Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivGod sömn gör dig till en bättre ledare

God sömn gör dig till en bättre ledare

Foto: Top Photo Corporation. Det uppkopplade livet blir lättare om du sover bra.
Foto: Top Photo Corporation. Det uppkopplade livet blir lättare om du sover bra.

Tänk om sömnkunskap ingick i de friskvårdsprogram som företag erbjuder anställda. Forskning visar att det vore ett bra komplement till kostråd och stresshantering.

Sömn främjar en rad intellektuella funktioner som förståelse, mönsterigenkänning, kreativitet och problemlösning som är viktiga inte minst för chefer. Att fokusera, lösa problem, stötta andra och saker som en ledare förväntas behärska är helt enkelt mycket svårare om du har sovit för litet.

Det är två forskare från McKinsey, Nick van Dam and Els van der Helm, som i en undersökning av 196 ledare och deras förhållande till sömn slår larm om sömnlöshetens följder, men också om omedvetenheten om problemet. 46 procent av deltagarna trodde inte att dålig sömn påverkade dem. 60 procent av deltagarna uppgav att de sov för litet minst tre nätter i veckan. Nästan 40 procent menade att deras ledning inte tillät dem att prioritera en god sömn.

”I vår allt mer uppkopplade värld där många arbetsgivare förväntar sig att de anställda ska vara nåbara och till exempel svara på mejl hela dygnet runt så är detta ett viktigt ämne som kräver vår uppmärksamhet”, skriver forskarna.

I sin studie såg de också att deltagare som hade sovit gott dubbelt så ofta hittade nya smarta lösningar på problem som de som inte hade sovit och att den som tog en paus från ett problem och sov en stund oftare hittade en lösning än den som grubblade vidare.

Även vårt lärande fungerar bättre om vi är utsövda eller tar en liten tupplur på dagen.

70 procent av deltagarna i McKinseys undersökning tyckte att man skulle lära ut bra sömnteknik precis som man lär ut hur kommunikation ska gå till i företag och verksamheter. Sömnfrågan bör finnas med när vi diskuterar andra hälsofrågor som kost, stresshantering och fysisk träning och företag bör också ha policyer som bidrar till att anställda kan prioritera en god sömn. I det ingår att inte uppmuntra till att resa hela natten till ett viktigt möte, att se till att funktioner som måste vara nåbara dygnet organiseras på ett vettigt sätt och att ha bra teknik för distansmöten som minimerar onödigt resande.

Undersökning visar att uttrycket ”jag ska sova på saken” är mycket vettigare än vi trott. Den som väntar med ett viktigt beslut eller inte skickar ett känsligt mejl sent på kvällen utan tar det efter en god natts sömn har större chans att inte begå misstag.

Jenny Grensman

3 KOMMENTARER

  1. Hej!

    En va de bästa artiklarna jag någonsin läst om en så viktig del av våra liv ”Den goda sömnen”.

    Tack!

  2. Detta kan inte belysas för mycket!
    I vårtid, när all tid som inte läggs på Direct Value Add Activities klassas som slöseri, är det ännu viktigare att om och om igen påtala att vila är produktiv. Det finns ett begrepp till, Necessary Non-Value Add Activities, som till exempel sömn, som vi behöver påminnas om. Necessary=nödvändigt, fundamentalt, oundgängligt – men också givande, betydande.

  3. Kan god sömn göra mig till en bättre konstruktör?

    Bästa Ingenjören. Nu är måttet rågat gällande artiklar om ledare och deras välmåga. Denna artikel känns verkligen som att sparka in redan vidöppna dörrar. Behövs det verkligen en undersökning/artikel till som visar att god sömn är bra? Gäller inte det alla? Är någon yrkesgrupp befrämjad av dålig sömn?

    Är det detta ni lägger krutet på redationen? Dags att skriva artiklar om ingenjörer som jobbar där ut. Vänligen lyft på häcken och ta er ut i verkligheten.

    Dock:
    Att 46% av deltagarna i undersökningen inte trodde att dålig sömn påverkade dem är däremot anmärkningsvärt. Hur aningslös och dum får man vara?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?