Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildningForskningHyllas för arbete med ökad vattenkraft

Hyllas för arbete med ökad vattenkraft

Yohanna Karnik Macaya är vinnare av 2015 års Wimanska pris.
Yohanna Karnik Macaya är vinnare av 2015 års Wimanska pris.

 Årets Wimanska pris går till högskoleingenjören Yohanna Karnik Macaya, för hennes examensarbete ”Vattennivåreglering i Avesta Lillfors”.

– Det känns jättekul. Det kom som en oväntad och rolig bekräftelse, säger hon.

Avesta Lillfors är ett vattenkraftverk som ligger i Dalarna. Vattenkraftverket saknar eget magasin och är därför beroende av flödet från två andra kraftverk som ligger uppströms. Yohanna Karnik Macaya, som får årets Wimanska pris, har utrett olika metoder för att på bästa sätt reglera vattennivån för att få en så stabil funktion som möjligt och för att kunna utvinna så mycket energi som möjligt ur verket.

– Avesta Lillfors hade ingen bra flödestabell och jag hjälpte dem att ta fram en ny tabell som mäter hur mycket vatten som går igenom turbinen. Vattenflödet i verket kan inte mätas i realtid och det är därför viktigt med en bra tabell, säger Yohanna.

Idén till examensarbetet väcktes när hon sommarjobbade på Fortum sommaren 2013, året innan det var dags för hennes högskoleingenjörsexamen vid KTH Handen i Haninge. Då hörde hon sig för med sin handledare som presenterade 13 olika projekt som företaget kunde tänka sig att dela ut som examensjobb. Yohanna hade precis läst regleringsteknik och fastnade för just projektet med vattenkraftverket Avesta Lillfors.

Yohanna tycker att det känns jättekul att vinna Wimanska priset. Det kom som en oväntad och rolig bekräftelse, säger hon.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Jag tänkte skänka en viss del av summan till välgörenhet. Kanske till något som är anknutet till miljö, med tanke på examensarbetets innehåll. Sedan tänkte jag unna mig något själv också. Jag och min man ska resa till Chile under julen för att hälsa på släkt och semestra lite. Så priset kom väl till pass, säger Yohanna.

Det är Sveriges tekniska högskolor och universitet som nominerar kandidater till Wimanska priset. Sveriges Ingenjörers styrelse utser sedan pristagarna, som får ett pris på 50 000 kronor. Priset delas ut i samband med Polhemspriset i Winterviken i Stockholm 17 november.

Läs Yohannas Karnik Macayas examensarbete ”Vattennivåreglering i Avesta Lillfors”.

Sandra Forsvik

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.