Hjert: ”Vi följer PTK:s beslut”

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och PTK:s förhandlingschef säger att allt som sker i omställningsförhandlingarna utgår ifrån de beslut och inriktningar som PTK har tagit beslut om.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och PTK:s förhandlingschef säger att allt som sker i omställningsförhandlingarna utgår ifrån de beslut och inriktningar som PTK har tagit beslut om.

Som Ingenjören kunde berätta i går föreligger ett förslag i förhandlingarna om omställning mellan PTK och Svenskt Näringsliv som skulle kunna betyda att fackligt lokalt inflytande försvinner. I utbyte skulle privattjänstemännen få en kompetensutvecklingsstiftelsen där 0,3 procent av lönesumman sätts av för utbildning. Niklas Hjert, vill inte gå närmare in på förhandlingarna.

Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef och förhandlingschef för PTK. Foto: Alex Giacomini

Niklas Hjert. Foto: Alex Giacomini

– Jag kommenterar inte pågående förhandlingar, vare sig hur det går eller de olika förslagen, men vårt arbete utgår från vad vi ha kommit överens om inom PTK.

Niklas Hjert säger dock att han inte är beredd att träffa ett avtal som lämnar det lokala facket utan inflytande men hur inflytande ska definieras vill han inte kommentera.

– Vi vill ha bättre omställningsmöjligheter och även få in visstidsanställda och sjukskrivna i det, säger han.

Saco:s ordförande Göran Arrius kommenterar omställningsförhandlingarna med att det vore bra med ett bättre omställningssystem men att han inte förstår varför man måste dra in turordningsreglerna i det.

– Som före detta lokalordförande för en akademikerförening har jag förhandlat nerdragningar på arbetsplatsen och hade vi inte haft LAS i ryggen så skulle vi inte ha kunnat ge dem som till slut fick gå så bra villkor, säger han. På lokal nivå är det här oerhört viktigt.

Göran Arrius undrar också om själva idén med en kompetensutvecklingsstiftelse inte kommer att göra arbetsgivarna mindre intresserade av att ge den kompetensutveckling som de själva har intresse av och som finns framförhandlad och inskriven i många kollektivavtal.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Lars

    ”…vårt arbete utgår från vad vi ha kommit överens om inom PTK.”
    Komma överens betyder i sammanhanget att göra som Unionen vill. Deras totala dominans framgår i en annan artikel här på sidan.

    04 september 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.