Nya avtal kan börja gälla i december

Bild: Denphumi/Thinkstock

Bild: Denphumi/Thinkstock

Innan året är slut kan Sveriges Ingenjörers medlemmar omfattas av nya avtal kring både konkurrens och uppfinningar. Det nya konkurrensavtalet kommer att kunna tillämpas på alla företag där det finns företagshemligheter.

Bild: Denphumi/Thinkstock

Bild: Denphumi/Thinkstock

Innan året är slut kan Sveriges Ingenjörers medlemmar omfattas av nya avtal kring både konkurrens och uppfinningar. Det nya konkurrensavtalet kommer att kunna tillämpas på alla företag där det finns företagshemligheter.

Arbetsgivare kan, om det finns starka skäl för det, skriva in konkurrensklausuler i anställningsavtal för att hindra anställda från att ta med sig företagshemligheter även en tid efter de har slutat. Det nuvarande konkurrensavtalet mellan arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och den fackliga samverkansorganisationen PTK, där Sveriges Ingenjörer ingår, är skrivet 1969 och har riktat sig mot främst företagen inom industrin. Men det nya avtal som parterna skrev på i början av juli i år är tänkt att om omfatta fler branscher, berättar Camilla Frankelius, Sveriges Ingenjörers förhandlingschef.

Camilla Frankelius

Camilla Frankelius

– Det nya avtalet är skrivet så att en sådan klausul bara kan skrivas in för personer som jobbar i närheten av företagshemligheter. Arbetsgivare kan inte dra alla över en kam och skriva ett och samma avtal för alla anställda, utan måste titta på varje individ för sig, berättar Camilla Frankelius.

En skillnad från det i dag gällande avtalet är att det nya anger att en konkurrensklausul helst inte ska gälla längre än 9 månader efter en anställning, och att 18 månader är max. I avtalet som har gällt sedan 1969 står det att gränsen går vid 24 månader.

– Det är något som vi har sett på den svenska arbetsmarknaden, att den tekniska utvecklingen har en sådan snabbhet i dag och att förändringarna sker så fort att det inte går att låsa en människa genom en konkurrensklausul så länge. Utvecklingen springer ändå förbi, säger Camilla Frankelius.

När kan en konkurrensklausul vara oskälig?

– Det första man får fråga sig är om man jobbar med sådant där det är skäligt att omfattas av en konkurrensklausul. Sedan får man titta på tiden en konkurrensklausul ska gälla efter en avslutad anställning. Är den rimlig? Titta också på vad det står att du får eller inte får göra. Hur pass vittgående är klausulen? Stänger den in dig på ett orimligt sätt? Tänk på att det ska finnas starka skäl till att konkurrensklausuler skrivs in anställningsavtal, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Arbetsgivare som vill skriva in konkurrensklausuler i ett anställningsavtal bör vara medvetna om att det också innebär en kostnad, eftersom de ska ersätta den anställda under den tid som han eller hon omfattas av klausulen.

Något som har försvunnit i det nya avtalet är att arbetsgivaren ska underrätta den lokala fackklubben om man har fört in en konkurrensklausul i ett anställningsavtal. Att skrivningen har tagits bort beror på att den inte har fungerat som det var tänkt, säger Camilla Frankelius. Arbetsgivarna har inte rapporterat in informationen till fackklubbarna och fackklubbarna har inte heller legat på för att få informationen, säger hon.

– Det är kanske något som vi borde ha sett till att nyttja på ett bättre sätt. Men i industrin, där avtalet har gällt, har det inte funnits någon större flora av oskäliga konkurrensklausuler. I praktiken tror jag inte att det kommer att få betydelse att den skrivningen försvinner. Däremot tror jag att det nya avtalet kommer att göra att vi får mer lika villkor bland privatanställda på arbetsmarknaden och att vi då lättare kan se var konkurrensklausuler missbrukas.

Anställda som har uppfunnit något vid sidan av sina normala arbetsuppgifter och/eller har ett särskilt högt värde ska enligt uppfinnaravtalet få en skälig ersättning. Ersättningsbeloppet har höjts i det nya avtalet som kan börja gälla senare i år och tiden som en uppfinnare som vill väcka talan om ersättning börjar räknas från att en patentansökan har gjorts och 10 år framåt, i stället för att räknas från att den anställda har anmält sin uppfinning till arbetsgivaren. Villkoren för det nya uppfinnaravtalet ersätter överenskommelsen från 1994.

– I uppfinnaravtalet hade vi gärna fått till en ännu längre tidsfrist för att väcka talan, och en högre ersättning till uppfinnare, säger Camilla Frankelius.

PTK och Svenskt Näringsliv skrev på de nya avtalen i juli i år, men för att de ska börja gälla den 1 december måste medlemsförbunden anta dem. Gamla anställningsavtal omfattas inte av förändringen utan bedöms enligt de tidigare reglerna.

Läs mer om avtalen på PTK:s hemsida.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Fler artiklar