Las hotas mot löfte om utbildning

Möjligheten att luckra upp Lagen om anställningssydd för att få arbetsgivarna villiga att bekosta kompetensutveckling diskuteras just nu i regeringskansliet.

Möjligheten att luckra upp Lagen om anställningssydd för att få arbetsgivarna villiga att bekosta kompetensutveckling diskuteras just nu i regeringskansliet.

I början av veckan överlämnade arbetsgruppen Arbetet i framtiden en rapport till regeringen där man efterlyser en bred reform för livslångt lärande med finansiering från både staten och arbetsgivarna.

I en intervju i Dagens Nyheter säger kommunals ledare Annelie Nordström, som leder gruppen, att hon har pratat med LO:s, Tco:s och Sacos:s ledningar för att stämma av gruppens idéer om livslångt lärande. Hon säger att gruppen öppnar för att titta på delar av anställningstryggheten.

– De har inte protesterat, om det kan leda till ett välutvecklats system där människor kan fylla på sin kompetens istället för att bli ratat på grund av otillräckliga kvalifikationer, säger Annelie Nordström till Dagens Nyheter.

Thomas Jartsell, presstalesman på Saco menar att Saco inte har deltagit i några diskussioner om inskränkningar av Las. Han bekräftar att Sacos ordförande Göran Arrius blev kallad och deltog i ett samrådsmöte med analysgruppen i november men Las var under det mötet inte uppe för diskussion.

– Göran hade också möte med Annelie Nordström på tu man hand utanför ramen för analysgruppens arbete där de diskuterade övergripande utmaningar på arbetsmarknaden.  Där berördes Las som en del av ett större sammanhang men det var aldrig tal om att enbart bryta ut turordningsreglerna och ersätta dem med kompetensutveckling, säger Thomas Jartsell.

Akademikerna i PTK vägrade i höstas att ställa sig bakom övriga PTK-förbunds och Svenskt Näringslivs vilja att inskränka Lagen om anställningsskydd i förhandlingarna om ett nytt omställningsavtal för privatanställda tjänstemän. Svenskt Näringslivs erbjudande för att få PTK att acceptera ett försvagat fackligt inflytande vid neddragningar var pengar till kompetensutveckling.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer och akademikernas företrädare i PTK kommenterar de signaler som kommer från analysgruppen Arbetet i framtiden.

– Vi är positiva till kompetensutveckling. Det är viktigt både för alla anställda och för Sverige, men inte på bekostnad av fackens möjligheter att ta hand om sina medlemmar. En modell där arbetsgivaren ensidigt, utan krav på förhandling med facket och ekonomisk kompensation, kan säga upp vilka man vill, är ett för högt pris. Det hotar dessutom den svenska modellen som bygger på att fack och arbetsgivare är två jämnstarka parter på arbetsmarkanden, säger Camilla Frankelius.

Gruppen Arbetet i framtiden föreslår att regeringen tillsätter en utredning om hur ett omfattande fortbildningssystem.

– När man kommit fram till en lösning kan det ge öppningar till diskussioner om vissa delar av reglerna om anställningstrygghet, säger Annelie Nordström till Dagens Nyheter.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar