Polhemspriset för AI som förhindrar terror- och cyberbrott

Staffan Truvé och Christopher Ahlberg får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer.

Staffan Truvé och Christopher Ahlberg får årets Polhempris av Sveriges Ingenjörer. Deras företag Recorded Future skannar dagligen miljontals sidor på internet och analyserar data som kan förhindra cyberattacker och terrordåd. De 1 700 kunderna – företag, organisationer och regeringar – finns över hela världen.

Internet är som en ocean och i det gigantiska havet skvalpar ledtrådar till framtida attentat, cyberattacker, terroristattacker och andra brott. Men att få syn på spåren är som att leta efter ett sandkorn på havsbottnen.

Staffan Truvé och Christopher Ahlberg, årets vinnare av Polhemspriset, såg för 14 år sedan möjligheten att använda AI för att hitta sandkornen. Genom att samla information på nätet, sammanfoga den som pusselbitar, framträder bilder som kan avslöja och förhindra brott innan de sker.

Polhemspriset

Polhemsmedaljen - svensk ingenjörskonsts finaste pris!Instiftades 1876 till minne av uppfinnaren Christopher Polhem och delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Pristagarna belönas med 250 000 kronor och Polhemsmedaljen i guld.

 

Söker efter signaler

Christopher Ahlberg och Staffan Truvés vägar korsades första gången 1991. Då pluggade Christopher till civilingenjör i datateknik på Chalmers och Staffan var hans lärare på en kurs i artificiell intelligens. Fem år senare grundade de två, tillsammans med Erik Wistrand, företaget Spotfire som hjälpte kunder att visualisera statistik från databaser. 11 år senare kunde trion sälja företaget för 1,3 miljarder kronor.

Inte långt efter att affären var avslutad skickade kompanjonerna in en patentansökan för nästa affärsidé – att använda AI för att analysera information på nätet som ger ledtrådar till planerade attentat. Två år senare grundade de tillsammans Recorded Future och året efter slöts avtal med de första kunderna.

Företaget är inte ensamt om sin affärsidé men något som skiljer Recorded Futures teknik från konkurrenternas är att de också gör en djup semantisk analys.

– Vi använder AI för att analysera den skördade informationen från nätet på olika språk och söka efter signalord, exempelvis attack. Sedan gör programmet en semantisk analys, det analyserar alltså i vilket språkligt sammanhang ordet används, förklarar Staffan Truvé.

Recorded Future kartlägger över 4 000–5 000 hotaktörer på nätet och analyserar deras förmåga att angripa varje enskild kund.

– Vi analyserar vilka metoder hotaktörerna använder och vilka svagheter som finns i våra kunders infrastruktur.

Vilka som är företagets kunder är förstås topphemligt men Staffan Truvé säger att omkring 20–25 procent av dem är nationer, ofta försvars-, underrättelse-, och polismyndigheter i fler än 70 länder. Resten är företag, majoriteten inom bank- och finanssektorn, men även flygbolag, läkemedelsföretag och techbolag.

AI allt viktigare verktyg

Sedan 2009 när Recorded Future grundades har det geopolitiska läget i världen förändrats, terror- och cyberattackerna har ökat och desinformation sprids som en löpeld på öppna internet och darkweb.

Men i den andra vågskålen finns den snabba utvecklingen av AI som effektiviserar Recorded Futures arbete med att hitta spåren som brottslingarna lämnar efter sig.

– I analyserna vi levererar till kunderna har AI blivit ett viktigt hjälpmedel. Vi använder Open AI:s GPT-modell med egna tillägg för att göra bedömningar av hotbilder i realtid. Ett exempel är vårt samarbete med Ukraina där vi hjälper dem att skydda kritisk infrastruktur, säger Staffan Truvé.

Systemets AI använder enorma mängder text, bilder och data som har samlats in sedan företaget startade.

– AI-utvecklingen har också gjort analytikernas arbete mer kvalificerat eftersom AI kan utföra allt mer. Kunderna kan alltså bedriva ett effektivare säkerhetsarbete med samma personal.

Omsätter drygt 3 miljarder

Under Recorded Futures 14 år har företaget haft en snabb tillväxt.

– I dag har vi omkring 1 700 kunder, en omsättning på drygt 3 miljarder kronor och drygt 1 000 anställda, varav 150 i Göteborg, där all utveckling sker.  De flesta medarbetare finns i USA, men vi har anställda i andra delar av världen, bland annat i London, Tokyo och Singapore.

Många bakom framgångarna

Beskedet att Staffan Truvé tillsammans med Christopher Ahlberg får motta årets Polhempris från Sveriges Ingenjörer kom som en stor överraskning för dem.

– Det känns enormt stort och hedersamt och jag vill verkligen poängtera att vår verksamhet är en lagsport. Det är många medarbetare som har bidragit till framgångarna, säger Staffan Truvé.

 Karin Virgin

Polhemspristagare 2023

Staffan Truvé: civilingenjör i datavetenskap och doktorsexamen från Chalmers. Har tidigare varit gästforskare vid MIT i Boston samt vd för Swedish Institute of Computer Science, Sics (idag en del av Rise). Är forskningschef för Recorded Future och bosatt i Alingsås.

Christopher Ahlberg: civilingenjör i datateknik och doktorsexamen från Chalmers. Tog 2002 emot MIT Technology Reviews pris där han utsågs till en av världens 35 främsta innovatörer under 35 år. Är vd för Recorded Future och bosatt i Boston. 2015 gjorde Ingenjören ett reportage med Christopher Ahlberg i Boston. Reportaget kan du läsa här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så planerar du din klimatsmarta semester

Så planerar du din klimatsmarta semester

Att tänka till kring själva resan är det som har störst betydelse när du vill semestra klimatsmart. Sikta på närmare destinationer, välj tåget eller hyr en elbil.
Fler artiklar