-konsulter hamnar i den nedre delen av listan. Men om man rensar för ålder och chefsbefattningar blir bilden en annan.

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

1
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

1
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

2
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.