Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivJämlikhetFler pappalediga i offentlig sektor

Fler pappalediga i offentlig sektor

Inom offentlig sektor är det mer accepterat att kvinnor och män delar på föräldraledigheten. I jämförelse med privat sektor är det också vanligare att föräldralediga är med i lönerevisionen. Det här visar en ny rapport från Sifo.

Det är över 20 år sedan som den första så kallade pappamånaden infördes för att uppmuntra pappor att ta ut mer av föräldraledigheten. Efter den första pappamånaden 1995 kom den andra månaden 2002 och i år infördes den tredje månaden som är reserverad för pappan.

Statistik från Försäkringskassan visar att reformen har varit framgångsrik. Pappornas uttag av föräldraledighet ökade kraftigt både när den första och andra månaden infördes. Den jämställdhetsbonus som infördes 2008 har dock inte fått några tydligt mätbara effekter. I dag tar papporna i genomsnitt ut 26 procent av den totala föräldraledigheten.

I en ny undersökning utförd av Sifo på uppdrag av Försäkringskassan har omkring 600 personal- och HR-chefer besvarat frågor om föräldraledighet. Svaren visar att det finns flera skillnader mellan sektorerna.

Inom offentlig sektor delar mammor och pappor mer jämställt på föräldraledigheten. 2013 delade var fjärde förälder inom offentlig sektor 60 – 40 på föräldrapenningdagarna, det vill säga att den ena föräldern tog ut 40 procent och den andra 60 procent av dagarna. Inom privat sektor delade 14 procent 40 – 60.

Undrsökningen indikerar att bra förutsättningar för föräldralediga är en högre prioriterad fråga inom offentlig sektor. Det handlar bland annat om att uppmuntra föräldraledighet, att diskutera med den blivande föräldern om hur han eller hon tänker ta ut sin föräldraledighet och att se till att föräldralediga finns med i lönerevisionen.

Undersökningen visar också att det finns en mer tillåtande kultur inom offentlig sektor som uppmuntrar män och kvinnor att dela på föräldraledigheten. På arbetsplatser med många kvinnor är attityden till att dela ännu mer tillåtande.

Inom privat sektor saknar mindre arbetsplatser kollektivavtal i högre utsträckning vilket ofta innebär att de anställda saknar avtal som fyller ut ersättningen från Försäkringskassan. Där saknade också 17 procent av arbetsgivarna i undersökningen både jämställdhetspolicy och jämställdhetsplan.

Ett av arbetsgivarnas främsta argument för att uppmuntra föräldrar att dela jämnare på föräldraledigheten är ambitionen att vara en attraktiv arbetsgivare.

Karin Virgin

 

 

 

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.