Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenVad minns du från Ingenjören 2022? – Gör vårt nyårsquiz

Vad minns du från Ingenjören 2022? – Gör vårt nyårsquiz

Vilket ämne testar forskare på KTH för att kyla små kärnkraftsreaktorer? På vilken högskola läste Sveriges första kvinnliga ingenjör? Testa vad du minns från Ingenjörens artiklar under 2022. Tryck på Submit efter sista frågan så får du se de rätta svaren.

I januari rapporterade Ingenjören att arbetslösheten bland ingenjörer var den näst lägsta på 10 år. Vilken inriktning på civilingenjörsutbildning hade den allra lägsta arbetslösheten?

I februari skrev Ingenjören om en operaföreställning som planerades i reaktorhallen på KTH. Handlingen är baserad på en bok av en svensk nobelpristagare i fysik. Vad heter han?

I mars hade Sveriges Ingenjörer sammanställt den årliga löneenkäten. Hur många procent hade lönerna ökat för civilingenjörer inom it-sektorn under 2021?

I april undersökte Ingenjören vilka inriktningar på ingenjörsutbildningar som ger högst och lägst lön. Vilket utbildningsprogram för civilingenjörer tror du ger högst lön?

I maj skrev vi om att det lönar sig för ingenjörer att byta jobb. Hur mycket högre månadslön (i genomsnitt) fick civilingenjörer i privat sektor som bytte jobb under 2021 – jämfört med dem som inte bytt jobb?

I juni röstade riksdagen igenom det nya omställningsstudiestödet. Hur stor andel av lönen kan man som mest få med det nya studiestödet?

I juli intervjuade vi nätverket Kraftkvinnorna som undersökt hur jämställda 284 energibolag är. Hur stor andel av bolagen fick noll poäng i undersökningens jämställdhetsindex?

I augusti skrev Ingenjören om fördelar och fallgropar med löneväxling. För att löneväxling ska vara en bra affär ska man ha en månadslön inom ett visst spann, vilket?

I september var det val i Sverige. Ingenjören undersökte hur många ingenjörer som det finns i den nya riksdagen. Hur många tror du?

I oktober intervjuade Ingenjören Pär Olsson, professor i kärnteknik på KTH som forskar på SMR (små modulära reaktorer). Vilket ämne testar forskarna för att kyla reaktorerna?

I november kom ny statistik om ingenjörsexamina. Hur många tog en civilingenjörsexamen i Sverige 2021/2022?

I december intervjuade vi Gunilla Resare som skrivit en bok om sin farmor Vera Sandberg, den första kvinna i Sverige som tog en ingenjörsexamen. På vilken högskola läste Vera Sandberg?

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Ny på jobbet på hybridkontor – 10 tips för att få det fungera

0
Att börja på ett nytt jobb kan bli en utmaning när de flesta jobbar mycket på distans. Sara Abrahamsson på konsultbolaget Hammer & Hanborg ger tips till både nyanställda och chefer.

Så undviker du fällorna efter utmattning

0
Ha tålamod och lägg in luft mellan möten och arbetsuppgifter. Det är några av experternas råd till dig som ska börja jobba igen efter en utmattning.
Samer Nameer

Startade batteriföretag för att förse marknaden med stationär energilagring

0
Ingenjören Samer Nameer startade batteriföretaget Enerpoly med sin vän Mylad Chamoun. Nu utvecklar och tillverkar de zinkbatterier på KTHs campus och företaget växer. Hur är det jobbet?

Skärp dig – 14 etikettråd för jobbet

2
Ett gott bemötande gentemot kunder är ofta en självklarhet, men hur beter ni er mot varandra på jobbet? Här är 14 steg till ett mer respektfullt bemötande i arbetsvardagen.

Våga en karriäravstickare – den kan ge dig en egen nisch

0
Funderar på ett göra något helt annat men är orolig för att hoppa av ingenjörsbanan? En avstickare i karriären kan ge dig en ny nisch och ett mer utvecklande jobb.
Randstad och Manpower

Ensamma i sin bransch om att ha lokalt akademikerfack

0
När det är gnissel på jobbet är det bra med ett lokalt fack. Det tycker både fack och arbetsgivare på Manpower Group och Randstad. Ändå är de de enda i bemanningsbranschen som har en Akademikerförening.

29 råd till ingenjörer från andra länder som är nya i Sverige

0
Ingenjören bad fyra utländska ingenjörer som kom till Sverige för flera år sedan om deras bästa tips till utländska ingenjörer som är nyanlända.

29 tips for engineers newly arrived in Sweden

0
Ingenjören asked four engineers from abroad for their best tips for foreign engineers who are newly arrived in Sweden.

Rehab med VR gör träningen effektivare

0
När patienter med smärta i nacke och axlar får träna med hjälp av VR blir träningen roligare. För fysioterapeuten innebär den digitala tekniken dessutom helt nya sätt att arbeta.
Sommarjobbare

Så här säger företagen om sommarjobb för ingenjörsstudenter

0
Hur tänker företag om sommarjobb för ingenjörsstudenter? Vad behöver de? Hur många tar de in? Och vad tycker de man ska tänka på? Här svarar fem tekniktunga företag.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Konsult funderar över pengapåsar

Sex råd – om du erbjuds rörlig lön som konsult

0
Som konsult finns det upplägg där man får en procentandel av det som faktureras kunden. Det kan ge hög lön, men innebär också risker. Vad ska man tänka på om man erbjuds den typen av lön? Här svarar två ombudsmän.