Företag kan ha stor nytta av ingenjörsstudenter men det krävs att någon jobbar systematiskt med att matcha företag och studenter. Mark Goria på Linköpings universitet har tagit på sig uppgiften och 15 studenter är redan igång med uppdrag.
Företag kan ha stor nytta av ingenjörsstudenter men det krävs att någon jobbar systematiskt med att matcha företag och studenter. Mark Goria på Linköpings universitet har tagit på sig uppgiften och 15 studenter är redan igång med uppdrag.
Hur startade det här?
– Det här är ett initiativ från civilingenjörsprogrammet Industriell ekonomi vid Linköpings universitet. Det är tredje året som studenter som läser utbildningen kan söka till Internship Program och få möjlighet att göra ett uppdrag under 4-8 veckor hos ett företag. Jag läser själv sista året på Industriell ekonomi och fick en plats förra sommaren. I år är jag projektledare och det innebär att jag huvudsakligen arbetar med att rekrytera företag till programmet och sedan matchar studenter mot företagens behov.
Hur stort är intresset?
– Förra året sökte drygt 70 studenter och hittills i år har vi fått in omkring 100 ansökningar. Den stora utmaningen är inte att locka studenterna utan arbetsgivarna. I år har vi hittills knutit till oss tio företag som tillsammans har tagit emot 15 studenter. Arbetet är ännu inte avslutat och jag hoppas att vi kan hitta uppdrag för fler.
Vilka krav ställer ni på företag som vill vara med i programmet?
– Vi vill att de kan ställa upp med en handledare som finns tillgänglig, åtminstone när uppdraget startar. Vi riktar in oss på små och medelstora företag och vi ser helst att företaget själva har en idé om vad uppdraget ska handla om men det kan också utformas i samarbete med studenten. En skälig ersättning ska utgå till studenten men vi vill inte detaljstyra för mycket. Vi sätter ramarna och sedan får studenten och företaget enas om detaljerna.
Det låter som en fantastisk chans för företagen. Vad är det som hindrar fler från att vara med?
– Det finns ett jättestort behov i näringslivet av att få den här typen av mindre uppdrag utförda och kontakten med studenter ger också stor input. Uppdragen som företagen behöver hjälp med är ofta viktiga för verksamheten och de flesta finns inom marknadsföring, strategi, logistik och data. Jag har haft flera intresserade företag på tråden som har hoppat av och det beror oftast på att de mer eller mindre stänger under sommaren, att de inte har en handledare tillgänglig eller att företagets ekonomiska förutsättningar har förändrats.
Kan Internship Program också ge studenterna möjlighet till ett exjobb?
– Javisst, flera studenter har gjort exjobb hos det företag som de praktiserat hos och några har till och med fått anställning.
Vad tar du med dig för erfarenheter från uppdraget som projektledare?
– Det var varit roligt och utmanade eftersom jag gör nästan allt på egen hand. Jag startade uppdraget i november, har arbetat intensivt med det sedan i februari och de två sista månaderna har det tagit nästan all min tid. Att bygga broar mellan studenter och arbetslivet är en viktig fråga som jag gärna fortsätter att engagera mig i. Vid sidan av uppdraget som projektledare för Internship Program är jag också med i Sveriges Ingenjörers teknologgrupp. Där hoppas jag kunna lyfta och driva frågan om studenters närvaro i näringslivet vidare. Om ett par år hoppas jag att det finns initiativ som Internship Program på flera av landets lärosäten.
Karin Virgin
1 kommentar
Hur kommer man i kontakt med detta ”program” ?
Vilka kriterier gäller för att få ingå i ”programmet” ? (studenter)
Vad är det som gör att företag oftast inte ens vågar öppna dörren,
när en praktikant kan erbjuda gratis provanställning ?
Varför (gäller tydligen bara i Sverige) anses man som ”hjärndöd”, när man passerat 40 ?
Vore det inte nyttigt med en offentlig lista på företag, som kräver att man ska…
”vara högst 30 år gammal,
ha 20 års arbetslivserfarenhet,
ha 10 år av akademiska studier,
acceptera en låg lön trots denna gedigna kompetens”,
..för att de ska möjligen våga ”glänta på dörren” ?!