Innovativa företag är mer lönsamma

Foto: Thinstock/Ingram.

Foto: Thinstock/Ingram.

Allt fler företag i Sverige satsar aktivt på innovation och det är en strategi som lönar sig. Vinnarna finns främst i kemi- och skogsindustrin. Det visar Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Foto: Thinstock/Ingram.

Foto: Thinstock/Ingram.

Allt fler företag i Sverige satsar aktivt på innovation och det är en strategi som lönar sig. Det visar Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Innovationskraften i svenska företag har ökat och de som sätter upp tydliga mål för innovation har den starkaste ekonomiska utvecklingen.

– Det finns en tydlig koppling mellan att fler anställda jobbar med innovation och den positiva utvecklingen i företagen. De branscher som har den bästa ekonomiska utvecklingen ligger också högst när det gäller att sätta mål för innovation, säger Staffan Bjurulf, näringslivsexport på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för förbundets konjunkturrapport.

Underlaget för rapporten är en enkätundersökning med förbundets lokala representanter på 678 industri- och tjänsteföretag, främst inom exportindustrin.

Enkätsvaren visar att de företag där förtroendevalda bedömer det ekonomiska läget som bäst finns inom kemiindustrin och skogsindustrin. 90 respektive 97 procent av de förtroendevalda på företag i dessa branscher bedömer att företagets ekonomi är bra.

– Det är också i dessa branscher som det pågår mest innovationsarbete och där är det också vanligast att företaget har tydliga mål för innovation, säger Staffan Bjurulf.

Inom kemi- och skogsindustrin svarade nästan 80 procent av de förtroendevalda och inom skogsindustrin över 80 procent av de förtroendevalda att det finns tydliga mål för innovation.

De branscher som bedöms ha det sämsta ekonomiska läget är stål- och metall och energibranschen. Där svarar endast 50 respektive 22 procent av de förtroendevalda att det finns tydliga mål för innovation.

Innovationsupphandlingar är ett sätt för den offentliga sektorn att få fart på utvecklingen av teknik och produkter eller tjänster som inte finns, men som det finns ett behov av. Den offentliga sektorn upphandlar för cirka 700 miljarder kronor om året.

Enkätsvaren till Sveriges Ingenjörer visar dock att intresset för att delta i innovationsupphandlingar är svalt. Endast 15 procent av de förtroendevalda säger att företagen samarbetar med offentlig sektor inom innovationsupphandling. Däremot visar svaren att de företag som gör det har nått stora framgångar.

– Av de företag som prövar på att samarbeta med offentlig sektor inom innovationsupphandling har hela 26 procent får fram nya produkter eller tjänster som tidigare inte funnits, säger Staffan Bjurulf.

Enkäten till de förtroendevalda innehöll också frågor om tjänstemännens arbetsbelastning. Svaren visar tydligt att den största arbetsbelastningen för tjänstmän finns i de branscher som går bäst. Inom kemiindustrin svarade 77 procent av de förtroendevalda att arbetsbördan är för stor för tjänstemännen. Motsvarande siffra för IT- och telekomföretagen var 39 procent och för teknik- och designföretagen 38 procent.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar