Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadSverige bra för it-entreprenör

Sverige bra för it-entreprenör

När EU-kommissionen rankar digitalt företagande kommer Sverige i topp tätt följt av de andra nordiska länderna.

Rankingen (Digital Entrepreneurship Scoreboard 2015) omfattar aspekter som hur duktiga länderna är på att får fram it-relaterade tjänster och produkter och kvaliteten på deras digitala infrastruktur. Även möjligheterna för anställda och allmänhet att bättra på sin digitala kompetens mäts.

– Syftet med undersökning är att se till att företag och verksamheter hänger med i utvecklingen och till fullo kan dra fördel av den tekniska utvecklingen, säger kommissionär Elzbieta Bienkowska som har ansvar för frågor om den Inre marknaden, Industri, Entrepernörskap och små och medelstora företag.
– Utvecklingen av den digitala tekniken är en stor utmaning för företagen och måste tas på allvar på nationell såväl som lokal och regional nivå.

I det här sammanhanget har Sverige, Danmark och Finland har sprungit om de andra medlemsländerna trots att de nordiska länderna har brister i sin företagskultur. I gengäld har investerar de mycket i utbildning, forskning och utveckling vilket uppmuntrar till innovation.
I kommissionens rapport utmålas speciellt Stockholm som ett Nordens Silicon Valley.

Kommissionen oroar sig för att näringslivet i många länder hamnar på efterkälken och för att EU ska bli utkonkurrerat av andra världsdelar om inte den digitala utvecklingen går framåt i hela unionen. I rapporten är länderna uppdelade i grupper efter vilka egenskaper de anses ha. Vissa har visserligen en stark entreprenörskultur men har brister när det kommer till digital mognad, andra har en välutbildad befolkning men ingen entreprenörskultur.
Senare i år ska den här undersökningen följas av en New Skills Agenda för Europe.

Även om Sverige sedan många år hamnar högt upp när digital mognad och utveckling mäts kunde Digitaliseringskommissionen förra året konstatera att många länder nu håller på att komma i kapp. I Sverige har utvecklingen på området stannat upp.

Jenny Grensman

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.