Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetsliv"Nya jobb dyker upp hela tiden"

”Nya jobb dyker upp hela tiden”

Framför allt tjänstemannajobben förväntas påverkas av digitaliseringen. Foto: Ingenjören
Framför allt tjänstemannajobben förväntas påverkas av digitaliseringen. Foto: Ingenjören

Digitaliseringen innebär en stor omvandling, inte bara för våra jobb och företagen utan också för facket. Både företag och facket behöver förbereda sig för att möta utmaningarna på bästa sätt.

UNI GLObal union

UNI Global Union företräder 20 miljoner anställda inom tjänstesektorn runt om i världen och har som målsättning att skapa medlemstillväxt och stärka sina medlemsförbund, däribland Sveriges Ingenjörer.  Årets UNI ICTS världskonferens samlade 192 delegater från 50 länder och 76 medlemsförbund.

Att jobb kommer att försvinna till följd av automatisering och digitalisering har det skrivits mycket om på sistone. Den tekniska utvecklingen går snabbt och telekomföretag hör till dem som arbetar för fullt med att förändra sina affärsmodeller för att möta framtiden. Men hur kommer allt detta påverka oss, våra jobb och det fackliga arbetet, egentligen?

På onsdagens UNI ICTS världskonferens på Djurönäset berättade Alex Högback, policykoordinator på Uni Global Union som företräder 20 miljoner anställda inom tjänstesektorn, att han ser flera trender bland telekom- och nätverksföretag. För det första är det i allt större utsträckning globala. I väntan på att 5G kommersialiseras finns också ett fokus bland företagen på att öka 4G-nätets kapacitet och hastighet. Telekomföretagen arbetar för fullt för att möta behovet av ökad data. Många av de stora telekomföretagen pratar också om att satsa mer på IP-nätverk, samtidigt som tjänster som Skype och Whatsapp fortsätter att växa. Utöver detta satsar telekomföretagen på molntjänster, Big data och Internet of Things, som handlar om att koppla allt i ett nätverk.

I stället för att själv sia om hur allt detta kommer att påverka våra jobb valde Axel Högback att låta de över 190 delegaterna på plats att svara genom att rösta. Frågan löd ”Vad tror du kommer att ha störst påverkan på jobben de närmaste 5–10 åren?” och det fanns sex svarsalternativ. En majoritet av delegaterna trodde att det var Internet of Things, sakernas internet, som kommer att påverka jobben mest, följt av 5G.

Därefter tog Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen och expert i Digitaliseringskommissionen, vid. Tekniken, menade han, rör sig så snabbt att vi inte hade kunnat förutspå hur det skulle se ut i dag ens för 10 år sedan. Sakernas internet är en sak, men sedan har vi också molntjänsterna och Big Data. Det är inte längre science fiction att söka igenom tusentals medicinska journaler för att hitta den bästa behandlingen vid en viss diagnos, eller att skapa självkörande bilar. Är det en tredje industriell revolution vi har framför oss?

Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen, visade hur den ekonomiska ojämlikheten är mindre i Sverige än i USA.
Fredrik Söderqvist, utredare på Unionen, visade hur den ekonomiska ojämlikheten är mindre i Sverige än i USA på grund av en relativt hög facklig anslutningsgrad bland svenskar.

Hälften av jobben i Sverige kommer att påverkas av digitaliseringen, framför allt tjänstemannajobben, berättade Fredrik Söderqvist. Skapas nya jobb i samma takt som gamla jobb automatiseras? Nej. Men det betyder inte att hälften av alla jobb kommer att försvinna. Vi pratade om detta ungefär på samma sätt under depressionen på 1930-talet och då fick vi inte rätt, betonade Fredrik Söderqvist. Vi är helt enkelt usla på att förutspå saker, menade han.

– Det här har hänt förr och vanligtvis brukar det lösa sig. Vi kan inte komma vilka de nya jobben blir på förhand, men det finns alla möjliga typer av nya jobb som dyker upp hela tiden. Vi människor är fantastiska på att komma på nya saker att göra, sade han.

I ljuset av den här utvecklingen finns både utmaningar och möjligheter för facket, menade Fredrik Söderqvist. Till exempel ansåg han att facket måste fundera mer på hur arbetet kan organiseras online för att få en ny generation att engagera sig fackligt. För facket fortsätter ha en viktig roll. Den ekonomiska ojämlikheten är mindre i Sverige än i många andra länder tack vare den jämförelsevis höga fackliga anslutningsgraden, 70 procent, bland svenskar, enligt Fredrik Söderqvist.

– Den här utmaningen tror jag är en stor möjlighet för alla att visa att facket är en viktig del i att ha en välfungerande ekonomi, sade han.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.