I Sverige har facklig verksamhet en lång och stark tradition. Men så är det inte alltid när svenska företag flyttar utomlands. På Nordea i Estland varnar ledningen de anställda för facklig verksamhet och vill säga upp klubbordföranden. I Sverige har facklig verksamhet en lång och stark tradition. Men så är det inte alltid när svenska företag flyttar utomlands. På Nordea i Estland varnar ledningen de anställda för facklig verksamhet och vill säga upp klubbordföranden.
Det estniska finansförbundet ” Eesti Finantstöötajate Liit” bildades för två år sedan med hjälp av bland andra Sveriges Ingenjörer. Det är den första estniska löntagarorganisationen i finanssektorn och har ägnat starten åt att bygga upp verksamheten och åt att förklara för anställda och arbetsgivare hur facklig verksamhet ser ut. Tanel Erik Podar, är vice ordförande i EFL.
– Vi har haft stora framgångar tycker jag. Estland har ingen tradition av starka fackklubbar i vår sektor så det tar tid. Det som är olyckligt nu är Nordeas uppträdande mot klubben där och dess ordförande. Det skrämmer givetvis bort andra anställda inom finansvärlden som skulle vilja engagera sig.
Alla de svenska storbankerna har verksamhet i Estland men Nordea var först ut med att börja anställda som var fackligt intresserade. Klubben på Nordea i Estland startade i början av 2015 och Hannes Veskimäe valdes till ordförande. Informationen gick ut till alla anställda och i februari kom 70 anställda till möte på huvudkontoret. Från att ha varit 25 medlemmar i februari växte klubben till det dubbla i mars och efter sommaren var medlemmarna 80 stycken. Under tiden hade dock förutsättningarna för det fackliga arbetet försämrats ordentligt. Hannes Veskimäe har förbjudits att skicka medlemsinformation via arbetsplatsens mejlprogram, personalavdelningen har begärt in listor med namn på alla som går på fackets möten och Hannes själv har fått en varning om uppsägning sedan han bland annat använt mejlen för att kommunicera med medlemmarna. Han har också anklagats för att ha skadat Nordeas rykte genom att ha uttalat sig som facklig representant i press, radio och TV. I augusti blev han sjukskriven för stress.
Alla medier i Estland har uppmärksammat problemen på Nordea men banken säger att hotet om uppsägning av Hannes Veskimäe inte har något med hans fackliga engagemang att göra.
Svenska Nordea har bland annat följande skrivningar i de dokument om värdefrågor och socialt ansvarstagande inom banken som finns publicerade på nätet.
”At Nordea, we are first and foremost committed to acting ethically in our everyday business
We are committed to:
• good corporate citizenship
• human rights and freedom
• equal opportunities
• caring for the well-being of our employees
• ethics, honesty and sincerity”
Nordeas pressavdelning i Sverige skriver i en kommentar till det som inträffar i Estland att ”Nordea respekterar självklart anställdas rättighet att engagera sig fackligt. Nordea eftersträvar en god och konstruktiv relation till fackliga företrädare på alla nivåer. Fackligt engagemang kan aldrig vara orsak för uppsägning.”
På en följdfråga om hur Nordea arbetar med sina grundvärderingar i andra länder än Sverige och att Hannes Veskimäe verkar vara utsatt just på grund av sitt fackliga engagemang så svara pressavdelningen: ”Banken har samma grundvärderingar i alla länder vi är verksamma i. Vad avser din andra fråga så återupprepar jag det jag sade i går, vi kommenterar inte personalärenden och vi för inga diskussioner likt denna via media.”
Tanel Podar på Estniska Finansförbundet säger att trots att arbetsgivare i Estland är ovana vid att diskutera med fackliga företrädare så har mottagandet av det nya förbundet varit positivt bland arbetsgivare och anställda.
– Det enda undantaget är Nordea Estland.
Jenny Grensman
1 kommentar
Så egentligen är detta en möjlighet för nordiska storbanker att visa framfötterna, vem/vilken bank kommer att bli först med att teckna kollketivavtal i Estland???