Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSjukfrånvaron fortsätter att öka

Sjukfrånvaron fortsätter att öka

sns_beskuren
Foto: Sandra Forsvik.

Antalet sjukskrivningar ökar. Psykisk ohälsa drabbar fler män och högutbildade än tidigare. I veckan höll SNS ett seminarium om hur vi kan få ett friskare arbetsliv.

– Det är både antalet sjukskrivningar och den genomsnittliga längden på sjukfrånvaron som ökar. Alla aktörer i sjukskrivningsprocessen kan och bör bidra för att bryta den här uppåtgående trenden. I slutet av 80-talet var antalet sjukpenningdagar som högst, 25 dagar per svensk och år. 2010 var motsvarande siffra som lägst och låg på sex dagar per år. Nu börjar den siffran att öka igen, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

När det gäller den psykiska ohälsan så ökar den i alla yrkesgrupper, men ökningen är som högst bland män och högutbildade.

– Ökningen är störst bland fysiker och kemister. Bland högutbildade ökar sjukfallen mest och den psykiska ohälsan ökar lite mer för män, säger Laura.

Magnus Svartengren är professor och överläkare på Institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet. Han säger att sjukvården ska utreda människor och försöka hitta lösningar, men i drygt hälften av fallen hittar man ingen bra medicinsk förklaring.

– Lösningen är alltså inte att leverera mäniskor till sjukvården. Däremot kanske sjukvården ska vara mer tydlig med att det inte alltid finns en medicinsk lösning på frågan, säger Magnus.

– I dagläget är det ungefär 30 procent av kvinnorna som rapporterar att de lider av sömnbesvär. Vi vet att sömn är associerat till en rad olika hälsofaktorer, exempelvis psykiska ohälsa eller hjärt- och kärlsjukdomar. Den vanliga beskrivningen är att individen gör för mycket på fritiden. Det kan vi inte göra så mycket åt, men vad kan vi göra på arbetsplatsen? Är en fråga som Magnus ställer sig.

Arbetslivets utmaningar ser i dag annorlunda ut jämfört med vad dem gjorde för 20 år sedan. det konstaterar Peter Munch af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor.

– I dag är vi konstant uppkopplade. Den stora utmaningen är att vi måste tänka annorlunda när det gäller arbetsmiljöarbete. Det kommer att bli mer viktigt i framtiden för att alla ska orka prestera under hela sitt yrkesliv. Den här typen av frågor måste få större betydelse för hälsa- och näringslivet, säger Peter.

Att den allmänna folkhälsan skulle spela en roll i den ökade sjukfrånvaron är svårt att säga. Arbetsklimatet har förändrats och många upplever en tuffare och mer stressig arbetsmiljö i dag. Kanske är det upp till alla parter att ta ett gemensamt krafttag för att försöka vända trenden. Från politiker till den enskilda individen.

Lyssna på seminariet som podcast här.

Sandra Forsvik

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.