Almega har lämnat in fredspliktsinvändningar till Sveriges Ingenjörer och Unionen. Det innebär att Arbetsdomstolen nu får avgöra om Sveriges Ingenjörers och Unionens eventuella strejk är tillåten, innan den kan vidtas.
– Vi tolkar Almegas fredspliktsinvändning som att de försöker kasta grus i maskineriet, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius.
Almega har lämnat in fredspliktsinvändningar till Sveriges Ingenjörer och Unionen. Det innebär att Arbetsdomstolen nu får avgöra om Sveriges Ingenjörers och Unionens eventuella strejk är tillåten, innan den kan vidtas.
– Vi tolkar Almegas fredspliktsinvändning som att de försöker kasta grus i maskineriet, säger Sveriges Ingenjörers förhandlingschef Camilla Frankelius. (UPPDATERAD 16.48)
Sveriges Ingenjörer och Unionen är fortfarande inte överens med motparten Almega om flexpensionsfrågan. Nu står det klart att den strejkstart som fackförbunden satt till måndag klockan 12, om parterna inte kommer överens innan dess, skjuts upp då Almega har gjort en så kallad fredspliktsinvändning. Almega motiverar beslutet så här:
– Våra motparter har förklarat att det bara är genom en överenskommelse om kompletterande avsättningar till ITP som de varslade stridsåtgärderna kan undvikas. Men i de företag där ITP-planen gäller råder fredsplikt i pensionsfrågor. Enligt MBL 41 § får arbetstagare som är bundna av kollektivavtal inte vidta eller delta i stridsåtgärd, om den strider mot en bestämmelse om fredsplikt i kollektivavtal, eller om åtgärden syftar till att ändra i avtalet, säger Almegas chefsjurist Jonas Stenmo i ett pressmeddelande.
Motparten kan göra en fredspliktsinvändning när en part har varslat om stridsåtgärd. Arbetsdomstolen får då avgöra om en stridsåtgärd är tillåten innan den kan vidtas. Konfliktutbrottet skjuts alltså upp i avvaktan på Arbetsdomstolens dom.
– Vi tolkar Almegas fredspliktsinvändning som att de försöker kasta grus i maskineriet. Vi betraktar invändningen som felaktig. Det är inte ITP-avtalet vi förhandlar, utan det är branschförhandlingar. Nu kommer Sveriges Ingenjörers och Unionens jurister besvara Almegas fredspliktsinvändningar och lämna ett svar till Arbetsdomstolen under fredagen, säger Camilla Frankelius till Ingenjören och tillägger:
– Almegas senaste tilltag lär elda på våra medlemmar ytterligare.
I ett pressmeddelande från Unionen kommenterar Niklas Hjert, förhandlingschef, Almegas fredspliktsinvändning så här:
– Unionen bedömer att invändningen är felaktig och att Almegas syfte bara är att försena strejken. Det här kommer bara att öka medlemmarnas beslutsamhet.
Arbetsdomstolen kommer att hantera ärendet skyndsamt, vilket innebär att ett beslut kan komma redan i början av nästa vecka.
Ania Obminska