Fler pappalediga i offentlig sektor

Foto: Thinkstock/Purestock.

Foto: Thinkstock/Purestock.

Inom offentlig sektor är det mer accepterat att kvinnor och män delar på föräldraledigheten. I jämförelse med privat sektor är det också vanligare att föräldralediga är med i lönerevisionen. Det här visar en ny rapport från Sifo.

Inom offentlig sektor är det mer accepterat att kvinnor och män delar på föräldraledigheten. I jämförelse med privat sektor är det också vanligare att föräldralediga är med i lönerevisionen. Det här visar en ny rapport från Sifo.

Det är över 20 år sedan som den första så kallade pappamånaden infördes för att uppmuntra pappor att ta ut mer av föräldraledigheten. Efter den första pappamånaden 1995 kom den andra månaden 2002 och i år infördes den tredje månaden som är reserverad för pappan.

Statistik från Försäkringskassan visar att reformen har varit framgångsrik. Pappornas uttag av föräldraledighet ökade kraftigt både när den första och andra månaden infördes. Den jämställdhetsbonus som infördes 2008 har dock inte fått några tydligt mätbara effekter. I dag tar papporna i genomsnitt ut 26 procent av den totala föräldraledigheten.

I en ny undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Försäkringskassan har omkring 600 personal- och HR-chefer besvarat frågor om föräldraledighet. Svaren visar att det finns flera skillnader mellan sektorerna.

Inom offentlig sektor delar mammor och pappor mer jämställt på föräldraledigheten. 2013 delade var fjärde förälder inom offentlig sektor 60 – 40 på föräldrapenningdagarna, det vill säga att den ena föräldern tog ut 40 procent och den andra 60 procent av dagarna. Inom privat sektor delade 14 procent 40 – 60.

Undrsökningen indikerar att bra förutsättningar för föräldralediga är en högre prioriterad fråga inom offentlig sektor. Det handlar bland annat om att uppmuntra föräldraledighet, att diskutera med den blivande föräldern om hur han eller hon tänker ta ut sin föräldraledighet och att se till att föräldralediga finns med i lönerevisionen.

Undersökningen visar också att det finns en mer tillåtande kultur inom offentlig sektor som uppmuntrar män och kvinnor att dela på föräldraledigheten. På arbetsplatser med många kvinnor är attityden till att dela ännu mer tillåtande.

Inom privat sektor saknar mindre arbetsplatser kollektivavtal i högre utsträckning vilket ofta innebär att de anställda saknar avtal som fyller ut ersättningen från Försäkringskassan. Där saknade också 17 procent av arbetsgivarna i undersökningen både jämställdhetspolicy och jämställdhetsplan.

Ett av arbetsgivarnas främsta argument för att uppmuntra föräldrar att dela jämnare på föräldraledigheten är ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare.

Karin Virgin

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt