Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenAtt skapa en idébank för framtiden

Att skapa en idébank för framtiden

idelandet_1_beskuren
Presentationen av Tänktanken inleddes av Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer. Foto: Sandra Forsvik.

Linköping var första anhalt för Idélandet Sverige. Ett tvåårigt projekt som Sveriges Ingenjörer har inlett för att uppmärksamma och ta tillvara på lokala ingenjörers idéer och kompetenser.

För två år sedan när Sveriges Ingenjörer gick ut med sin årliga löneenkät, framgick det att 18 procent, det vill säga var sjätte medlem kände att de satt på idéer som de inte hade tid eller möjlighet att utveckla. Förbundet kände att man ville lyssna till sina medlemmar och det var här som fröet till projektet Idélandet Sverige såddes.

Syftet med Idélandet Sverige är att lyfta ingenjörers förmåga att bidra till regional utveckling. Under två år ska förbundet besöka 20 regioner runt om i Sverige, för att samla idéer och ge konkreta förslag på hur regionerna kan utveckla och lösa utmaningar, samt försöka öka tillväxten genom att skapa fler jobb.

Anders_Wikstrom_beskuren
Processledare Anders Wikström. Foto: Sandra Forsvik.

Nya lösningar kommer att tas fram i så kallade Tänktankar, en slags workshop eller ett idégenereringsprojekt där lokalt förankrade ingenjörer under två halvdagar får sätta sig ner och försöka komma på lösningar på verkliga utmaningar som är kopplat till regionen. Tänktankarna leds av processledaren Anders Wikström som har lång erfarenhet av forskning inom innovation- och produktionsutveckling. I dag arbetar Anders som Senior Resercher på forskningsinstitutet, SICS Swedish ICT, i Västerås.

Tänktankarna bygger på en metodik som Anders Wikström har tagit fram i sin forskning. Man utgår från ett fokusområde, i det här fallet i Linköping har fokus varit fallprevention. I samarbete med Hälsans nya verktyg, som är ett regionalt tillväxtinitiativ utformat av forskningsmiljön i Norrköping, har man tittat på hur man kan utveckla nya verktyg som är kopplat till samhällsutmaningar, samt till hälsa och sjukvård.

– Under första dagen inleddes workshopen med en föreläsning, följt av en individuell idégenerering. Sedan delades deltagarna in i grupper om tre där de fick dela med sig av sina tankar. Här fick man vara visionär och abstrakt. Sedan gällde det att hitta ett område som man kände var intressant. Efter det tog man det här området och försökte beskriva det som en situation och försökte förklara det över tid med hjälp av storyboarding, ett verktyg som jag har tagit fram, berättar Anders Wikström.

per_ola_beskuren
Per Ola Post, en av deltagarna i Tänktanken i Linköping. Foto: Kristina Post.

Det är tio ingenjörer, både studenter och yrkesverksamma som har suttit med i den här Tänktanken. En av dem är Per Ola Post, utbildad civilingenjör med inriktning teknisk fysik, och arbetar i dag på Husqvarna.

– Den ena lösningen handlar om appar för att samla in data för att på så sätt försöka förutsäga när en individ blir dålig och därför löper större risk för att ramla, kopplat till ett slags larm som informerar när individen väl har trillat. Den andra lösningen är metoder för att underlätta för personen så att den inte ska bli stressad, i och med att det är i stressade situationer individen har större risk för att ramla.

– Det är inga wow-grejer. Det är ett hopkok av befintliga saker. Men det som är bra är att det här skulle gå att fixa. Om vi får tid och pengar skulle vi kunna ordna det här på lite mindre än ett år. Vilket är häftigt, säger Per Ola.

En annan deltagare är Kerstin Johansen, doktor i monteringsteknik, och som i dag arbetar som universitetslektor/forskare på Linköpings universitet.

– Det har varit roligt att ha suttit med i den här workshopen. Det jag framförallt kommer att ta med mig är erfarenheten av att ha blivit utsatt för ett pedagogiskt verktyg som jag och mina kolleger använder på våra studenter. Det är en intressant insikt, säger hon.

Kerstin_Johansen_beskuren
Kerstin Johansen, en av de ingenjörer som satt med i Tänktanken I Linköping. Foto: Sandra Forsvik.

Kerstin berättar också att hon tror att ingenjörers teknik måste börja lyftas in i sjukvården. Det är nästa steg. Ingenjörer är väldigt duktiga på att analysera data och framtidens sjukvård kanske inte bara handlar om att prata med en läkare. Det kanske innebär om att man pratar med en ingenjör och en läkare, som arbetar i ett team, menar Kerstin.

Nästa nedslag för Idélandet Sverige kommer att äga rum i oktober, då på plats i Umeå och Skelefteå. Anders Wikström tycker att det är ett roligt projekt att få vara med på och fortsätter:

– Det är en satsning som Sverige behöver. Man behöver se lite mer holistiskt på de samhällsutmaningar vi står inför och använda ingenjörernas kompetens kopplat till dessa utmaningar. Det tycker jag är värdefullt.

Sandra Forsvik

1 KOMMENTAR

  1. I don’t see the coupling between the initial finding and the project. Solving problems and designing systems to address a customer or employer’s need is part of the engineer’s everyday work. The issue is that the engineer’s themselves already have ideas, inventions, solutions, that they believe should be developed but need time and perhaps money to do it.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?