Linköping var första anhalt för Idélandet Sverige. Ett tvåårigt projekt som Sveriges Ingenjörer har inlett för att uppmärksamma och ta tillvara på lokala ingenjörers idéer och kompetenser.
Linköping var första anhalt för Idélandet Sverige. Ett tvåårigt projekt som Sveriges Ingenjörer har inlett för att uppmärksamma och ta tillvara på lokala ingenjörers idéer och kompetenser.
För två år sedan när Sveriges Ingenjörer gick ut med sin årliga löneenkät, framgick det att 18 procent, det vill säga var sjätte medlem kände att de satt på idéer som de inte hade tid eller möjlighet att utveckla. Förbundet kände att man ville lyssna till sina medlemmar och det var här som fröet till projektet Idélandet Sverige såddes.
Syftet med Idélandet Sverige är att lyfta ingenjörers förmåga att bidra till regional utveckling. Under två år ska förbundet besöka 20 regioner runt om i Sverige, för att samla idéer och ge konkreta förslag på hur regionerna kan utveckla och lösa utmaningar, samt försöka öka tillväxten genom att skapa fler jobb.
Nya lösningar kommer att tas fram i så kallade Tänktankar, en slags workshop eller ett idégenereringsprojekt där lokalt förankrade ingenjörer under två halvdagar får sätta sig ner och försöka komma på lösningar på verkliga utmaningar som är kopplat till regionen. Tänktankarna leds av processledaren Anders Wikström som har lång erfarenhet av forskning inom innovation- och produktionsutveckling. I dag arbetar Anders som Senior Resercher på forskningsinstitutet, SICS Swedish ICT, i Västerås.
Tänktankarna bygger på en metodik som Anders Wikström har tagit fram i sin forskning. Man utgår från ett fokusområde, i det här fallet i Linköping har fokus varit fallprevention. I samarbete med Hälsans nya verktyg, som är ett regionalt tillväxtinitiativ utformat av forskningsmiljön i Norrköping, har man tittat på hur man kan utveckla nya verktyg som är kopplat till samhällsutmaningar, samt till hälsa och sjukvård.
– Under första dagen inleddes workshopen med en föreläsning, följt av en individuell idégenerering. Sedan delades deltagarna in i grupper om tre där de fick dela med sig av sina tankar. Här fick man vara visionär och abstrakt. Sedan gällde det att hitta ett område som man kände var intressant. Efter det tog man det här området och försökte beskriva det som en situation och försökte förklara det över tid med hjälp av storyboarding, ett verktyg som jag har tagit fram, berättar Anders Wikström.
Det är tio ingenjörer, både studenter och yrkesverksamma som har suttit med i den här Tänktanken. En av dem är Per Ola Post, utbildad civilingenjör med inriktning teknisk fysik, och arbetar i dag på Husqvarna.
– Den ena lösningen handlar om appar för att samla in data för att på så sätt försöka förutsäga när en individ blir dålig och därför löper större risk för att ramla, kopplat till ett slags larm som informerar när individen väl har trillat. Den andra lösningen är metoder för att underlätta för personen så att den inte ska bli stressad, i och med att det är i stressade situationer individen har större risk för att ramla.
– Det är inga wow-grejer. Det är ett hopkok av befintliga saker. Men det som är bra är att det här skulle gå att fixa. Om vi får tid och pengar skulle vi kunna ordna det här på lite mindre än ett år. Vilket är häftigt, säger Per Ola.
En annan deltagare är Kerstin Johansen, doktor i monteringsteknik, och som i dag arbetar som universitetslektor/forskare på Linköpings universitet.
– Det har varit roligt att ha suttit med i den här workshopen. Det jag framförallt kommer att ta med mig är erfarenheten av att ha blivit utsatt för ett pedagogiskt verktyg som jag och mina kolleger använder på våra studenter. Det är en intressant insikt, säger hon.
Kerstin berättar också att hon tror att ingenjörers teknik måste börja lyftas in i sjukvården. Det är nästa steg. Ingenjörer är väldigt duktiga på att analysera data och framtidens sjukvård kanske inte bara handlar om att prata med en läkare. Det kanske innebär om att man pratar med en ingenjör och en läkare, som arbetar i ett team, menar Kerstin.
Nästa nedslag för Idélandet Sverige kommer att äga rum i oktober, då på plats i Umeå och Skelefteå. Anders Wikström tycker att det är ett roligt projekt att få vara med på och fortsätter:
– Det är en satsning som Sverige behöver. Man behöver se lite mer holistiskt på de samhällsutmaningar vi står inför och använda ingenjörernas kompetens kopplat till dessa utmaningar. Det tycker jag är värdefullt.
Sandra Forsvik
1 kommentar
I don’t see the coupling between the initial finding and the project. Solving problems and designing systems to address a customer or employer’s need is part of the engineer’s everyday work. The issue is that the engineer’s themselves already have ideas, inventions, solutions, that they believe should be developed but need time and perhaps money to do it.