Fack och arbetsgivare tror på TTIP

Skynda på! EU och Sverige behöver TTIP! Det var budskapet i Bryssel i veckan när svenska fack och arbetsgivare försökte balansera den negativa opinionen och misstron mot det planerade frihandelsavtalet med USA. Skynda på! EU och Sverige behöver TTIP! Det var budskapet i Bryssel i veckan när svenska fack och arbetsgivare försökte balansera den negativa opinionen och misstron mot det planerade frihandelsavtalet med USA.

I Berlin beräknar polisen att över 100 000 människor deltog i protesterna mot avtalet den 10 oktober och svenska fackföreningar är ganska ensamma i att vara positiva till TTIP. Men som Stefan Gran, representant för tyska fackliga federationen DGB i Bryssel konstaterade vid ett seminarium i veckan: Vi är inte emot ett bra TTIP men vi har inte sett det än.

Misstron mot politikerna och mot TTIP var i centrum den 14 oktober när LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne möttes i Bryssel för att göra gemensam sak med bland andra EU:s chefsförhandlare och försöka vända opinionen. Snart fortsätter förhandlingarna mellan EU och USA i Miami. Ambitionen är att ha ett avtal på bordet innan USA går alltför djupt in i nästa presidentvalskampanj så det är bråttom. Något också Karl-Petter Thorwaldsson påpekade under TTIP-seminariet i Europaparlamentet.

– Det är viktigt att det inte drar ut på tiden för mycket, sades han.
Panelen var överens om att misstron mot avtalet kanske inte beror så mycket på just TTIP utan på den ekonomiska krisen och på att många inte tror vare sig på politikerna eller på möjligheten att göra saker bättre genom frihandelsavtalet.

Samtidigt som förhandlingarna snart går in på sitt fjärde år är det mycket som inte är klart vad gäller avtalstextens innehåll. EU-kommissionens chefsförhandlare Ignacio Bercero Garcia konstaterade att man ännu inte har kommit överens vad gäller det omdiskuterade skyddet för investeringar. Man vet inte heller vad USA vill ha med i det så kallade hållbarhetskapitlet, där löntagares rättigheter ska regleras, och att man har ännu inte några skrivningar vad gäller genomförande och övervakning av avtalet.

– Vi vill ha en ”gold standard” vad gäller löntagares rättigheter, sade Ignacio Bercero. Garcia. Vi har verkligen arbetat för att få in synpunkter från många vad gäller det här kapitlet och jag betonar att vi vill absolut inte sänka några standarder. Vi vill ha ett avtal som gör att EU och USA kan få en bra ekonomisk utveckling.

Men ambitionen att nå en ”gold standard” fick flera åhörare att reagera då EU:s medlemsländer själva inte inom sina gränser kan skryta med någon ”gold standard” i den frågan.

– Det talas mycket om standarder här. För mig är den kanske viktigaste standarden en bra levnadsstandard och det kräver en god ekonomi, sade Carola Lemne, Svenskt Näringsliv. För oss i Sverige handlar det handlar om jobb i ett litet exportberoende land med lång tradition av handel.

– Vi är inte överens om allt vad gäller TTIP men vi är överens om att vi tror att det skulle vara positivt för svensk ekonomi och svenska löntagare och företag, sade Karl-Petter Thorwaldsson, LO.

En åhörare manade till eftertanke och påpekade att det inte finns någon korrelation mellan frihandel och jobbtillväxt.

–Investeringar är det som ger jobb och EU underinvesterar. Och även om man får positiva verkningar av ett handelsavtal så kommer det inte att ha någon utjämnande effekt på inkomstfördelning i samhället om man inte har en bra välfärdsstat. TTIP kommer inte att ge oss lösningen på den sociala situationen i EU men det är EU:s biljett tillbaka in i världsekonomin. Utan TTIP är vi inte relevanta.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar