EU-kommissionen förväntas på tisdag lägga ett förslag till revidering av utstationeringsdirektivet. Enligt uppgift innebär de föreslagna ändringarna en kraftig försämring av fackens möjligheter att bevaka svenska villkor.
EU-kommissionen förväntas på tisdag lägga ett förslag till revidering av utstationeringsdirektivet. Enligt uppgifter innebär de föreslagna ändringarna en kraftig försämring av fackens möjligheter att bevaka svenska villkor.
Den svenska regeringen har arbetat hårt för att få till stånd en skärpning av utstationeringsdirektivet för att inte utstationerade arbetstagare ska kunna dumpa lönerna och villkor i det land de skickas till.
läs mer
I ett brev daterat den 3 mars 2016 skriver Saco, TCO, LO och Svenskt Näringsliv gemensamt till EU-kommissionen. I brevet beskriver de sin oro gällande förslaget till ändring av utstationeringsdirektivet. Läs brevet här.
I juni 2015 skrev bland andra Sveriges arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till den ansvariga kommissionären Marianne Thyssen och tryckte på för tydligare skydd av inhemska villkor mot låglönekonkurrens. Det ledde i sin tur till att nio länder från i huvudsak östra Europa också skrev och försvarade sin rätt att konkurrera med hjälp av sämre villkor. En översyn eller en eventuell ändring i direktivet har varit på gång sedan i höstas men förslaget har skjutits upp och skulle presenteras som på tisdag den 8 mars.
Inför det bryter LO-förbundet Byggnads tystnaden runt de förslagstexter som sedan någon vecka orsakat febril aktivitet bland svenska fack och politiker. I ett pressmeddelande skriver Byggnads att förslaget innebär kraftiga inskränkningar i den svenska modellen och att de har tagits fram helt utan samråd med parterna på arbetsmarknaden. Det ska också vara klart uttalat att kommissionen vill se låglönekonkurrens.
– Det gör mig väldigt upprörd, och rent ut sagt förbannad, att EU kommissionen så tydligt struntar i löntagarnas rättigheter och väljer att krossa den svenska modellen. Förslagen innebär ett kraftigt ingrepp i föreningsfriheten och grundläggande fackliga rättigheter. Vi kommer naturligtvis aldrig att acceptera dessa ingrepp och försämringar, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm i pressmeddelandet.
– Jag förutsätter att regeringen omedelbart och offentligt tar avstånd från förslagen och ser till att de aldrig blir verklighet. Ännu en gång har EU valt att gå den fria rörligheten och marknadens ärende på bekostnad av vanligt folk. Detta kommer att skapa ytterligare söndring inom EU. Nu måste våra ansvariga politiker sätta ned foten, avslutar Johan Lindholm.
Saco instämmer i Byggnads analys och chefsjurist Lena Maier Söderberg säger att förslaget som det ser ut är ett ingrepp i nationell lönebildning.
”Det skapar en oförutsägbarhet som kommer att göra att inget fack vågar tillgripa stridsåtgärder för att hävda kollektivavtalen eftersom formuleringarna är så vaga i förslaget
– Det skapar en oförutsägbarhet som kommer att göra att inget fack vågar tillgripa stridsåtgärder för att hävda kollektivavtalen eftersom formuleringarna är så vaga i förslaget, säger hon. Möjligheten att kunna använda konfliktåtgärder är en viktig del av det svenska systemet.
I ett uttalande från Europafacket säger generalsekreterare Luca Visentini att förslaget är ett flagrant avsteg från den princip om lika lön för lika arbete som EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tidigare har sagt sig eftersträva. Europafacket menar också att det var ett stort misstag att lägga fram ett förslag utan att ha rådgjort med arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson skulle ha träffat kommissionär Marianne Thyssen torsdag den 4 mars men mötet ställdes in på grund av sjukdom. Eventuellt kommer de träffas vid ett annat möte i Bryssel måndag den 7 mars. Pressekreterare Natali Sial kan inte kommentera det som hänt men säger att regeringen givetvis ser allvarligt på förslaget och arbetar för att hitta en lösning.
Jenny Grensman