Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenInför december: Gör en julkalender med experiment

Inför december: Gör en julkalender med experiment

I stället för en vanlig julkalender: gör en kalender med experiment till ett barn i din närhet. Ingenjören Sara Anvarsson har tagit fram en instruktion med 24 enkla men spännande experiment. Här delar hon med sig av den.  

Sara Anvarsson
Sara Anvarsson

Sara Anvarsson är teknikchef på Lexi Legi stiftelse och andra vice ordförande för Sveriges Ingenjörer. Men när hon pluggade industriell ekonomi i Linköping gjorde hon också kurser i teknik för barn.

– Så när en kollega funderade på att göra en julkalender med små paket så erbjöd jag mig att göra en kalender med enkla experiment som man kan göra med saker man har hemma, säger hon.

Bland experimenten hon valde finns ”brinnande sedeln” där man med hjälp av t-röd och vatten får en sedel att brinna men inte brinna upp, ”magiska vanten” som gör att man kan fånga en såpbubbla i handen samt test för att se om burkar med vanlig respektive sockerfri läsk flyter.

Inte ta så lång tid

Två kriterier hon satte upp var att experimentet inte ska ta så lång tid och att det ska visa ett spännande fenomen.

– Man har mycket att göra i december, så jag tänkte att det var lagom att lägga kanske 10–15 minuter per dag på att göra ett experiment tillsammans.

En av hennes egna favoriter är när man blandar vatten och maizena till en icke-newtonsk fluid.

– Det är en vätska, men när man slår på den blir den nästan fast. Det blir lite magi.

Kalendern är anpassad för barn mellan 6 och 12 år, men fungerar både tidigare och senare. En del av experimenten görs i skolor i högstadiet och gymnasiet.

– Men det finns ingen anledning att vänta, säger Sara Anvarsson.

Mycket på Youtube

I instruktionen har Sara Anvarsson också lagt en hel del länkar till filmer på Youtube där experimenten genomförs – både svenska och en del på engelska. Här finns bland annat Lunds Tekniska Högskolas experimentkalendrar som gjordes under några år i slutet av 00-talet.

– Det finns många experiment på internet. Man kan alltid googla om man vill hitta fler.

Ett viktigt råd som Sara Anvarsson vill skicka med är att låta barnet eller barnen styra experimentet – att som vuxen inte ta över.

– Som vuxen vill man ju gärna att det ska bli rätt, och särskilt som ingenjör. Men då kan det bli så att barnen går. Så håll dig lite i bakgrunden. Det viktiga är inte att det blir lyckat. Då kan man testa igen, kanske får man ett annat resultat.

 

 

 

 

Karin Thorsell

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

4
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.