Strejkrätt för flexpension avgörs i AD

Sveriges Ingenjörer och Unionen fortsätter att driva frågan om flexpension på hela den privata arbetsmarknaden. I dag begär de två fackförbunden att Arbetsdomstolen, AD, prövar frågan om rätten att strejka för flexpension.

Sveriges Ingenjörer och Unionen fortsätter att driva frågan om flexpension på hela den privata arbetsmarknaden. I dag begär de två fackförbunden att Arbetsdomstolen, AD, prövar frågan om rätten att strejka för flexpension.

Flexpension för anställda inom tjänstesektorn på arbetsgivarorganisationen Almegas områden blev avtalsrörelsens stora knäckfråga. Sveriges Ingenjörer och Unionen krävde avsättningar till flexpension men Almega sa nej.

När fackförbunden i början av april varslade om strejk hävdade Almega att strejken var otillåten eftersom pensionsfrågorna regleras i ITP-avtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK (där Sveriges Ingenjörer och Unionen ingår).

Sveriges Ingenjörer och Unionen hävdade å sin sida att det inte fanns något i avtalet som förhindrade en strejk om flexpensioner eftersom det handlade om branschförhandlingar och inte förhandlingar av ITP-avtalet.

I det interimistiska beslut som Sveriges Ingenjörer och Unionen begärde av Arbetsdomstolen, AD, fick Almega stöd och strejkplanerna blåstes av.

Nu väljer Sveriges Ingenjörer och Unionen att pröva frågan i en domstolsförhandling i AD.

Helène Robson

Helène Robson

– Det beslut som AD tog i våras var ett interimistiskt beslut, ingen dom. Dessutom var ledamötena i AD inte eniga om beslutet. Vi tycker att det är viktigt att få en grundlig process och en fullständig bedömning, säger Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Båda fackförbunden har nu haft en månad på sig att granska ITP-avtalet och dokumentation från processen då avtalets slöts.

– Det här är en principiellt viktig fråga och vi anser inte att ITP-avtalet reglerar samtliga pensionsfrågor. Vi bedömer att det finns stöd för vårt krav att kunna strejka för rätten till flexpension i kollektivavtalen, säger Helène Robson.

I det arbete som AD nu kommer att genomföra ingår bland annat att ställa frågor till de två parter som har tecknat ITP-avtalet, det vill säga Svenskt Näringsliv och PTK. Det är en viktig del i processen anser Sveriges Ingenjörer och Unionen.

mer om flexpension

Sveriges Ingenjörer och Unionen har tecknat avtal om flexpension på alla privata branschområden utom de som tecknas med arbetsgivarorganisationen Almega.

Flexpension är en premie som arbetsgivaren betalar in till privatanställda tjänstemän utöver den vanliga tjänstepensionen. Nivån varierar mellan olika branscher. Fackförbundens mål på sikt är avsättningar på två procent till flexpension.

Hur lång tid AD behöver på sig innan domen presenteras kan ingen ge besked om. Med vetskap om den tid som AD normalt behöver är det knappast rimligt att vänta sig en dom före årsskiftet. Eftersom avtalet som slöts med Almega i våras är ettårigt kommer avtalsrörelsen att starta redan efter sommaren. Då kommer frågan om rätten att strejka för flexpension fortfarande att vara obesvarad.

– Avgörandet i AD är naturligtvis viktig inför kommande avtalsrörelse men vi arbetar också med andra möjligheter. Flexpensionen är fortsatt mycket viktig för våra medlemmar och vi har redan inlett arbetet med att överväga olika frågor för att kunna få igenom den även på Almegas områden, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Karin Virgin

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar