Lika lön för lika arbete i EU

De regler och nivåer för lön och ersättningar som gäller inhemska anställda ska även gälla för utstationerade. Det är innebörden av det förslag till revidering av utstationeringsdirektivet som EU-kommissionen presenterade på tisdagen.De regler och nivåer för lön och ersättningar som gäller inhemska anställda ska även gälla för utstationerade. Det är innebörden av det förslag till revidering av utstationeringsdirektivet som EU-kommissionen presenterade på tisdagen.

Jämfört med det utkast som läckte förra veckan är det väsentliga, och för Sverige, mycket betydelsefulla förbättringar i förslaget. Då talades det om formuleringar så vaga att det skulle bli svårt att värna den svenska modellen. Nu menar regeringen, efter en första läsning, att modellen är säkrad och att förslaget motverkar lönedumpning genom utstationering.

Vi vill inte ha protektionistiska regler, vi tycker att rörligheten är bra men vi värnar den svenska modellen, sade Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister vid regeringens presskonferens. Vi har drivit på hårt för att få till stånd en revidering och det är en framgång att vi ha lyckats. Den text vi har nu talar inte om miniminivåer, som fanns i det gamla direktivet, utan talar om ersättningar, och den säkrar att detta gäller även där man inte har allmängiltigförklarade kollektivavtal.

Ett första intryck av kommissionens förslag är alltså att det både stärker den svenska principen om lika lön för lika arbete och den svenska modellen med kollektivavtalade löner. Eftersom förslaget inte offentliggjordes förrän klockan 15 och presskonferensen var klockan 16:30 reserverade sig regeringen för att det kan uppstå frågetecken. Texten ska nu också behandlas av EU-parlamentet och av ministerrådet där många länder också har drivit på för att kunna konkurrera med läger löner.

– Detta är en laddad fråga bland medlemsländerna, bekräftade Ylva Johansson. Men vi har verkligen försökt att förankra våra synpunkter och bygga broar även till dem som inte tycker som vi. Så här långt ser vi vårt påverkansarbete som en framgång.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar