Arbetsgivarna som ingenjörsstudenterna rankar högst

Foto: Getty Images, Polestar och Försvarsmakten.

Volvo Cars, Google och Spotify är för fjärde året i rad de populäraste arbetsgivarna för civilingenjörsstudenter. Men längre ner på topplistan har det skett en del förändringar. Försvarsmakten är en av arbetsgivarna som ökat i popularitet.

I Universums årliga kartläggning av ingenjörsstudenternas drömarbetsgivare är det små förändringar i toppen. I år placerade civilingenjörsstudenterna Volvo Cars överst, Google är tvåa och Spotify trea. Förra året var Google etta, Volvo Cars två och Polestar trea.

Bland högskoleingenjörsstudenter behåller Volvo Cars för sjätte året i rad förstaplatsen och även andra företag i fordonsindustrin har tagit sig in på topp-5 och petat ner företag i byggbranschen.

Högskoleingenjörsstudenterna placerade Volvo Group på plats tre och Polestar på plats fem. Skanska behåller sin fjärdeplats men Peab har minskat i popularitet och har sedan förra året backat från plats fem till plats nio. Det här är sannolikt en effekt av att byggindustrin drabbats hårt av lågkonjunkturen.

”Fler vill jobba med Sveriges säkerhet”

Studenter som läser högskoleutbildningar inom IT rankar för sjätte året i rad samma tre arbetsgivare i toppen: Google, Spotify och Microsoft. Men i år har Saab (Defence & Security) tagit sig upp till plats fyra.

– Vi ser generellt att försvarsindustrin och försvarsmyndigheter ökar i attraktivitet, framför allt bland ingenjörsstudenter. Det oroliga omvärldsläget gör att fler vill ha ett jobb där man bidrar till Sveriges säkerhet, säger Emil Adén, chef för Universum i Sverige.

Emil Adén är Sverigechef för Universum.

Några exempel är Försvarsmakten som bland civilingenjörsstudenter har klättrat från plats 26 förra året till plats 18 i år. Och för IT-studenter från plats 16 förra året till plats 11 i år.

För högskoleingenjörsstudenterna har Saab (Defence & Security) tagit sig från plats åtta förra året till plats två i år.   

”Hållbarhet har backat”

Universum ställer inte bara frågor om de populäraste arbetsgivarna. Studenterna får också rangordna vilka faktorer som är viktiga när de väljer arbetsgivare. Och där har det skett en förändring.

– Hållbarhet har backat. Att arbetsgivare tar ett miljöansvar har generellt minskat i betydelse, men bland studenter som läser naturvetenskap är det fortfarande i fokus.

I stället har flexibla arbetsvillkor blivit viktigare sedan mätningen förra året. Och den trenden är starkast bland ingenjörsstudenter. 

Emil Adén ser också en oroande utveckling och den handlar om den ingångslön som studenterna förväntar sig.

– Tidigare års mätningar har visat att manliga studenter förväntar sig högre lön än kvinnliga. Tyvärr har gapet ökat och i år förväntar sig manliga civilingenjörsstudenter 8 procent högre lön än kvinnor som läser samma utbildningar.

Nedan visas topp 50-listan över de populäraste arbetsgivarna bland studenter som läser till civilingenjör, högskoleingenjör eller en IT-utbildning. Observera att listan har tre sidor. Bläddra överst till höger.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

Ingenjören som försöker lösa gåtan om Alzheimer

En finurlig mattelärare fick Pernilla Wittung Stafshede att vilja söka till Chalmers. Snart fyrtio år senare driver hon ett eget forskningslabb, med målet att förstå den komplexa kemin som orsakar demenssjukdomar.
Fler artiklar