Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTechvecka med fokus på Göteborg

Techvecka med fokus på Göteborg

Malin Kjällström, Andreas Rolén, Isabella Carlsson, Viktor Möller och Linus Olsson. Foto: Linus Olsson
Malin Kjällström, Andreas Rolén, Isabella Carlsson, Viktor Möller och Linus Olsson arrangerar #gbgtechweek. Foto: Linus Olsson

Stora delar av det riskkapital som investeras i svenska startupbolag hamnar i Stockholm. Det vill initiativtagarna till #gbgtechweek, som inleds i morgon, göra något åt.

När #gbgtechweek sätter i gång på torsdag är det för andra gången någonsin. Initiativet ser Andreas Rolén, teknolog på Chalmers och medgrundare, som ett sätt att göra Göteborg mer synlig som startupscen och som ett sätt att försöka locka mer investerare till stan. Merparten av det riskkapital som investeras i svenska startups i dag hamnar nämligen i Stockholm.

#gbgtechweek

Alla veckas event finns listade på gbgtechweek.com. Majoriteten av punkterna är öppna för alla, men vissa kan kräva en föranmälan och/eller en biljett. Läs mer på gbgtechweek.com

– Många har påtalat att Göteborg har varit splittrat som startupscen, att det har varit många olika klickar runt om i stan i stället för något samlat. Vi ville göra något lite bättre, men hade ingen budget. Vår idé var att företag och organisationer får arrangera sina punkter på egen hand, men att de arrangeras under en och samma vecka, som vi kallar #gbgtechweek. Genom att samla tech- och startupscenen på det här sättet kan vi stärka Göteborg, säger Andreas Rolén.

Under veckan ordnas både hackatons, seminarier, workshops, nätverksträffar och tävlingar, med fokus på både tech och entreprenörskap. Ett affischnamn är Hjalmar Winblad, entreprenör och investerare på EQT Ventures, som ska tala om globala strategier. På torsdag har även Venture Cup Väst sin regionsfinal.

Ett mål med veckan har varit att försöka få till gränsöverskridande arrangemang, där olika organisationer och företag möts. Startup Arena som hålls på lördag kväll är ett exempel på det. Där kommer bland annat sajten Breakit, som bevakar startupscenen, att sända podd live. Miriam Grut Norrby från Schibsted, av Johan Sköld från Chalmers Ventures ska också pitcha sig själva som investerare för en jury bestående av startups. Som ”Draknästet”, fast tvärtom, förklarar Andreas Rolén.

– Då är det investerarna som får pitcha sig själva och en jury av startups, däribland Swedish Algae Factory, får bedöma dem. Det blir också ett sätt att lära publiken mer om hur investeringar funkar.

Har du några tips till andra som kanske funderar på att starta en techweek i sin stad?

– Första året lärde vi oss att inte planera och snacka så mycket – ut och gör det bara! Det fick bli vad det blev. Om det går åt skogen så får det bli så, men då har vi i alla fall försökt. I år har våra förhoppningar på veckan växt. Mitt tips till andra är att inte överplanera, att inte göra en för stor organisation av det hela, för då riskerar det att fallera innan man ens har nått fram. Jag tycker att sådant här ska skötas ideellt och inte kosta en massa för arrangörer eller deltagare. Det ska vara öppet, annars utesluter man både organisationer och människor. Stockholm är ett sådant exempel. Vissa tjänar mycket på Stockholms techscen, medan andra får stå helt utanför.

– Vem som helst ska kunna delta i ett sådant här arrangemang. Annars bygger man inte en stark techscen, utan en stark techscen för vissa, säger Andreas Rolén.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.