Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningInnovativa företag är mer lönsamma

Innovativa företag är mer lönsamma

Foto: Thinstock/Ingram.
Foto: Thinstock/Ingram.

Allt fler företag i Sverige satsar aktivt på innovation och det är en strategi som lönar sig. Det visar Sveriges Ingenjörers nya konjunkturrapport.

Innovationskraften i svenska företag har ökat och de som sätter upp tydliga mål för innovation har den starkaste ekonomiska utvecklingen.

– Det finns en tydlig koppling mellan att fler anställda jobbar med innovation och den positiva utvecklingen i företagen. De branscher som har den bästa ekonomiska utvecklingen ligger också högst när det gäller att sätta mål för innovation, säger Staffan Bjurulf, näringslivsexport på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för förbundets konjunkturrapport.

Underlaget för rapporten är en enkätundersökning med förbundets lokala representanter på 678 industri- och tjänsteföretag, främst inom exportindustrin.

Enkätsvaren visar att de företag där förtroendevalda bedömer det ekonomiska läget som bäst finns inom kemiindustrin och skogsindustrin. 90 respektive 97 procent av de förtroendevalda på företag i dessa branscher bedömer att företagets ekonomi är bra.

– Det är också i dessa branscher som det pågår mest innovationsarbete och där är det också vanligast att företaget har tydliga mål för innovation, säger Staffan Bjurulf.

Inom kemi- och skogsindustrin svarade nästan 80 procent av de förtroendevalda och inom skogsindustrin över 80 procent av de förtroendevalda att det finns tydliga mål för innovation.

De branscher som bedöms ha det sämsta ekonomiska läget är stål- och metall och energibranschen. Där svarar endast 50 respektive 22 procent av de förtroendevalda att det finns tydliga mål för innovation.

Innovationsupphandlingar är ett sätt för den offentliga sektorn att få fart på utvecklingen av teknik och produkter eller tjänster som inte finns, men som det finns ett behov av. Den offentliga sektorn upphandlar för cirka 700 miljarder kronor om året.

Enkätsvaren till Sveriges Ingenjörer visar dock att intresset för att delta i innovationsupphandlingar är svalt. Endast 15 procent av de förtroendevalda säger att företagen samarbetar med offentlig sektor inom innovationsupphandling. Däremot visar svaren att de företag som gör det har nått stora framgångar.

– Av de företag som prövar på att samarbeta med offentlig sektor inom innovationsupphandling har hela 26 procent får fram nya produkter eller tjänster som tidigare inte funnits, säger Staffan Bjurulf.

Enkäten till de förtroendevalda innehöll också frågor om tjänstemännens arbetsbelastning. Svaren visar tydligt att den största arbetsbelastningen för tjänstmän finns i de branscher som går bäst. Inom kemiindustrin svarade 77 procent av de förtroendevalda att arbetsbördan är för stor för tjänstemännen. Motsvarande siffra för IT- och telekomföretagen var 39 procent och för teknik- och designföretagen 38 procent.

Karin Virgin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.