Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenInför december: Gör en julkalender med experiment

Inför december: Gör en julkalender med experiment

I stället för en vanlig julkalender: gör en kalender med experiment till ett barn i din närhet. Ingenjören Sara Anvarsson har tagit fram en instruktion med 24 enkla men spännande experiment. Här delar hon med sig av den.  

Sara Anvarsson
Sara Anvarsson

Sara Anvarsson är teknikchef på Lexi Legi stiftelse och andra vice ordförande för Sveriges Ingenjörer. Men när hon pluggade industriell ekonomi i Linköping gjorde hon också kurser i teknik för barn.

– Så när en kollega funderade på att göra en julkalender med små paket så erbjöd jag mig att göra en kalender med enkla experiment som man kan göra med saker man har hemma, säger hon.

Bland experimenten hon valde finns ”brinnande sedeln” där man med hjälp av t-röd och vatten får en sedel att brinna men inte brinna upp, ”magiska vanten” som gör att man kan fånga en såpbubbla i handen samt test för att se om burkar med vanlig respektive sockerfri läsk flyter.

Inte ta så lång tid

Två kriterier hon satte upp var att experimentet inte ska ta så lång tid och att det ska visa ett spännande fenomen.

– Man har mycket att göra i december, så jag tänkte att det var lagom att lägga kanske 10–15 minuter per dag på att göra ett experiment tillsammans.

En av hennes egna favoriter är när man blandar vatten och maizena till en icke-newtonsk fluid.

– Det är en vätska, men när man slår på den blir den nästan fast. Det blir lite magi.

Kalendern är anpassad för barn mellan 6 och 12 år, men fungerar både tidigare och senare. En del av experimenten görs i skolor i högstadiet och gymnasiet.

– Men det finns ingen anledning att vänta, säger Sara Anvarsson.

Mycket på Youtube

I instruktionen har Sara Anvarsson också lagt en hel del länkar till filmer på Youtube där experimenten genomförs – både svenska och en del på engelska. Här finns bland annat Lunds Tekniska Högskolas experimentkalendrar som gjordes under några år i slutet av 00-talet.

– Det finns många experiment på internet. Man kan alltid googla om man vill hitta fler.

Ett viktigt råd som Sara Anvarsson vill skicka med är att låta barnet eller barnen styra experimentet – att som vuxen inte ta över.

– Som vuxen vill man ju gärna att det ska bli rätt, och särskilt som ingenjör. Men då kan det bli så att barnen går. Så håll dig lite i bakgrunden. Det viktiga är inte att det blir lyckat. Då kan man testa igen, kanske får man ett annat resultat.

 

 

 

 

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.