Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivChefer missar kontorsproblem

Chefer missar kontorsproblem

För cheferna var det viktigaste i utformningen av en kontorsmiljö att anställda ofta ska kunna interagera med varandra. För anställda var det att kunna fokusera och arbeta utan avbrott. Foto: Siri Stafford/Thinkstock
För cheferna i undersökningen var det viktigaste i utformningen av en kontorsmiljö att anställda ofta ska kunna interagera med varandra. För anställda var det att kunna fokusera och arbeta utan avbrott. Foto: Siri Stafford/Thinkstock

Det finns ett glapp mellan högre chefers bild av problemen i kontorsmiljö och anställdas uppfattning av läget, enligt en undersökning av analysföretaget Oxford Economics. Över hälften av de anställda svarade att ljud från omgivningen stör och minskar deras trivsel och produktivitet på jobbet. Bland högre chefer svarade bara var tredje att ljud från omgivningen var ett problem för deras anställda.

läs mer

Analysföretaget Oxford Economics globala undersökning bygger på svar från över 1 200 högre chefer och anställda i olika branscher.

En sammanfattning av rapporten hittar du här.

Över hälften av de anställda som svarade på undersökningen, 53 procent, ansåg att ljud från omgivningen stör och minskar deras trivsel och produktivitet på jobbet, medan bara en dryg tredjedel av de högre cheferna i undersökningen, 35 procent, uppfattade att ljud från omgivningen var ett problem för deras anställda.

Av cheferna svarade också 63 procent att deras anställda hade de verktyg som behövs för att hantera störningar i arbetet, medan 41 procent av de anställda svarade att de hade sådana verktyg.

Bara 18 procent av de anställda i undersökningen svarade att ledningen hade gjort något för att minska riskerna med störande ljud, detta trots att möjligheten att jobba ostört, att ”kunna fokusera och arbeta utan avbrott”, var den punkt som störst andel anställda (29 procent) rankade som etta när de skulle ange vad som var viktigast för dem när en kontorsmiljö ska utformas. Det som hamnade i topp för den största andelen höga chefer var att se till att anställda ofta kunde interagera med varandra.

Bland cheferna och anställda fanns vissa bakomliggande skillnader som kanske kan förklara delar av svaren. Av cheferna hade exempelvis 62 procent egna arbetsrum, att jämföra med 14 procent av de anställda. Det var också en högre andel chefer (59 procent) som svarade att de hade de verktyg som behövdes för att kunna jobba var de ville, att jämföra med 40 procent av de anställda.

”För att hjälpa människor att få mer gjort under arbetsdagen (och göra det lättare för dem att logga ut efter kontorstid), måste chefer förstå de utmaningar som deras anställda möter och ta stegen för att åtgärda de brister i ledning som står i vägen för framgång”, står det bland annat i Oxford Economics rapport.

Genom att göra det möjligt för anställda att arbeta i en tyst miljö och ge dem de verktyg de behöver för fokuserat arbete kan de anställda bli både nöjdare och mer produktiva under arbetsdagen, menar analysföretaget.

Ania Obminska

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Vad gör du om du ställs inför ett etiskt dilemma i jobbet?

0
I jobbet som ingenjör kan det uppstå en konflikt mellan kravet och den egna övertygelsen.  Vad är rätt och vad är fel?  Kanske ett dokument från 1929 kan hjälpa till att ge svaret.

Ingenjörerna som tillverkar vapnen som ska stoppa Putin

0
Hur är det att jobba med produkter som å ena sidan används för att försvara länders självständighet, men som å andra sidan kan döda? Ingenjören ställde frågan till två ingenjörer på BAE Systems.

Hur länge måste jag stanna innan jag byter jobb?

0
Hur länge bör man stanna på ett jobb innan man går vidare till nästa? Karriärcoachen tipsar om hur du bör tänka.

Här finns ingenjörernas mest jämställda chefslöner

0
Många ingenjörer blir chefer och det är inom privat sektor som cheferna tjänar mest. Men där finns ett lönegap mellan könen. I en annan sektor är chefslönerna för ingenjörer helt jämställda.  

Har du gjort en livsnjutarplan över vad som är viktigast i ditt liv?

0
Karriärplanering har du säkert koll på. Men allt annat som är viktigt i livet, hur får du tid och energi till det? Testa att göra en livsnjutarplan där du sätter dina prioriteringar på pränt.

Får man komma med shorts till jobbet?

0
Varma sommardagar är det lockande att komma med shorts och sandaler till jobbet. Men hur lättklädd får man egentligen vara på jobbet? Juristen reder ut vad som gäller.

Se MIT-studenterna dansa

0
I USA är det naturligt att kreativa ämnen ingår i ingenjörsutbildningarna, som dans till exempel. 

Ger din chef dig ont i magen?

0
Var tredje svensk uppger att de har en destruktiv chef. En ny bok ger konkreta förslag på hur du hanterar en sådan situation.

”Så här fick vi vårt första ingenjörsjobb”

0
För nyexade finns många andra vägar än platsannonser till det första jobbet. Ingenjören frågade sex ingenjörer hur de fick sitt första jobb efter examen.

Hur gör du för att inte jobba över?

0
Som ingenjör kan det vara svårt att sätta gränser för sin arbetstid. Här är ingenjörernas egna tips på hur de undviker att jobba över när arbetsbelastningen är hög.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Undvik ingenjörernas vanligaste cv-missar

0
Ett cv ska vara tydligt och visa vad du har för kompetens och erfarenhet. Visst är det bra att sticka ut men passa dig för att tappa trovärdighet. Här är nio vanliga misstag – och hur du undviker dem.