Är du student och gillar att samarbeta kring teknikfrågor? Anmäl dig då till Teknik-SM, det svenska mästerskapet i framtida teknik, med final i Sveriges Ingenjörers hus i Stockholm den 7-8 november.
Är du student och gillar att samarbeta kring teknikfrågor? Anmäl dig då till Teknik-SM, det svenska mästerskapet i framtida teknik, med final i Sveriges Ingenjörers hus i Stockholm den 7-8 november.
Lotta Ljungqvist, projektledare för Sveriges Ingenjörer, berättar mer.
När äger själva tävlingen rum?
– Tävlingen äger rum i tre etapper; en kvaltävling den 14 oktober, en semifinal den 6-7 november och en final den 7-8 november. Kvaltävlingen äger rum i datasalar på lärosätena runt om i landet, semifinal och final sker i Stockholm, i Sveriges Ingenjörers lokaler.
Hur många lag brukar vara med?
– Cirka 140 lag med max 3 personer.
Vad är förstapriset?
– Förutom äran att få kalla sig för svensk mästare i framtida teknik och ett jättetungt vandringspris är förstapriset att få genomföra en projektresa tillsammans med Sveriges Ingenjörer och Ingenjörer utan gränser. De två senaste åren har resan gått till Tanzania. Årets resmål är ännu inte fastslaget. Prisutdelningen sker i samband med Polhemsfesten den 17 november.
Vilka grenar ingår i tävlingen?
– Kvaltävlingen består av ett antal olika frågekluster, till exempel att klura ut vad en bild föreställer, teknikrebusar, finn fem fel, uppskattningsövningar, diagram, vardags- och framtidsteknik. Mellan kvaltävling och semifinal får lagen en särskild uppgift skickat till sig, som är framtaget tillsammans med Ingenjörer utan gränser. Det är även den uppgift som vinnarna får jobba med på plats under projektresan. Under semifinal och final får lagen jobba mer
Anmälan
Anmälan sker här.
Den ska vara inne senast klockan 12:00 den 12 oktober. Vinnarlaget får åka på spännande studieresa.
praktiskt, dels med uppgiften, men dels också med ett antal olika övningar som syftar till att testa lagens samarbetsförmåga, teknikkunskaper, presentationsfärdigheter, tidsplanering och så vidare – färdigheter en ingenjör behöver i sitt yrkesliv.
Hur har tävlingen utvecklats de senaste åren?
– Det är tredje året i rad som vi samarbetar med Ingenjörer utan gränser – ett samarbete som gynnar tävlingen mycket. Inte minst för att det känns som att tävlingen har fått ett hjärta nu, när vi kan visa att ingenjörsrollen innebär så mycket mer än att ”bara” sitta vid konstruktionsbordet.
Varför anordnar Sveriges Ingenjörer den här tävlingen?
– För att visa hur bra, coola och kunniga teknologer vi har i Sverige, men också för att visa teknologer att det finns en bredd i vad de kan komma att arbeta med när de är klara med sin utbildning.
Sture Henckel