Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtEU"Konkurrera med fler och bättre jobb"

”Konkurrera med fler och bättre jobb”

Oscar Stenström, statssekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde, Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling och Eva Nordmark, ordförande TCO
Oscar Stenström, statssekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde, Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling och Eva Nordmark, ordförande TCO

Om vi ska lyckas med frihandel och ta vara på det bästa med globaliseringen och digitaliseringen måste mycket fokus ligga på omställning, sade TCO:s ordförande Eva Nordmark under ett seminarium som handlade om konsekvenserna av att det brittiska folket har röstat för att lämna EU.

Som att vakna mitt i en mardröm. Så beskrev TCO:s ordförande Eva Nordmark känslan på midsommaraftons morgon, när det stod klart att Brexit vunnit över Bremain-sidan. Under ett seminarium på TCO på måndagen beklagade hon djupt att Storbritannien ska lämna EU-samarbetet.

TCO:s ordförande Eva Nordmark.
TCO:s ordförande Eva Nordmark.

– Vi hade gärna sett att Storbritannien var kvar. Vår bedömning är att Storbritannien spelar en väldigt stor roll, både för den svenska ekonomin, men också för möjligheten att utveckla politiken i Europa för full sysselsättning, för tillväxten, för den sociala sammanhållningen och för en hållbar utveckling, sade Eva Nordmark.

Europa har stora utmaningar och det kräver mer samarbete, inte mindre, anser Eva Nordmark, som också pratade om Berlinmurens fall 1989 och de känslor som hon upplever dominerade då, hopp och vilja att samarbeta mellan länder.

”Alla vi som tror på samarbete, på öppenhet, på demokrati, på frihandel och som tror på att det går att påverka utvecklingen, vi måste kavla upp ärmarna.

– Det vi ser i dag är tyvärr motsatsen. Nya murar byggs. Den här framtidsoptimismen och framtidstron byts ut mot protektionism, populism. Det är en allvarlig situation. Men jag vill samtidigt säga, och det är viktigt, att framtiden inte är ödesbestämd. Den blir vad vi gör den till. Alla vi som tror på samarbete, på öppenhet, på demokrati, på frihandel och som tror på att det går att påverka utvecklingen, vi måste kavla upp ärmarna.

Detta kräver enligt Eva Nordmark, bland annat en bred politisk debatt som inte blundar för det missnöje som finns bland EU-medborgarna.

– Nu behövs en politik för investeringar och en jobbskapande tillväxtpolitik. Vi behöver konkurrera med fler och bättre jobb, snarare än med låga löner. Vi menar också att det finns en enorm potential att öka tillväxten och produktiviteten i Europa genom att satsa inte minst på utbildning och jämställdhet, sade hon.

För Oscar Stenström, statssekreterare hos handels- och EU-minister Ann Linde, var det ingen chock att ”leave”-sidan vann.

– Om man pratar illa om en produkt i 10-15 år, ja då är det svårt när man ska rösta om det sen, under de här formerna, att det faktiskt blir ett ja till EU, sade han.

Förklaringen är enligt Oscar Stenström att det har funnits en stor osäkerhet på den inre marknaden, inte minst vad gäller migration, och en känsla bland många av att ha blivit lämnad kvar. Ett ja till ett utträde ur EU blev ett sätt att känna att man tog tillbaka kontrollen.

”Vi som svensk regering hoppas ju naturligtvis att UK kommer att befinna sig på den inre marknaden, men det är också det man har röstat emot.

– Vi som svensk regering hoppas ju naturligtvis att UK kommer att befinna sig på den inre marknaden, men det är också det man har röstat emot, för den inre marknaden består av fyra odelbara enheter, där den fria rörligheten för personer är en, sade Oscar Stenström.

Med Brexit finns en överhängande risk att Storbritannien faller isär, tror Leif Östling, ordförande för Svenskt Näringsliv. Det är ingen bra utveckling. Näringslivet har dock en förmåga att anpassa sig, sade han.

– Vår uppgift är, tillsammans med alla våra medarbetare, att överleva med företagen och jobba vidare med företagen.

 saco om Brexit

Sacos ordförande Göran Arrius säger i ett uttalande att resultatet av folkomröstningen i Storbritannien är ”en stor förlust för den fria rörligheten och den europeiska gemenskapen.”

– Ingen är vinnare i det här läget. Inte britterna, inte EU, och definitivt inte Sverige som nu riskerar att tappa en av sina viktigaste allierade inom Europasamarbetet.

Om vi ska vi lyckas med frihandel och ta vara på det bästa med globaliseringen och digitaliseringen måste väldigt mycket fokus ligga på omställning, enligt Eva Nordmark.

– Hur skapar vi fler och bättre jobb, med högre kvalitet? Hur säkrar vi att den här kompetensagendan som EU-kommissionen nu kommer med, att den inte bara riktar sig till ett fåtal av Europas löntagare utan också ser att vi behöver säkra upp att alla löntagare i Europa har möjlighet att kompetensutveckla sig, att kunna gå vidare, kunna bidra produktivt i ett framgångsrikt näringsliv och arbetsliv?

– Där har vi en viktig uppgift tillsammans, som parter på arbetsmarknaden. som regering, att också argumentera för en sådan positiv utveckling kopplat till globalisering, digitalisering och fri handel, sade Eva Nordmark.

Ania Obminska

1 KOMMENTAR

  1. Jag tycker att vi i Norden ska stödja Skottlands kamp för självständighet med bibehållet EU-medlemskap. Vi ska välkomna Skottland som observatör i Nordiska Rådet och uppgradera till fullt medlemskap vid uppnådd självständighet. Skottlands sak är vår! Och det finns mycket vi kan samarbeta med Skottland om, inte minst på området förnyelsebara energikällor som vind- och vågkraft.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.