Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemTeknik & MiljöTeknikGruva först med 5G

Gruva först med 5G

Boliden
Foto: Boliden

Femte generationens mobilnät väntas ge industrin en rejäl knuff. Det är också i industrin som den först testas. En av de första platser där det nya mobilnätet byggs är en gruva i Norrland.

Tillsammans med flera andra företag arbetar nu Ericsson med att installera ett femte generationens mobilkommunikationssystem i Bolidens gruva i Kankberg utanför Skellefteå. Torbjörn Lundahl, ansvarig för Ericssons svenska forskningsprogram för 5G, leder arbetet.

När påbörjade ni det här projektet?
– Det är ett Vinnovaprojekt som blev godkänt i maj. Men vi började på allvar i augusti och har sedan jobbat under hösten. Det första vi jobbar med nu är att planera radioinstallationerna. Vi etablerar radiokommunikation i vissa delar av gruvan.

Gör ni det här i flera gruvor?
– Det här projektet handlar bara om den här gruvan. Vi forskar på hur man applicerar tekniken och vad krävs för 5G för den här tillämpningen.

Deltagare i Projektet

Projektet som går under namnet PIMM (Pilot for Industrial Mobile Communication in Mining) är ett samarbete mellan Ericsson, Boliden, ABB, SICS Swedish ICT, TeliaSonera, Volvo Construction Equipment, Wolfit och Luleå tekniska universitet.

Men vad kan då egentligen 5G som 4G inte kan?
– Det är flera saker. Datavolymerna är i storleksordningen 1 000 gånger högre på systemnivå. Dessutom blir fördröjningen, från att du skickar signalen till dess att den kommer fram, betydligt mindre. Det sista är oerhört viktigt för fjärrstyrning. Om man sitter med en styrspak med ljud o bild så måste man även få rätt känsla i spaken, så kallad haptisk feedback. Det blir jättesvårt att styra om du får en fördröjning. Den får vara max 1-2 millisekunder. Idag har man runt 40 millisekunder.

Hur kan 5G vara så mycket snabbare än 4G?
– Alla protokoll och handskakningar i kedjan från sensor till server och tillbaka optimeras med avseende på fördröjningar för dessa användningsfall.

Finns det fler skillnader?
– En annan viktig parameter är batteriernas livslängd. Ska du ha sensorer där ute i gruvan så kan du inte springa och byta batterier jämt och ständigt. Där handlar det om att skapa extremt låg energiåtgång för att få en lång batteritid. Det ingår i kravspecifikationen för 5G.

Vilka är utmaningarna att installera 5G i en gruva?
– Gruvmiljön är ganska krävande. Gruvgångarna är svåra i sig, och dessutom kan det komma ganska stora maskiner i vägen. Radioplanering är en jätteutmaning som är intressant rent tekniskt.

Vad är målet med projektet?
– Det är förstås att effektivisera driften, men också att höja säkerheten. Men det finns också en möjlighet att få en hävstång globalt. Dels kan Boliden använda tekniken i andra gruvor, och både vi och de andra företagen som deltar kan marknadsföra våra produkter globalt, till andra gruvor utomlands.

Hur bidrar den nya tekniken till bättre säkerhet i gruvan?
– I dag har man ingen mobiltäckning nere i gruvan. I händelse av en olycka, när räddningsfolk kommer dit, måste de i dag ha med sig en speciell kommunikationsradio. Det systemet är inte lika lätthanterat. Boliden vill ha ett heltäckande nät för både ovan jord och nere i gruvan. Man vill hela tiden ha koll på både människor och maskiner. Man kan till exempel sätta upp geofencing med virtuellt staket kring en maskin, och stoppa driften om en person kommer för nära den.

Hur stor är den här satsningen?
– Vinnova finansierar projektet med 9 miljoner kronor. Då tillför industrin minst lika mycket, så är det alltid i Vinnovaprojekt. Boliden tillhandahåller ju en gruva, Volvo en gruvlastare som ska fjärrstyras, och vi står för radioutrustningen. Den exakta kostnaden delger vi inte, men för Ericsson är detta en del i vår totala satsning på 5G-utveckling.

När ska detta vara fungerande i gruvan?
– Radioinstallationerna är klara nu. Och sedan påbörjar vi körningarna allteftersom. Totalt sett ska projektet vara avslutat i mitten av 2017.

Sture Henckel

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

Jobbets stora tidstjuv – men kan man tacka nej till möten?

2
Är din arbetstid helt sönderbokad eftersom andra kan lägga in möten i din digitala kalender? Det kan vara dags att börja tacka nej till möten, men det kräver lite fingertoppskänsla.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.