Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVad minns du från Ingenjören 2022? – Gör vårt nyårsquiz

Vad minns du från Ingenjören 2022? – Gör vårt nyårsquiz

Vilket ämne testar forskare på KTH för att kyla små kärnkraftsreaktorer? På vilken högskola läste Sveriges första kvinnliga ingenjör? Testa vad du minns från Ingenjörens artiklar under 2022. Tryck på Submit efter sista frågan så får du se de rätta svaren.

I januari rapporterade Ingenjören att arbetslösheten bland ingenjörer var den näst lägsta på 10 år. Vilken inriktning på civilingenjörsutbildning hade den allra lägsta arbetslösheten?

I februari skrev Ingenjören om en operaföreställning som planerades i reaktorhallen på KTH. Handlingen är baserad på en bok av en svensk nobelpristagare i fysik. Vad heter han?

I mars hade Sveriges Ingenjörer sammanställt den årliga löneenkäten. Hur många procent hade lönerna ökat för civilingenjörer inom it-sektorn under 2021?

I april undersökte Ingenjören vilka inriktningar på ingenjörsutbildningar som ger högst och lägst lön. Vilket utbildningsprogram för civilingenjörer tror du ger högst lön?

I maj skrev vi om att det lönar sig för ingenjörer att byta jobb. Hur mycket högre månadslön (i genomsnitt) fick civilingenjörer i privat sektor som bytte jobb under 2021 – jämfört med dem som inte bytt jobb?

I juni röstade riksdagen igenom det nya omställningsstudiestödet. Hur stor andel av lönen kan man som mest få med det nya studiestödet?

I juli intervjuade vi nätverket Kraftkvinnorna som undersökt hur jämställda 284 energibolag är. Hur stor andel av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex?

I augusti skrev Ingenjören om fördelar och fallgropar med löneväxling. För att löneväxling ska vara en bra affär ska man ha en månadslön inom ett visst spann, vilket?

I september var det val i Sverige. Ingenjören undersökte hur många ingenjörer som det finns i den nya riksdagen. Hur många tror du?

I oktober intervjuade Ingenjören Pär Olsson, professor i kärnteknik på KTH som forskar på SMR (små modulära reaktorer). Vilket ämne testar forskarna för att kyla reaktorerna?

I november kom ny statistik om ingenjörsexamina. Hur många tog en civilingenjörsexamen i Sverige 2021/2022?

I december intervjuade vi Gunilla Resare som skrivit en bok om sin farmor Vera Sandberg, den första kvinna i Sverige som tog en ingenjörsexamen. På vilken högskola läste Vera Sandberg?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.