Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjören100 000 euro för läckor om TTIP

100 000 euro för läckor om TTIP

100 000 euro till den som kan läcka inifrån förhandlingarna mellan USA och EU om handelsavtalet TTIP. På tisdagen började Wikileaks samla in pengar via crowdfunding för att få veta mer om vad som ligger på förhandlingsbordet.

Onsdag förmiddag var redan 38 procent av summan i hamn via bland annat journalister och visselblåsare men också Greklands förre finansminister Yanis Varoufakis.

Ursprungligen skulle TTIP-förhandlingarna vara färdiga vid slutet av 2015 men den tidsfristen har förlängts och nu talar man om ett slutdatum i samband med det amerikanska presidentvalet 2016.

 

Ingenjören har tidigare skrivit om förhandlingarna om ett handelsavtal mellan USA och EU som bland annat skulle innebära en harmonisering av olika regelverk för att underlätta för företag som vill exportera. LO, TCO och Saco ställer sig i princip positiva till ett avtal som de menar kommer att stärka Sveriges konkurrenskraft och skapa arbetstillfällen, men understryker att det är viktigt att inte arbetstagarnas rättigheter försämras.

EU och USA svarar i dag för ungefär hälften av världens BNP och handeln dem emellan uppgår till cirka tusen miljarder euro om året. TTIP förväntas öka USA:s tillväxt med cirka 0,4 procent och EU:s tillväxt med cirka 0,5 procent.
Kritiken mot och oron för avtalet finns på båda sidor Atlanten och omfattar områden som miljö, djurskydd och hur man ska kunna skydda investeringar.
Inom EU finns det en oro för att EU-kommissionens förslagstext ska hindra lokala myndigheter från att höja kraven på till exempel djurhållning och livsmedelssäkerhet. Kritikerna hävdar att avtalet generellt är skrivet för att maximera handel, inte för att skydda människors rättigheter och hälsa.
Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.