Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenStändigt lärande blir allt viktigare

Ständigt lärande blir allt viktigare

Digitalisering, robotisering och en åldrande befolkning kräver en rad reformer för att arbetsmarknaden ska kunna gå på två ben. Det handlar bland annat om ständig kompetensutveckling och åtgärder som gör det lättare för fler att få ett jobb. Det skriver Analysgruppen arbete i framtiden i sin slutrapport.

Just nu växer svensk ekonomi snabbt men prognoserna för framtiden varnar för kärvare tider. På sikt måste arbetsmarkanden kunna möta flera trender som utan beredkap riskerar att leda till en betydligt högre arbetslöshet.

I mars 2015 inrättade framtidsminister Kristina Persson en analysgrupp för arbetet i framtiden. Uppdraget var att analysera och beskriva de villkor, utmaningar och möjligheter som Sverige måste klara av för att inte få en skenande arbetslöshet om 10-15 år.

I analysgruppens slutrapport som kom i början av veckan pekar man ut de största trenderna och utmaningarna på arbetsmarknaden: globalisering, digitalisering och robotisering samt den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning och en omfattande migration.

Rapporten tar upp två områden där det krävs reformer och insatser för att arbetsmarkanden ska fungera i framtiden och för att arbetslösheten inte ska stiga kraftigt.

1. Mer flexibilitet och ständigt lärande
Bättre förutsättningar för livslång kompetensutveckling och möjlighet till utbildning även för dem som har jobb.

2. Underlätta inträdet och inkludera alla i arbetslivet.
Fler vägar från skola till arbete och bättra matchning för att få fler i arbete.

Dessutom ser gruppen ett behov av att förändra socialförsäkringssystemet.

Den heta frågan om lägre ingångslöner har gruppen valt att inte ta ställning till. ”Om behovet av låglönejobb och lägre ingångslöner går åsikterna isär i den allmänna debatten, liksom i analysgruppen. Av två skäl har gruppen dock valt att inte närmare behandla frågan. Det ena är att det inte är statsmaktens uppgift att sätta löner. Den svenska modellen med kollektivavtal mellan parterna bör förbli det dominerande lönesättningssystemet. Det är parternas uppgift att konstruera lämpliga lönestegar som möjliggör både inträde och avancemang på arbetsmarknaden. Det andra skälet är att vi tolkar det uppdrag vi fått så att de förslag vi lämnar inte bara ska bidra till hög sysselsättning och låg arbetslöshet utan också motverka växande inkomstklyftor”, skriver rapportförfattarna.

Bland de förslag till reformer som gruppen föreslår finns bland andra: en omläggning av skattesystemet där skatten på arbete sänks, en revidering av socialförsäkringarna som stärker skyddet för kvinnor, utbildning för alla under hela yrkeslivet och fler vägar till arbete för dem som saknar gymnasieutbildning.

Utredarna påpekar också att den svenska modellen behöver anpassas till den digitala ekonomin med större inslag av andra anställningsformer än fasta anställningar.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.