Inför december: Gör en julkalender med experiment

Experimentkalender
Foto. Sara Anvarsson (experimenten), Mostphotos (bakgrundsbild)

I stället för en vanlig julkalender: gör en kalender med experiment till ett barn i din närhet. Ingenjören Sara Anvarsson har tagit fram en instruktion med 24 enkla men spännande experiment. Här delar hon med sig av den.  

Sara Anvarsson

Sara Anvarsson

Sara Anvarsson är teknikchef på Lexi Legi stiftelse och andra vice ordförande för Sveriges Ingenjörer. Men när hon pluggade industriell ekonomi i Linköping gjorde hon också kurser i teknik för barn.

– Så när en kollega funderade på att göra en julkalender med små paket så erbjöd jag mig att göra en kalender med enkla experiment som man kan göra med saker man har hemma, säger hon.

Bland experimenten hon valde finns ”brinnande sedeln” där man med hjälp av t-röd och vatten får en sedel att brinna men inte brinna upp, ”magiska vanten” som gör att man kan fånga en såpbubbla i handen samt test för att se om burkar med vanlig respektive sockerfri läsk flyter.

Inte ta så lång tid

Två kriterier hon satte upp var att experimentet inte ska ta så lång tid och att det ska visa ett spännande fenomen.

– Man har mycket att göra i december, så jag tänkte att det var lagom att lägga kanske 10–15 minuter per dag på att göra ett experiment tillsammans.

En av hennes egna favoriter är när man blandar vatten och maizena till en icke-newtonsk fluid.

– Det är en vätska, men när man slår på den blir den nästan fast. Det blir lite magi.

Kalendern är anpassad för barn mellan 6 och 12 år, men fungerar både tidigare och senare. En del av experimenten görs i skolor i högstadiet och gymnasiet.

– Men det finns ingen anledning att vänta, säger Sara Anvarsson.

Mycket på Youtube

I instruktionen har Sara Anvarsson också lagt en hel del länkar till filmer på Youtube där experimenten genomförs – både svenska och en del på engelska. Här finns bland annat Lunds Tekniska Högskolas experimentkalendrar som gjordes under några år i slutet av 00-talet.

– Det finns många experiment på internet. Man kan alltid googla om man vill hitta fler.

Ett viktigt råd som Sara Anvarsson vill skicka med är att låta barnet eller barnen styra experimentet – att som vuxen inte ta över.

– Som vuxen vill man ju gärna att det ska bli rätt, och särskilt som ingenjör. Men då kan det bli så att barnen går. Så håll dig lite i bakgrunden. Det viktiga är inte att det blir lyckat. Då kan man testa igen, kanske får man ett annat resultat.

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Löser vattenläckage med hjälp av AI

Löser vattenläckage med hjälp av AI

Att lyssna efter läckage är en metod för att identifiera brister i vattenledningar. Nu tar Göteborg Stad även hjälp av AI för att hitta de områden där riskerna med ett läckage är störst.
Fler artiklar