Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivMellanjobb utmanas mest av automatisering

Mellanjobb utmanas mest av automatisering

Digitalisering och automatisering tycks ha lett till högre produktivitet, men också en större polarisering på den svenska arbetsmarknaden, enligt en ny rapport.

läs mer

Hela rapporten ”Digitaliseringens dynamik – en ESO-rapport om strukturomvandlingen i svenskt näringsliv” hittar du här. Den är författad av Fredrik Heyman, Pehr-Johan Norbäck och Lars Persson, samtliga forskare i nationalekonomi vid Institutet för Näringslivsforskning.

I en ny rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, har tre forskare i nationalekonomi tittat närmare på hur digitaliseringen har påverkat sysselsättningen och produktiviteten i Sverige under åren 1996–2013. Forskarna konstaterar bland annat digitaliseringen tycks ha lett till högre produktivitet, men också att färre jobbar i yrken med medelhög lön och medelhöga krav.

Svenska jobb är utsatta för stark konkurrens från både datorer, robotar och anställda i låglöneländer. De jobb som utmanas mest av digitalisering och automatisering är de som finns mellan låg- och höglönejobben. Det handlar om yrken som revisor och monteringsarbetare, jobb som innehåller högre grad av rutinmässighet och kan ersättas av program, robotar eller offshoring, det vill säga att jobb flyttar utomlands.

För höglönejobb, som ofta kräver högre utbildning och kännetecknas av abstrakta arbetsuppgifter, problemlösning och hypotesprövning, finns en låg risk för automatisering, enligt rapporten. Denna typ av jobb riskerar dock i högre grad än andra jobb att förflyttas till låglöneländer.

Låglöneyrken, exempelvis lokalvårdare och servitör, kräver ingen formell utbildning, men både geografisk närhet och personlig interaktion. Dessa jobb riskerar i högre grad än höglönejobben att automatiseras, men är svårare att flytta utomlands.

Yrken med hög risk för automatisering har redan färre sysselsatta än tidigare, vilket är ett tecken på att rationaliseringar i stor utsträckning redan har skett, enligt forskarna bakom rapporten. Men näringslivet står inför stora utmaningar. För att klara dessa är det enligt rapportförfattarna viktigt med reformer som gör det möjligt för företag att hitta nya affärsmöjligheter, experimentera och växa. Det är också centralt att få till reformer för ökad utbildningskvalitet och incitament för utbildning och vidareutbildning.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.