Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFinska ingenjörer vill få fart på industrin

Finska ingenjörer vill få fart på industrin

De finska löntagarorganisationerna har sågat regeringens förslag till tvångslagar. Men Pär Mickos, ordförande i Tekniska Föreningen i Finland, tycker att förslagen är de bästa hittills, om de kan bidra till att få fart på industrin.

läs mer

Finska Hufvudstadsbladet rapporterar att även arbetsgivarorganisationen EK ser risker med regeringens lagförslag, detta bland annat för att omställningsskyddet kan utökas vilket skulle kunna kosta företagen permanent uppåt 100 miljoner euro om året. Läs mer om detta här.

För att öka Finlands konkurrenskraft vill den finska regeringen bland annat korta offentliganställdas semester med åtta dagar per år, göra två allmänna helgdagar obetalda, öka arbetstiden och halvera den så kallade söndagsersättningen. Detta har löntagarorganisationerna sagt nej till, då de bedömer att sparåtgärderna skulle drabba låg- och medelinkomsttagare hårt samt att förslagen står i konflikt med både grundlagen och EU-rätten. Eftersom regeringen och facken inte har kunnat komma överens har regeringen gått vidare med att arbeta fram förslag om tvångslagar.

De finska löntagarorganisationerna har sågat regeringens tvångslagspaket vid fotknölarna, men Pär Mickos, ordförande i Tekniska föreningen i Finland, TFiF, en förening för svenskspråkiga diplomingenjörer, arkitekter och teknologer, anser att den finska regeringens förslag ändå är konstruktivt med tanke på den situation som råder. De fackliga organisationerna erbjöds redan i somras alla chanser att enas om ett eget upplägg, men har bara grävt ner sig i sina ställningar och inte kommit någon vart, tycker han.

Enligt Pär Mickos skulle regeringens föreslagna sparåtgärder innebära att förmåner som de flesta civilingenjörer ändå inte tar del av skulle försvinna och i ljuset av det konkurrensläge som råder kan förmånerna kanske inte försvaras.

– Jag tror att det viktigaste för de finska ingenjörerna är att få fart på industrin, säger han.

Pär Mickos bild är att många företag väntar på mer stabilitet innan de kan investera. De vill få större klarhet i hur utvecklandet i Finland ska ske. Ett sätt att åstadkomma det vore enligt Pär Mickos att få till en övergripande överenskommelse för de kommande två–tre åren med perspektiv på fem–tio år, så att företagen vågar investera.

– De företag i Finland som har försökt spara sig ur krisen i stället för att investera är tekniskt sett hopplöst efter resten av Europa nu. Det har varit mycket diskussioner om att investera i till exempel cleantech, produkter med behov av ingenjörskunskap, men vägen är lång och konsekvenserna på arbetsmarknaden eller i ekonomin har inte märkts av ännu.

Fackförbundet Teknikens Akademikerförbund, TEK, samlar finska diplomingenjörer, arkitekter och teknologer och tillhör löntagarorganisationen Akava. Förbundet har också en koppling till Tekniska föreningen i Finland, då föreningen har delegerat hanteringen av arbetsmarknadsfrågorna till TEK. TEK:s vd, Heikki Kauppi, anser att Finlands problem är betydligt större än frågan om lönekostnader.

Heikki Kauppi är vd för finska TEK. Pressbild
Heikki Kauppi är vd för finska TEK. Pressbild

– Det finns mycket potential i det här landet, men den gamla huvudstaden har förlorat sin tro på det, säger han.

Statsfinanserna visar röda siffror, produktionen inom industrin har sjunkit flera år på raken och arbetslösheten i Finland växer, också bland ingenjörer även om siffran är lägre än för genomsnittet. Något som Heikki Kauppi lyfter fram som särskilt illa är att staten har bestämt sig för att skära i finansieringen till universitet, forskning och utveckling.

Men det har också hänt en del positiva saker i Finland på sistone, till exempel i form av stora investeringar i flera pappersmassefabriker. Enligt Heikki Kauppi har också Nokias nedgång och fall resulterat i att nya, innovativa företag har startat upp. Utländska IKT-giganter har också valt att etablera forsknings- och utvecklingsenheter i Finland.

Genom att inrikta sig på lönekostnaderna har den finska regeringen valt att fokusera på den minst viktiga faktorn bakom ökad konkurrenskraft, tycker Heikki Kauppi. Lönerna i Finland ligger redan på något lägre nivåer än i Tyskland och Sverige, de två länder som Finland ser som sina stora konkurrenter på exportmarknaden. Det finns åtskilliga exempel på länder där lönerna ligger på lägre nivåer än i Finland och där man inte är mer konkurrenskraftig, säger Heikki Kauppi.

För att kunna sälja något av värde till resten av världen måste vi vara steget före i utvalda teknologiska fält. Vi kan inte vara bäst på allt, men vi kan vara bäst på något

Det viktigaste Finland kan göra för att öka sin konkurrenskraft är enligt Heikki Kauppi att få igång investeringarna igen, att satsa på kvalitet på både produkter och service, på effektivitet i produktionen samt att satsa på universitet, forskning och utveckling.

– För att kunna sälja något av värde till resten av världen måste vi vara steget före i utvalda teknologiska fält. Vi kan inte vara bäst på allt, men vi kan vara bäst på något, säger Heikki Kauppi.

Heikki Kauppis bild är att de finska facken har utmålats som konservativa nej-sägare till regeringens förslag på lösningar. Han säger att facken har varit beredda på att diskutera lönesänkningar som en del av ett större paket, som också skulle fokusera på investeringar, forskning och utveckling, utbildningskvalitet, flexibla arbetstider med mera, men att detta inte har kommit fram.

– Det är svårt att undvika känslan av att en del av regeringens agenda är att försvaga facken.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.