Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivHackar för humanitär hjälp

Hackar för humanitär hjälp

Foto: IakovKalinin/Thinkstock.
Foto: IakovKalinin/Thinkstock.

I början på december kommer ett hackaton att arrangeras på Lunds Tekniska Högskola. Johan Linåker är projektledare för OpenHack, som kan beskrivas som ett slags lan fast fokus kommer att ligga i att skapa och utveckla lösningar tillsammans.

– Det kommer att vara mycket fokus på mjukvara som smartphoneappar, datorprogram och hemsidor. Målet är att utveckla potentiella lösningar som kan underlätta och hjälpa till vid humanitära problem som förekommer både globalt och lokalt. Naturkatastrofer öppnar upp för många scenarier men även mer dagsaktuella ämnen som flyktingkrisen som just nu pågår genom Europa. Det är bara fantasin som sätter gränserna.

Hur väcktes idén till OpenHack?

– Det började som en idé inom Ingenjörer utan gränser. I dag finns det inte många uppenbara sätt för dataintresserade att bidra som volontärer. Idén om att använda öppen källkod som ett sätt att förmedla lösningar över hela världen i humanitärt syfte väcktes. Vi vill visa att datatekniker också kan jobba humanitärt genom att koda, vilket man kan göra hemifrån. Vår förhoppning är att komma fram till konkreta lösningar som kan växa och involvera slutanvändare direkt.

Vad är en öppen källkod?

Johan_beskuren
Johan Linåker, projektledare för Openhack på LTH. Foto: Anders Frick .

– Det är dataprogram vars källkod generellt får modifieras, spridas och användas fritt. Öppenheten kan sedan regleras genom olika typer av licenser. Men det är denna öppenhet vi vill använda oss av för att lösningar och koncept ska kunna spridas globalt dit behov och kunskap finns.

Vilka är med och organiserar OpenHack?

– Idén väcktes som sagt inom Ingenjörer utan gränser, men vi som driver det tillsammans är ett nätverk av studenter, organisationer, samarbetspartners och universitet.

Hur går det till? Och vad kommer att hända under helgen?

– På fredagen samlas alla för att hälsas välkomna och starta utvecklandet. Sen kommer deltagarna antingen att kunna utveckla sina egna projekt från grunden, alternativt bygga vidare och inspireras av två befintliga projekt som finns på plats med personal. Ett av dessa är Ushahidi som är en crowdplattform utvecklat i Nairobi för insamling och sammanställning av data. Det utvecklades ursprungligen för Kenyas valövervakning 2008, men har sedan dess använts vid exempelvis naturkatastrofer världen över.

– Anmälningarna görs innan och det kommer att vara grupper om max fem personer som under helgen kommer att utveckla sina idéer. Jag tror att det kommer att vara många prototyper och mock-ups. Under helgen kommer det sedan att hållas workshops, aktiviteter och festligheter för att hålla alla motiverade. På söndagen hålls en prisceremoni där vi uppmärksammar de bästa lösningarna inom olika kategorier.

OpenHack äger rum 4-6 december på Lunds Tekniska Högskola. Läs mer och anmäl dig här.

Sandra Forsvik

 

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.