Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivArbetsmarknadJobb försvinner vid Vattenfall

Jobb försvinner vid Vattenfall

Flera tidningar rapporterade för ett par veckor sedan om att tusentals arbetstillfällen är hotade på Vattenfall. Akademikernas ordförande är tveksam till om uppsägningarna blir så omfattande.

Det är ingen hemlighet att Vattenfall har ekonomiska bekymmer. Efter nedskrivningar, bland annat på grund av försäljningar av de tyska brunkolstillgångarna, redovisade bolaget en nettoförlust på drygt 28 miljarder kronor för årets andra kvartal.

Redan när vd:n Magnus Hall tillträdde sin tjänst i oktober 2014 pratade han om kommande besparingar och neddragningar. ”Vi tittar på allt och vi kommer att bli ett antal personer färre”, sa han då i en intervju med Dagens Nyheter.

I början av augusti figurerade uppgifter i pressen om att Vattenfall planerade uppsägningar av omkring 2 000 personer. Med omkring 8 500 anställda i Sverige skulle det innebära omfattande neddragningar.

Carl-Gustaf Angelin, ordförande för Akademikerrådet vid Vattenfallkoncernen bekräftar att det görs en hel del besparingar men han har inte fått några uppgifter om att bolaget planerar uppsägningar av 2 000 personer.

Carl-Gustaf Angelin
Carl-Gustaf Angelin

– Det låter mycket. Ledningen planerar i och för sig att outsourca en hel del administrativ verksamhet. Kontoret i Jokkmokk med 40 anställda är en enhet som riskerar att drabbas. Försäljningen av brunkol i Tyskland kommer säkert också att innebära en hel del uppsägningar i Tyskland och Holland. En del tjänster försvinner nog också i Sverige i och med att bolaget blir mindre. Att det sammanlagda neddragningarna kan drabba några hundra anställda i Sverige verkar rimligt, men knappast fler, säger Carl-Gustaf Angelin.

En verksamhet inom Vattenfallkoncernen som redan har drabbats av uppsägningar är KSU, Kärnkraftsäkerhet och utbildning AB, som ansvarar för att utbilda driftpersonal vid kärnkraftverken. I anslutning till reaktorerna i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn men även i Studsvik, finns avancerade simulatorer för utbildning.

KSU har omkring 240 anställda i dag, varav största delen består av driftingenjörer eller drifttekniker som är instruktörer och som själva har arbetat i kontrollrummen, samt dataingenjörer som underhåller och utvecklar de avancerade simulatorerna.

När fyra reaktorer i Sverige stänger inom ett par år minskar behovet av driftpersonal på kärnkraftverken och därmed också behovet av utbildningar.

Göran Andersson
Göran Andersson

– I våras hade vi en tuff förhandling. Drygt 30 av de anställda varslades om uppsägning och omkring 20 tvingades efter avslutade förhandlingar att sluta. Hälften går hem med avgångspension säger Göran Andersson, ordförande för Sveriges Ingenjörer vid KSU.

Neddragningarna vid KSU kommer dessutom att fortsätta.

–Redan i höst blir det nya förhandlingar om neddragningar, men jag har inte fått något underlag än, säger Göran Andersson.

Beskedet om att stänga två reaktorer i Oskarshamn redan nästa år kom väldigt plötsligt men i Ringhals planerar man med längre framförhållning. Där kommer två reaktorer att stänga 2020 och fram till dess måste KSU hålla utbildningar för driftpersonalen.

– Förhoppningsvis kan en del övertalighet framöver lösas med naturlig avgång, säger Göran Andersson.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.