Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadLika lön för lika arbete i EU

Lika lön för lika arbete i EU

De regler och nivåer för lön och ersättningar som gäller inhemska anställda ska även gälla för utstationerade. Det är innebörden av det förslag till revidering av utstationeringsdirektivet som EU-kommissionen presenterade på tisdagen.

Jämfört med det utkast som läckte förra veckan är det väsentliga, och för Sverige, mycket betydelsefulla förbättringar i förslaget. Då talades det om formuleringar så vaga att det skulle bli svårt att värna den svenska modellen. Nu menar regeringen, efter en första läsning, att modellen är säkrad och att förslaget motverkar lönedumpning genom utstationering.

Vi vill inte ha protektionistiska regler, vi tycker att rörligheten är bra men vi värnar den svenska modellen, sade Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister vid regeringens presskonferens. Vi har drivit på hårt för att få till stånd en revidering och det är en framgång att vi ha lyckats. Den text vi har nu talar inte om miniminivåer, som fanns i det gamla direktivet, utan talar om ersättningar, och den säkrar att detta gäller även där man inte har allmängiltigförklarade kollektivavtal.

Ett första intryck av kommissionens förslag är alltså att det både stärker den svenska principen om lika lön för lika arbete och den svenska modellen med kollektivavtalade löner. Eftersom förslaget inte offentliggjordes förrän klockan 15 och presskonferensen var klockan 16:30 reserverade sig regeringen för att det kan uppstå frågetecken. Texten ska nu också behandlas av EU-parlamentet och av ministerrådet där många länder också har drivit på för att kunna konkurrera med läger löner.

– Detta är en laddad fråga bland medlemsländerna, bekräftade Ylva Johansson. Men vi har verkligen försökt att förankra våra synpunkter och bygga broar även till dem som inte tycker som vi. Så här långt ser vi vårt påverkansarbete som en framgång.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.