Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivTechvecka med fokus på Göteborg

Techvecka med fokus på Göteborg

Malin Kjällström, Andreas Rolén, Isabella Carlsson, Viktor Möller och Linus Olsson. Foto: Linus Olsson
Malin Kjällström, Andreas Rolén, Isabella Carlsson, Viktor Möller och Linus Olsson arrangerar #gbgtechweek. Foto: Linus Olsson

Stora delar av det riskkapital som investeras i svenska startupbolag hamnar i Stockholm. Det vill initiativtagarna till #gbgtechweek, som inleds i morgon, göra något åt.

När #gbgtechweek sätter i gång på torsdag är det för andra gången någonsin. Initiativet ser Andreas Rolén, teknolog på Chalmers och medgrundare, som ett sätt att göra Göteborg mer synlig som startupscen och som ett sätt att försöka locka mer investerare till stan. Merparten av det riskkapital som investeras i svenska startups i dag hamnar nämligen i Stockholm.

#gbgtechweek

Alla veckas event finns listade på gbgtechweek.com. Majoriteten av punkterna är öppna för alla, men vissa kan kräva en föranmälan och/eller en biljett. Läs mer på gbgtechweek.com

– Många har påtalat att Göteborg har varit splittrat som startupscen, att det har varit många olika klickar runt om i stan i stället för något samlat. Vi ville göra något lite bättre, men hade ingen budget. Vår idé var att företag och organisationer får arrangera sina punkter på egen hand, men att de arrangeras under en och samma vecka, som vi kallar #gbgtechweek. Genom att samla tech- och startupscenen på det här sättet kan vi stärka Göteborg, säger Andreas Rolén.

Under veckan ordnas både hackatons, seminarier, workshops, nätverksträffar och tävlingar, med fokus på både tech och entreprenörskap. Ett affischnamn är Hjalmar Winblad, entreprenör och investerare på EQT Ventures, som ska tala om globala strategier. På torsdag har även Venture Cup Väst sin regionsfinal.

Ett mål med veckan har varit att försöka få till gränsöverskridande arrangemang, där olika organisationer och företag möts. Startup Arena som hålls på lördag kväll är ett exempel på det. Där kommer bland annat sajten Breakit, som bevakar startupscenen, att sända podd live. Miriam Grut Norrby från Schibsted, av Johan Sköld från Chalmers Ventures ska också pitcha sig själva som investerare för en jury bestående av startups. Som ”Draknästet”, fast tvärtom, förklarar Andreas Rolén.

– Då är det investerarna som får pitcha sig själva och en jury av startups, däribland Swedish Algae Factory, får bedöma dem. Det blir också ett sätt att lära publiken mer om hur investeringar funkar.

Har du några tips till andra som kanske funderar på att starta en techweek i sin stad?

– Första året lärde vi oss att inte planera och snacka så mycket – ut och gör det bara! Det fick bli vad det blev. Om det går åt skogen så får det bli så, men då har vi i alla fall försökt. I år har våra förhoppningar på veckan växt. Mitt tips till andra är att inte överplanera, att inte göra en för stor organisation av det hela, för då riskerar det att fallera innan man ens har nått fram. Jag tycker att sådant här ska skötas ideellt och inte kosta en massa för arrangörer eller deltagare. Det ska vara öppet, annars utesluter man både organisationer och människor. Stockholm är ett sådant exempel. Vissa tjänar mycket på Stockholms techscen, medan andra får stå helt utanför.

– Vem som helst ska kunna delta i ett sådant här arrangemang. Annars bygger man inte en stark techscen, utan en stark techscen för vissa, säger Andreas Rolén.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

3
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?