Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenPolhemspriset för AI som förhindrar terror- och cyberbrott

Polhemspriset för AI som förhindrar terror- och cyberbrott

Staffan Truvé och Christopher Ahlberg får årets Polhempris av Sveriges Ingenjörer. Deras företag Recorded Future skannar dagligen miljontals sidor på internet och analyserar data som kan förhindra cyberattacker och terrordåd. De 1 700 kunderna – företag, organisationer och regeringar – finns över hela världen.

Internet är som en ocean och i det gigantiska havet skvalpar ledtrådar till framtida attentat, cyberattacker, terroristattacker och andra brott. Men att få syn på spåren är som att leta efter ett sandkorn på havsbottnen.

Staffan Truvé och Christopher Ahlberg, årets vinnare av Polhemspriset, såg för 14 år sedan möjligheten att använda AI för att hitta sandkornen. Genom att samla information på nätet, sammanfoga den som pusselbitar, framträder bilder som kan avslöja och förhindra brott innan de sker.

Polhemspriset

Polhemsmedaljen - svensk ingenjörskonsts finaste pris!Instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem och delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Pristagarna belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.

 

Söker efter signaler

Christopher Ahlberg och Staffan Truvés vägar korsades första gången 1991. Då pluggade Christopher till civilingenjör i datateknik på Chalmers och Staffan var hans lärare på en kurs i artificiell intelligens. Fem år senare grundade de två, tillsammans med Erik Wistrand, företaget Spotfire som hjälpte kunder att visualisera statistik från databaser. 11 år senare kunde trion sälja företaget för 1,3 miljarder kronor.

Inte långt efter att affären var avslutad skickade kompanjonerna in en patentansökan för nästa affärsidé – att använda AI för att analysera information på nätet som ger ledtrådar till planerade attentat. Två år senare grundade de tillsammans Recorded Future och året efter slöts avtal med de första kunderna.

Företaget är inte ensamt om sin affärsidé men något som skiljer Recorded Futures teknik från konkurrenternas är att de också gör en djup semantisk analys.

– Vi använder AI för att analysera den skördade informationen från nätet på olika språk och söka efter signalord, exempelvis attack. Sedan gör programmet en semantisk analys, det analyserar alltså i vilket språkligt sammanhang ordet används, förklarar Staffan Truvé.

Recorded Future kartlägger över 4 000–5 000 hotaktörer på nätet och analyserar deras förmåga att angripa varje enskild kund.

– Vi analyserar vilka metoder hotaktörerna använder och vilka svagheter som finns i våra kunders infrastruktur.

Vilka som är företagets kunder är förstås topphemligt men Staffan Truvé säger att omkring 20–25 procent av dem är nationer, ofta försvars-, underrättelse-, och polismyndigheter i fler än 70 länder. Resten är företag, majoriteten inom bank- och finanssektorn, men även flygbolag, läkemedelsföretag och techbolag.

AI allt viktigare verktyg

Sedan 2009 när Recorded Future grundades har det geopolitiska läget i världen förändrats, terror- och cyberattackerna har ökat och desinformation sprids som en löpeld på öppna internet och darkweb.

Men i den andra vågskålen finns den snabba utvecklingen av AI som effektiviserar Recorded Futures arbete med att hitta spåren som brottslingarna lämnar efter sig.

– I analyserna vi levererar till kunderna har AI blivit ett viktigt hjälpmedel. Vi använder Open AI:s GPT-modell med egna tillägg för att göra bedömningar av hotbilder i realtid. Ett exempel är vårt samarbete med Ukraina där vi hjälper dem att skydda kritisk infrastruktur, säger Staffan Truvé.

Systemets AI använder enorma mängder text, bilder och data som har samlats in sedan företaget startade.

– AI-utvecklingen har också gjort analytikernas arbete mer kvalificerat eftersom AI kan utföra allt mer. Kunderna kan alltså bedriva ett effektivare säkerhetsarbete med samma personal.

Omsätter drygt 3 miljarder

Under Recorded Futures 14 år har företaget haft en snabb tillväxt.

– I dag har vi omkring 1 700 kunder, en omsättning på drygt 3 miljarder kronor och drygt 1 000 anställda, varav 150 i Göteborg, där all utveckling sker.  De flesta medarbetare finns i USA, men vi har anställda i andra delar av världen, bland annat i London, Tokyo och Singapore.

Många bakom framgångarna

Beskedet att Staffan Truvé tillsammans med Christopher Ahlberg får motta årets Polhempris från Sveriges Ingenjörer kom som en stor överraskning för dem.

– Det känns enormt stort och hedersamt och jag vill verkligen poängtera att vår verksamhet är en lagsport. Det är många medarbetare som har bidragit till framgångarna, säger Staffan Truvé.

 Karin Virgin

Polhemspristagare 2023

Staffan Truvé: civilingenjör i datavetenskap och doktorsexamen från Chalmers. Har tidigare varit gästforskare vid MIT i Boston samt vd för Swedish Institute of Computer Science, Sics (idag en del av Rise). Är forskningschef för Recorded Future och bosatt i Alingsås.

Christopher Ahlberg: civilingenjör i datateknik och doktorsexamen från Chalmers. Tog 2002 emot MIT Technology Reviews pris där han utsågs till en av världens 35 främsta innovatörer under 35 år. Är vd för Recorded Future och bosatt i Boston. 2015 gjorde Ingenjören ett reportage med Christopher Ahlberg i Boston. Reportaget kan du läsa här.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?