Besked till Ericssonanställda i dag

I dag lämnar Ericsson besked till de anställda som kommer att sägas upp i Linköping, Kumla, Borås och Göteborg. Från ett varsel på 120 personer i Linköping kommer knappt etthundra att förlora sina jobb.

I dag lämnar Ericsson besked till de anställda som kommer att sägas upp i Linköping, Kumla, Borås och Göteborg. Från ett varsel på 120 personer i Linköping kommer knappt etthundra att förlora sina jobb.

I mars meddelade Ericsson att 2 200 tjänster ska bort på sju svenska orter. Förra veckan meddelades de anställda vid Ericssons anläggning i Katrineholm om omfattningen av de stödpaket som företaget erbjuder. Där lägger verksamheten ner och samtliga 400 anställda sägs upp.

På Ericsson i Linköping varslades 120 personer om uppsägning och nu står det klart att färre än 100 blir uppsagda.

Under tisdagen kallas alla anställda som berörs av uppsägningarna till ett personligt samtal med besked om omfattningen på det stödpaket som Ericsson erbjuder.

– Stödpaketen är anpassade efter de behov som generellt finns i olika åldersgrupper. Trygghetsrådet TRRs erfarenheter är att de flesta ingenjörer har goda möjligheter att få nya jobb men att det tar lite längre tid för dem som är något äldre, säger Per Norlander, ordförande för Akademikerföreningen på Ericsson i Linköping.

Stödpaketen har tre nivåer. Alla får sin uppsägningstid förlängd med två månader, De som fyllt 55 år och har jobbet mer än tio år på företaget får 18 månaders uppsägningstid istället för de 12 månader som anges i avtalet. De som fyllt 58 år kommer att få avtalspension.

De som fortfarande inte har fått ett nytt jobb efter stödperioden kan få den förlängd med upp till ytterligare nio månader. De som fyllt 50 år och arbetat 10 år på företaget kan få ytterligare tre månader, alltså upp till 12 månader. Utöver stödpaketet från Ericsson finns också den sedvanliga a-kassan med inkomstförsäkringen ovanpå. För dem som fyllt 40 år finns också  avgångsersättning, så kallad AGE från Trygghetsrådet.

– Det känns lite lättare att släppa iväg kolleger när det finns ett generöst paket som ger dem rimliga förutsättningar att hitta nya jobb, säger Per Norlander.

Akademikerföreningens förhoppning är att Ericsson i framtiden undviker den här typen av stora varsel som har så stora negativa effekter på verksamheten.
– Vi har en stor fördel genom vår plats i koncernfacket och möjligheten att återkoppla till ledningen. Vi har pratat med HR-chefen, ekonomichefen och vd Hans Vesterberg och de lyssnar och håller med oss. Stora uppsägningar som dessa drabbar inte bara dem som får gå, det påverkar också alla som är kvar.

Per Norlander och kollegerna i Akademikerföreningen menar att Ericsson skulle använda en del av pengarna som de här stödpaketen kostar till kompetensutveckling av de anställda.

– Det krävs en långsiktig plan för kompetensutveckling som Ericsson inte har i dag, säger Per Norlander.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt