Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivFinska fack går med på åtgärdspaket

Finska fack går med på åtgärdspaket

I fredags sa finska Metallarbetarförbundets fullmäktige ja till konkurrenskraftsavtalet, den sista pusselbiten som gör att landets stora åtgärdspaket kan bli av. Pär Mickos, ordförande för Tekniska föreningen i Finland, är positiv.

läs mer

Redan innan effekterna av konkurrenskraftsavtalet togs i beaktande har Finlands Banks prognos visat att Finlands BNP kommer att växa med 1,1 procent i år, en liten ökning jämfört med de 0,7 procent som prognostiserades förra gången. Finland Bank räknar med att ekonomin kommer att växa med 1,1 procent även nästa år.

Erkki Liikanen, Finlands Banks chefsdirektör, säger att konsumtionen och investeringarna har ökat i Finland, men problemet med svag export kvarstår. Den offentliga skulden beräknas överskrida 70 procent av BNP år 2018.

– Avtalsförhandlingarna har pågått i ett år och har bara skapat förlängd osäkerhet och tveksamhet gällande satsningar i finskt näringsliv. Alla har avvaktat och hållit i tyglarna. Avsaknaden av positiva och konstruktiva signaler har varit påfallande, säger Pär Mickos till Ingenjören om läget i Finland det senaste året.

I nuläget beräknas ungefär 400 000 personer i Finland vara arbetslösa och sett till export står landet i skuggan av både Tyskland och Sverige.

Konkurrenskraftsavtalet, som har ersatt samhällsfördraget, är ett paket av åtgärder som är tänkt att få i gång den finska ekonomin. Förutom skattelättnader för arbetsgivare ska anställda som jobbar heltid jobba i genomsnitt 24 timmar mer per år utan löneökning och semesterpenningen för anställda inom offentlig sektor minskar med 30 procent åren 2017–2019.

För högskoleutbildade ingenjörer och arkitekter, som Pär Mickos representerar i egenskap av ordförande för Tekniska föreningen i Finland, kommer konkurrenskraftsavtalet att få en rätt marginell påverkan, säger han.

– I den offentliga sektorn förekommer lite fler nedskärningar i förmånerna och där kan det kännas mer. Flera metoder för att placera om folk, ”outplacement”, blev nu vedertagna och obligatoriska. Microsoft, Nokia med flera har dock frivilligt använt dem sedan länge. Helt klart är ändå att det är betydelsefullt att ha ett avtal för detta och nästa år som gör det möjligt att blicka framåt. I bästa fall kan detta ändå leda till att Finland börjar sega sig upp ur svackan som sämst inom EU.

Den finska regeringen satte ramarna för konkurrenskraftsavtalet, men det är arbetsmarknadens parter som har förhandlat om det.

– Själv tycker jag att det har lett till de genomgripande förändringar i arbetslivet som kanske var regeringens avsikt för ett år sedan. Nu har arbetsmarknadsparterna befäst sitt inflytande. Man talar stolt om ”Finlands modell” med täckande uppgörelser och stor konsensus, säger Pär Mickos, som är tveksam till att avtalet kommer att ge Finland den konkurrensförmåga som landet behöver.

– Bland annat möjligheten till lokala avtal urvattnades nu på ett sätt som bakbinder flera företag som skulle ha behov för egna lösningar. Dessutom har man inte alls beaktat den växande skaran frilansare och egenkonsulter som tar plats på arbetsmarknaden, säger han.

Heikki Kauppi är vd för finska TEK. Pressbild
Heikki Kauppi, vd för finska TEK. Pressbild

Pär Mickos konstaterar också att avtalsprocessen av många har beskrivits som ”farsartad” och att den inte har bidragit till att stärka förtroendet för arbetsmarknadens parter.

Den viktigaste frågan enligt Heikki Kauppi, vd för Teknikens Akademikerförbund, TEK, är om Finland med det nya avtalet kommer att lyckas attrahera mer investeringar. Produktionen i Finland har minskat de senaste åren, medan den har ökat i både Sverige och Tyskland.

– Detta utgör ett stort konkurrensproblem som inte kan lösas genom att sänka kostnaderna för arbetskraft, säger Heikki Kauppi.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

Trött efter jobbet? Så kan nya rutiner göra skillnad

2
Tallriksmodellen för hjärnan är en metod som hjälper dig att få energin att räcka även under de tuffaste höstmånaderna. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.