Tyska fack organiserar crowdworkers

Digitalisering och globalisering leder till arbetsformer som ställer anställda och fack inför nya utmaningar, däribland crowdworking.Bild: Thinkstock/moodboard

Digitalisering och globalisering leder till arbetsformer som ställer anställda och fack inför nya utmaningar, däribland crowdworking. Bild: Thinkstock/moodboard

Nya företagsformer väcker oro för dumpade villkor och havererade sociala system. I Tyskland försöker företagen själva sätta upp regler för juste crowdwork samtidigt som facken börjar arbetet med att nå deras anställda.

Digitalisering och globalisering leder till arbetsformer som ställer anställda och fack inför nya utmaningar, däribland crowdworking.Bild: Thinkstock/moodboard

Digitalisering och globalisering leder till arbetsformer som ställer anställda och fack inför nya utmaningar, däribland crowdworking. Bild: Thinkstock/moodboard

Nya företagsformer väcker oro för dumpade villkor och havererade sociala system. I Tyskland försöker företagen själva sätta upp regler för juste crowdwork samtidigt som facken börjar arbetet med att nå deras anställda.

Digitalisering och globalisering leder till arbetsformer som ställer anställda och fack inför nya utmaningar. Crowdworkingplattformar är en av dem som kan ge kul fritidsarbete eller vara en sorts daglöneri i ny skepnad.

I USA är Amazon Mechanical Turk ett exempel som har fått massiv negativ kritik för dåliga villkor och minimal insyn. Här tar människor från hela världen små, dåligt betalda digitala arbetsuppgifter som ofta ska utföras på kort tid. I bästa fall får de betalt och bra betyg för sitt arbete. Men om uppdragsgivaren inte är nöjd kan betalningen utebli helt även när deras arbete används. Kommunikationen mellan uppdragsgivaren och arbetstagaren, ”turken”, är obefintlig vilket påverkar arbetets kvalitet. När Ingenjören i höstas intervjuade den kanadensiska webbföretagaren Kristy Milland berättade hon att hon under sin tid som turker hade fått betalt i värdecheckar till Amazons webbutik. Hon tyckte att EU borde ha ögonen på vad som händer med plattformarna och att det är väldigt lätt att utnyttja dem som arbetar för dem.

För den här sortens digitala uppdragsförmedling är på frammarsch även inom EU. I Skandinavien har de ännu inte haft så stora framgångar men i Tyskland och England är fenomenet känt. Tyska Clickworker uppger sig ha tillgång till 700 000 möjliga uppdragstagare.
– Vi vill inte utnyttja dem som arbetar för oss. Vi vill att både kunder och de som testar ska vara nöjda med vad de får, säger Philipp Benkler, vd på tyska Testbirds. Testbirds är en crowdtestingplattform dit företag kan vända sig och med hjälp av crowdtesters undersöka om deras appar eller digitala tjänster fungerar.

Artiklar om rättslösa digitala uppdragstagare har fått honom att reagera och tillsammans med två av de största tyska plattformarna för crowdworking har Testbirds tagit fram en ”Uppförandekod” som de hoppas ska bättra på branschens rykte.
– Det finns säkert dåliga plattformar men vi betalar inte jättedåligt och vi ger inte negativa betyg, säger Philipp Benkler och tillägger att hos Testbirds är det bara åtta procent av alla testare som är regelrätta crowdworkers. En tredjedel är studenter, en tredjedel är vanliga anställda som testar på sin fritid, vissa för nöjes skull och andra för att det ger en extrainkomst. Vi garanterar 10 euro i timmen men de flesta får mer för att de gör mer avancerade uppgifter.
– Våra testare har väldigt olika skäl för att arbeta hos oss. Vissa gör det för att det är kul att prova ny teknik, andra för pengar. Min mamma testar en receptapp åt oss för att hon gillar det.

I uppförandekoden står att testarna är frilansare och att uppdragen inte kan ses som anställning. I gengäld hänvisar Testbirds sina uppdragstagare till en speciell sajt där just frilansare kan få hjälp med vad de behöver i form av sociala försäkringar.
– Vi förstår att också frilansare vill ha social trygghet och om våra testare kräver att vi ska engagera oss i det så kommer vi förstås att göra det. Samtidigt så konkurrerar vi med andra företag och måste vara konkurrenskraftiga. Vår affärsidé är att vi ger kunden exakt de testare som de vill ha, det vill säga ska tjänsten användas i Sverige så är det svenska testare och så vidare, och det är vårt bästa försäljningsargument. Men det betyder ju inte att inte ett annat företag skulle kunna bygga upp något liknande. Att flytta verksamheten till ett låglöneland rakt av är dock inte möjligt eftersom den kulturella faktorn är så viktig för arbetets kvalitet.

Philipp Benkler tror att crowdworkingfenomenet kommer att växa i Europa, precis som det har gjort i USA. Men totalt tror han inte att så många människor kommer att försörja sig helt på det utan att det kommer att vara en av många saker vi gör, kanske för skojs skull, kanske för att dryga ut kassan.
I Tyskland finns ett flertal stora crowdworkingplattformar förutom Testbirds. Det tyska fackförbundet IG Metall arbetar med hur det ska nå dem som arbetar för plattformarna. Bland annat har IG Metall startat sajten Faircrowdwork.org där digitala uppdragstagare kan betygsätta uppdrag och plattformar. Det finns även en hotline att ringa för att få information om rättigheter och regelverk på arbetsmarknaden om du arbetar för en crowdplattform.
I en intervju med Süddeutsche Zeitung berättar Christiane Benner, ledamot av IG Metalls förbundsstyrelse om fackets satsning på att försöka nå och organisera så kallade clickworkers i Tyskland.

– Crowdworkers har samma rätt till social trygghet, rättvis betalning och bra arbetsmiljö som alla andra tyskar, sade Christiane Benner.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar