Sjukfrånvaron fortsätter att öka

sns_beskuren

Foto: Sandra Forsvik.

Antalet sjukskrivningar ökar. Psykisk ohälsa drabbar fler män och högutbildade än tidigare. I veckan höll SNS ett seminarium om hur vi kan få ett friskare arbetsliv.

sns_beskuren

Foto: Sandra Forsvik.

Antalet sjukskrivningar ökar. Psykisk ohälsa drabbar fler män och högutbildade än tidigare. I veckan höll SNS ett seminarium om hur vi kan få ett friskare arbetsliv.

– Det är både antalet sjukskrivningar och den genomsnittliga längden på sjukfrånvaron som ökar. Alla aktörer i sjukskrivningsprocessen kan och bör bidra för att bryta den här uppåtgående trenden. I slutet av 80-talet var antalet sjukpenningdagar som högst, 25 dagar per svensk och år. 2010 var motsvarande siffra som lägst och låg på sex dagar per år. Nu börjar den siffran att öka igen, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

När det gäller den psykiska ohälsan så ökar den i alla yrkesgrupper, men ökningen är som högst bland män och högutbildade.

– Ökningen är störst bland fysiker och kemister. Bland högutbildade ökar sjukfallen mest och den psykiska ohälsan ökar lite mer för män, säger Laura.

Magnus Svartengren är professor och överläkare på Institutionen för arbets- och miljömedicin vid Uppsala universitet. Han säger att sjukvården ska utreda människor och försöka hitta lösningar, men i drygt hälften av fallen hittar man ingen bra medicinsk förklaring.

– Lösningen är alltså inte att leverera mäniskor till sjukvården. Däremot kanske sjukvården ska vara mer tydlig med att det inte alltid finns en medicinsk lösning på frågan, säger Magnus.

– I dagläget är det ungefär 30 procent av kvinnorna som rapporterar att de lider av sömnbesvär. Vi vet att sömn är associerat till en rad olika hälsofaktorer, exempelvis psykiska ohälsa eller hjärt- och kärlsjukdomar. Den vanliga beskrivningen är att individen gör för mycket på fritiden. Det kan vi inte göra så mycket åt, men vad kan vi göra på arbetsplatsen? Är en fråga som Magnus ställer sig.

Arbetslivets utmaningar ser i dag annorlunda ut jämfört med vad dem gjorde för 20 år sedan. det konstaterar Peter Munch af Rosenschöld, vd för Sveriges företagshälsor.

– I dag är vi konstant uppkopplade. Den stora utmaningen är att vi måste tänka annorlunda när det gäller arbetsmiljöarbete. Det kommer att bli mer viktigt i framtiden för att alla ska orka prestera under hela sitt yrkesliv. Den här typen av frågor måste få större betydelse för hälsa- och näringslivet, säger Peter.

Att den allmänna folkhälsan skulle spela en roll i den ökade sjukfrånvaron är svårt att säga. Arbetsklimatet har förändrats och många upplever en tuffare och mer stressig arbetsmiljö i dag. Kanske är det upp till alla parter att ta ett gemensamt krafttag för att försöka vända trenden. Från politiker till den enskilda individen.

Lyssna på seminariet som podcast här.

Sandra Forsvik

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar