Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivIngenjör ses som bästa framtidsyrket

Ingenjör ses som bästa framtidsyrket

Ungefär var tredje svensk ångrar sitt val av utbildning. Vanligaste svaret bland dem som har ångrat sig är att de borde ha läst till dataexpert eller ingenjör i stället. Det framkommer i en rapport från Manpower Work Life.

En undersökning från Manpower visar att svenskarna anser att ingenjör är det främsta framtidsyrket. På frågan ”Om du kunde ändra det förflutna, hade du då valt en annorlunda utbildning?” svarade 33 procent ”ja, helt säkert” och 37 procent ”ja, kanske”. En klar majoritet känner alltså att en annan utbildning kunde ha varit bättre. När de som ångrade sig tillfrågades vad de borde ha läst i stället blev data och ingenjör de vanligaste svaren.

undersökningen

Undersökningen Manpower Work Life Rapport 2016 fick in svar från 4398 svenskar om högre utbildning. Alla som svarat i undersökningen har haft sin profil registrerad på Manpower.se. Enligt Manpower är gruppen representativ för Sveriges arbetsföra befolkning med avseende på ålder, kön och bostadsort.

En annan fråga som gick till alla i undersökningen handlade om vilken utbildning de generellt ville rekommendera till ungdomar. Där fick svaret ”ingenjör” klart flest kryss. 19 procent svarade”ingenjör”, medan 13 procent svarade ”Data/IT”. Dessa två svar behöver kanske inte utesluta varandra, men svaren ger ändå tillsammans en tydlig fingervisning om hur många resonerar. Betydligt färre rekommendationer fick yrken som ekonom, lärare och jobb inom vården.

Många av rekommendationerna för vilken utbildning som är bra att gå, var baserade på möjligheterna för att få jobb, men utsikterna att få utveckla sig själv i jobbet var också en viktig faktor.

Manpowers undersökning refererar till siffror från SCB som säger att både lärare och olika sorters tekniker väntas bli bristyrken år 2025, medan det väntas bli ett överskott av samhällsvetare, inte minst journalister. Enligt SCB kan det även bli ett visst överskott på vissa ingenjörsinriktningar.

Sture Henckel

 

4 KOMMENTARER

  1. Är det bland dom som ångrar sig som 19 procent rekommenderar en ingenjörsutbildning? Så står det i ingressen men läser man artikeln så verkar det som om det är 19% av alla tillfrågade som skulle rekommendera ingenjör. Vore intressant att få klargjort.

    • Bra fråga om vem som egentligen ville rekommendera ingenjörsutbildningen. Det blev tyvärr väldigt oklart uttryckt i texten, men svaret på frågan är lite både och. Som en konsekvens av frågan har jag omformulerat några meningar i hopp om att kunna förtydliga.

      Bland de tillfrågade i hela undersökningen var det 19 procent som ville rekommendera unga personer att läsa en ingenjörsutbildning, se grafiken. Vad gäller dem som ångrade sitt eget yrkesval så finns det i rapporten inga siffror, det står bara att det vanligaste svaret på vad de skulle ha läst i stället var ”Data/IT”, följt av civilingenjör.

  2. Jag ångrar verkligen att jag valde att bli civilingenjör.

    Underbetalt i förhållande till statistiken alltför ofta för min del (HR-folket ”vill inte ta ställning till Sveriges ingenjörers statistik”), överbelastat, underutnyttjande av ens kompetens och för min del svårt att få passande jobb för att jag fastnat i någon slags moment 22-fälla där jag utmatchas av erfarenhet vid ansökningar och därför heller inte får jobb.

    Jag skulle inte rekommendera någon att bli ingenjör om man inte har en brinnande passion för något specifikt tekniskt fält.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Välj din chef – så synar du ledarskapet när du byter jobb

0
Din chef spelar stor roll – för dina prestationer, din utveckling och ditt mående. Därför bör du välja nästa chef med omsorg. Så här kan du gå till väga för att ta referenser på chefen.

Nyexade byggingenjörens dagbok: ”Kollegornas stöd är tryggt när man är ny i branschen”

0
I våras blev Emin Hogic högskoleingenjör i byggteknik vid Lunds tekniska högskola, campus Helsingborg och nu är han projektör på Sweco. Här är hans dagbok från en vecka på jobbet.
Luleå och Stockholm

Så skiljer ingenjörers löner mellan länen

5
Medellönen högst i Stockholm, följt av Halland för civilingenjörer och Blekinge för högskoleingenjörer.
Jonas Hylén

Förtroendevald på Siemens: ”Är lite som en präst eller diakon”

0
Under 25 år i Akademikernas styrelse på Siemens har Jonas Hylén hjälpt medlemmar som riskerat att förlora jobbet och mött engelsmän som är chockade att ingenjörer har ett fack.    

Låga ingenjörslöner oroar inte industrijättarna i norr

0
Ingenjörer i södra Sverige har högre lön än ingenjörer i norr. Men för industrijättarna i norr verkar lönenivåerna inte vara något hinder för rekrytering.

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Hur kallt får det egentligen vara på kontoret?

0
Kyliga kontor gör inte bara att vi fryser, det sänker också vår koncentrationsförmåga och kan påverka hälsan. Så hur kallt får det egentligen vara på kontoret?