Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenInför december: Gör en julkalender med experiment

Inför december: Gör en julkalender med experiment

I stället för en vanlig julkalender: gör en kalender med experiment till ett barn i din närhet. Ingenjören Sara Anvarsson har tagit fram en instruktion med 24 enkla men spännande experiment. Här delar hon med sig av den.  

Sara Anvarsson
Sara Anvarsson

Sara Anvarsson är teknikchef på Lexi Legi stiftelse och andra vice ordförande för Sveriges Ingenjörer. Men när hon pluggade industriell ekonomi i Linköping gjorde hon också kurser i teknik för barn.

– Så när en kollega funderade på att göra en julkalender med små paket så erbjöd jag mig att göra en kalender med enkla experiment som man kan göra med saker man har hemma, säger hon.

Bland experimenten hon valde finns ”brinnande sedeln” där man med hjälp av t-röd och vatten får en sedel att brinna men inte brinna upp, ”magiska vanten” som gör att man kan fånga en såpbubbla i handen samt test för att se om burkar med vanlig respektive sockerfri läsk flyter.

Inte ta så lång tid

Två kriterier hon satte upp var att experimentet inte ska ta så lång tid och att det ska visa ett spännande fenomen.

– Man har mycket att göra i december, så jag tänkte att det var lagom att lägga kanske 10–15 minuter per dag på att göra ett experiment tillsammans.

En av hennes egna favoriter är när man blandar vatten och maizena till en icke-newtonsk fluid.

– Det är en vätska, men när man slår på den blir den nästan fast. Det blir lite magi.

Kalendern är anpassad för barn mellan 6 och 12 år, men fungerar både tidigare och senare. En del av experimenten görs i skolor i högstadiet och gymnasiet.

– Men det finns ingen anledning att vänta, säger Sara Anvarsson.

Mycket på Youtube

I instruktionen har Sara Anvarsson också lagt en hel del länkar till filmer på Youtube där experimenten genomförs – både svenska och en del på engelska. Här finns bland annat Lunds Tekniska Högskolas experimentkalendrar som gjordes under några år i slutet av 00-talet.

– Det finns många experiment på internet. Man kan alltid googla om man vill hitta fler.

Ett viktigt råd som Sara Anvarsson vill skicka med är att låta barnet eller barnen styra experimentet – att som vuxen inte ta över.

– Som vuxen vill man ju gärna att det ska bli rätt, och särskilt som ingenjör. Men då kan det bli så att barnen går. Så håll dig lite i bakgrunden. Det viktiga är inte att det blir lyckat. Då kan man testa igen, kanske får man ett annat resultat.

 

 

 

 

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.