Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIT-kvinnor kan få skriva av studielån

IT-kvinnor kan få skriva av studielån

Bild: Bram Janssens/Thinkstock
Bild: Bram Janssens/Thinkstock

Digitaliseringskommissionen har i dag överlämnat sitt femte delbetänkande till regeringen. Kommissionen föreslår bland annat att myndigheter i första hand skickar post digitalt och att det ska vara möjligt för underrepresenterat kön vid vissa högre it-utbildningar att få sina studielån avskrivna efter examen.

läs mer

Digitaliseringskommissionen tillsattes 2012 med uppgiften att verka för målet att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter.
Läs kommissionens nya betänkande här.

Digitaliseringskommissionen presenterade sitt femte delbetänkande för it-minister Mehmet Kaplan (MP) under en presskonferens i Rosenbad på tisdagsmorgonen. Bland kommissionens förslag finns att myndigheter i första hand ska skicka post digital och att den traditionella posthanteringen fasas ut under en treårsperiod. Samtliga individer och företag ska få tillgång till en digital postlåda för att ta emot mejl från staten, vilket enligt beräkningar skulle bespara staten 1 381 miljoner kronor över 10 år och minska koldioxidutsläppen.

Det förslag som väckt mycket debatt redan innan presskonferensen handlar om it-utbildningar. Digitaliseringskommissionen föreslår att ett incitamentsprogram införs för att öka könsbalansen på högre it-utbildningar. Förslaget går ut på att den som tillhör underrepresenterat kön vid en högre it-utbildning där könsbalansen är under 15/85 ska kunna få sina studiemedel avskrivna efter erlagd examen. Utbildningen ska vara på sex terminer, det vill säga på kandidatnivå. Programmet skulle enligt förslaget gälla som längst till dess att utbildningen når könsfördelningen 30/70.

Jan Gulliksen, professor vid KTH och ordförande i Digitaliseringskommissionen. Pressbild
Jan Gulliksen, professor vid KTH och ordförande i Digitaliseringskommissionen. Pressbild.

På presskonferensen i Rosenbad förklarade Jan Gulliksen, professor i människa-datorinteraktion vid KTH och Digitaliseringskommissionens ordförande, att detta inte handlar om någon kvotering, eftersom antagningen till utbildningarna kommer att fungera som vanligt. Förslaget är riktat mot individer. Ett skäl till att arbeta för en jämnare könsfördelning vid högre it-utbildningar är att vi behöver teknik som alla kan använda, sade han.

– Det är avgörande att vi får alla perspektiv när vi utvecklar teknik för framtiden, sade Jan Gulliksen under presskonferensen.

Digitaliseringskommissionen har i sitt femte delbetänkande identifierat totalt sex strategiska områden och lagt fram tretton förslag, som ska bidra till att Sverige blir bäst i världen på att använda sig av digitaliseringens möjligheter. De strategiska områdena är:

  • Kontinuerligt, statligt främjande
  • Regelverk som fungerar i och för den digitala omställningen
  • Kompetens för det digitala samhället. ”Det finns en matchningsproblematik på arbetsmarknaden som behöver mötas med kompetensutveckling” förklarade Jan Gulliksen under presskonferensen. Digitaliseringskommissionen föreslår att regeringen inrättar ett samverkansråd för digitala jobb.
  • Infrastruktur för att främja digitaliseringen
  • Datadriven innovation för tillväxt och välfärd
  • Säkerhet och integritet i en digital tid.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Spårar virus via avloppsvattnet

0
Influensa, apkoppor och hepatit, det är inte bara covid-virus som forskarna kan spåra i avloppsvattnet. Bakom analysmetoden står forskare från KTH.

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

1
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?