”Kommer inte träffa avtal med dåliga villkor”

Sveriges Ingenjörer släpper inte frågan om flexpension i förhandlingarna med Almega. – Vi tänker inte låsa in våra medlemmar i en dålig modell för flexpension, säger förbundets förhandlingschef Camilla Frankelius.

Sveriges Ingenjörer släpper inte frågan om flexpension i förhandlingarna med Almega.

Sveriges Ingenjörers förhandlingsdelegation fortsätter sitt arbete med att försöka få motparten Almega att gå med på kravet på flexpension för medlemmarna. Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, bedömer att parterna fortfarande står långt ifrån varandra.

– Vi tänker inte låsa in våra medlemmar i en dålig modell för flexpension. Därför ska vi fortsätta förhandla om rätten till flexpension och trycka på motparten, säger Camilla Frankelius.

Den modell som
Almega förespråkar går ut på att den enskilda har möjlighet att välja mellan högre lön eller avsättning till pension. På så sätt får individen själv bestämma över sin lön och löneökning, framhäver Almega. Sveriges Ingenjörer vill i stället att alla ska ha rätt till flexpension och ser det som ett sätt att satsa på bättre pensioner i stort.

– Vi kommer inte att träffa avtal med dåliga villkor vad gäller flexpension – då avstår vi hellre denna omgång och laddar för nästa. Ett dåligt avtal kring flexpension är inte bra för medlemmarna, inte bra för företagen och inte bra för samhället, säger Camilla Frankelius.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Mia

    Varför är valmöjligheten som Almega förespråkat inte bra för medlemmarna menar ni?

    04 maj 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.