Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSocialt program utan överraskningar

Socialt program utan överraskningar

Programmet för EU:s sociala parter, arbetsgivare och arbetstagarorganisationer, de närmaste två åren innehåller inga stora överraskningar. Möjligen kan diskussionen om skillnaderna i hur parternas beslut genomförs ute i medlemsländerna ses som ett framsteg.

Under krisåren har den sociala dialogen inom EU varit nästan lamslagen. Arbetslösheten i unionen berör i dag närmare 24 miljoner människor och arbetstagarnas rättigheter och möjligheter har stått stilla eller försämrats medan unionen har försökt vända utvecklingen uppåt igen. Samtidigt menar den nya EU-kommissionen att den sociala dialogen är mycket viktig för EU:s konkurrenskraft och i mars hölls en konferens i syfte att blåsa nytt liv i den sociala dialogen.

I det arbetsprogram för 2015-2017, som de sociala parterna slutligen kunde komma överens om i juni, är fokus bland annat på att behålla en åldrande arbetskraft i arbete, på att öka jämställdheten mellan könen och att skapa balans mellan arbetsliv och privatliv.
– Det har tagit lång tid att komma fram till det här programmet, säger Åsa Ehinger Berling, Saco:s internationella sekreterare. Som alla förhandlingslösningar är det en kompromiss som nog ingen sida är riktigt nöjd med. Jag skulle önska mig mer konkretion, vad ska hända rent praktiskt?

Åsa Ehinger tycker att en intressant programpunkt är den som rör den åldrande befolkningen och generationsskiftet på arbetsmarknaden. Under de tre år som programmet gäller vill parterna förhandla fram ett ramavtal för att främja att arbetskraft kan fortsätta att arbeta längre upp i åren samtidigt som man genom mentorskap och kunskapsöverföring vill verka för att effektivt få in fler yngre på arbetsplatserna.

Med 28 medlemsländer är det dock en utmaning att genomföra många av de avtal som tillkommer inom den sociala dialogen. I vissa av medlemsländerna finns det inga fristående sociala parter som kan arbeta med genomförandet. Under 2015-2017 kommer de sociala parterna därför att kartlägga hur beslut och regelverk behandlas och införs och även arbeta mer aktivt med de länder där man ser att besluten av olika anledning inte leder till någon handling på nationell nivå.

– Det är viktigt att resultatet av parternas arbete inom den sociala dialogen verkligen leder till något ute i medlemsländerna, säger Åsa Ehinger Berling. Annars förlorar ju hela arbetet i trovärdighet.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.