Få yrkesstuderande läser utomlands

Erasmus+, utökningen av EU:s utbytesprogram till att omfatta även lärlingar har inte blivit någon succé trots stora förhoppningar. En orsak kan vara EU:s spretiga yrkesutbildningssystem. Erasmus+, utökningen av EU:s utbytesprogram till att omfatta även lärlingar har inte blivit någon succé trots stora förhoppningar. En orsak kan vara EU:s spretiga yrkesutbildningssystem.

Erasmusprogrammet lanserades i sin grundform 1987. Syftet är att europeiska studenter ska kunna studera i vilket EU-land som helst och tillgodogöra sig studierna inom ramen för den utbildning de har påbörjat i hemlandet.

Sedan starten har tre miljoner europeiska studenter kunnat studera utomlands och få räkna sina utlandsstudier inom ramen för sina studieprogram. Att högre utbildning i EU harmoniserades genom Bolognaprocessen bidrog starkt till det. Riktigt hur viktigt det är att alla länder nu har samma system stod kanske inte klart förrän man 2013 försökte lansera Erasmus också för studenter på yrkeshögskolor. Trots en väl tilltagen budget har bara 5000 yrkesstudenter tagit chansen att förlägga en del av sina yrkesstudier till ett annat land.

Frankrike och Tyskland kommer därför att genomföra ett pilotprojekt med 50 lärlingar från stora företag verksamma i bägge länderna för att se vad som kan göras ytterligare för att få fart på Erasmus+ yrkesutbildningsdel.

Från Sverige har drygt 3400 elever från yrkeshögskolor och gymnasieskolans yrkesprogram tagit chansen att prova på att läsa/praktisera i andra EU-länder de två år som programmet har varit igång.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar