Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIGEday för tredje gången i mars

IGEday för tredje gången i mars

Totalt 42 företag på 31 orter deltar i årets upplaga av IGEday, Introduce a Girl to Engineering day, och i dag öppnar anmälan för unga tjejer som vill delta. Ingenjören passade på att ställa några frågor till projektledare Sandra Grosz.

Projektledare Sandra Grosz berättar att IGEday, Introduce a Girl to Engineering day, är ett ideellt projekt vars mål är att ge unga tjejer i åldern 12–19 år en möjlighet att få en bättre bild av vad en ingenjör kan göra.

Sandra Grosz, projektledare IGEday. Foto: Moa Bäck
Sandra Grosz, projektledare IGEday. Foto: Moa Bäck

– Vi gör detta genom att anordna en dag på olika orter i Sverige där de får besöka företag inom olika branscher där ingenjörer arbetar. Under dagen får tjejerna träffa ingenjörer och göra någon aktivitet kopplat till ingenjörskap på företaget i förhoppningen om att de ska gå därifrån och se ingenjör som ett möjligt framtida yrke, förklarar Sandra Grosz.

IGEday startade för tre år sedan av Katarina Stensson på Womengineer, en organisation som drivs av målet att det 2030 ska examineras lika många kvinnliga ingenjörer som manliga.

– Katarina Stensson hade hört talas om Introduce a Girl to Engineering day i USA och tyckte att konceptet var något som skulle fungera här i Sverige för att locka fler tjejer till ingenjörsutbildningar. Därför startades IGEday och första omgången arrangerades den 20 februari 2014, berättar Sandra Grosz.

Förra året var 48 företag på 25 orter med i IGEday och 1 258 unga tjejer deltog. I år är antalet företag något färre, 42 stycken, men finns på totalt 31 orter, från Kalix i norr till Malmö i söder. Sandra Grosz hoppas att drygt 1 000 tjejer ska anmäla sitt intresse för att besöka något av företagen. I så fall är alla platser fyllda.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.