Många motioner till ingenjörernas fullmäktige

Sveriges Ingenjörers fullmäktige arrangeras varje och och vartannat år behandlar man medlemmarnas motioner.

Sveriges Ingenjörers fullmäktige arrangeras varje och och vartannat år behandlar man medlemmarnas motioner.

Den 13-15 november är det dags för Sveriges Ingenjörers fullmäktige. I år har 49 motioner kommit in och som vanligt är spännvidden stor. Här finns allt från förslag på ändringar i kollektivavtalen och mer stöd till klubbarna till lägre avgifter för nyanlända ingenjörer.

Den 13-15 november är det dags för Sveriges Ingenjörers fullmäktige. I år har 49 motioner kommit in och som vanligt är spännvidden stor. Här finns allt från förslag på ändringar i kollektivavtalen och mer stöd till klubbarna till lägre avgifter för nyanlända ingenjörer.

Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers riksdag som sammanträder i november varje år. Fram till den 31 augusti har var och en som är medlem i förbundet, enskild eller via en valkorporation, haft möjlighet att lämna in motioner som behandlas på fullmäktige.

Flera motioner handlar i år om att förbundet måste bli bättre på att synas på arbetsplatserna. Lokalavdelningen vid FMV, Försvarets materielverk, vill kunna profilera Sveriges Ingenjörer tydligare.

På FMV arbetar medlemmar från 8 olika Sacoförbund och Sveriges Ingenjörer är det största förbundet med 750 av omkring 1 000 Sacomedlemmar.

Ulrika Hill

Ulrika Hill

– Vi har fått direktiv att profilera Saco mer än varje enskilt förbund i det lokalfackliga arbetet. Det tycker vi är synd eftersom varje förbund skulle vinna på att synas bättre lokalt och på så vis kunna locka fler medlemmar. Många vill vara med i ett förbund som organiserar anställda i ens egen yrkesgrupp, säger Ulrika Hill, ordförande för Sveriges Ingenjörer på FMV.

Akademikerna vid Volvo tar upp samma problem i en motion. De föreslår att förbundet på olika sätt, med marknadsföringsmaterial som filmer och broschyrer, hjälper Sveriges Ingenjörers lokalavdelningar att synas mer på företagen, i samhället och på universiteten.

Från Sveriges Ingenjörer, distrikt Skåne, kommer förslaget att förbundet inför en ny medlemskategori för nyanlända till Sverige.

Sveriges Ingenjörer har redan flera aktiviteter för att hjälpa nyanlända, bland annat ett framgångsrikt mentorprogram.

– Vi tycker att förbundet ska kunna stötta nyanlända ingenjörer på fler sätt. Det kan handla om att berätta hur arbetsmarknaden i Sverige fungerar, om fackens roll, vilka löner de kan förvänta sig och allt som Sveriges Ingenjörer kan hjälpa dem med, säger Håkan Gül, distrikt Skåne.

Innan de nyanlända ingenjörerna har lyckats få jobb är det rimligt att de, liksom studenterna, inte betalar full medlemsavgift. I motionen föreslår man också att förbundet tar fram facklig information på engelska och utreder behovet av att ge rådgivning och medlemsservice på andra språk än på svenska och engelska.

– Det här kommer givetvis att kosta pengar men det blir en värdefull investering om de nyanlända ingenjörerna stannar som fullbetalande medlemmar när de får jobb, säger Håkan Gül.

Flera motioner till Fullmäktige har kommit från Teknologrådet som vill att studenterna ska få möjlighet att ta mer plats i förbundet.

I en av motionerna förslår man att Fullmäktige ska vika en plats i förbundets valberedning, i en annan motion vill man att Teknologrådet blir erkänd som studenternas styrelse och att detta skrivs in i förbundets stadgar.

Erik Molin

Erik Molin

– Vi tror att det är viktigt att väcka det fackliga engagemagnet bland studenterna för att förbundet ska ha en bra rekryteringsbas i framtiden. För studenter som har varit fackligt engagerade är det inget stort steg att engagera sig fackligt när de kommer ut i arbetslivet, säger Erik Molin, vice ordförande för Teknologrådet.

Anders Tihkan, Sveriges Ingenjörers förbundssekreterare ser en trend med allt fler motioner.

– I år kom 49 motioner, 2014 kom det 44 och 2012 kom det 40 motioner. Det är välgörande för debatten i förbundet säger han.

Årets samtliga 49 motioner finns att läsa på förbundets hemsida under fliken motion. Förbundsstyrelsen kommer vid sitt sammanträde 4-5 september att ha en första diskussion om sin syn på motionerna. Förbundsstyrelsens yttranden över motionerna kommer att publiceras på förbundswebben den 30 oktober tillsammans med övriga möteshandlingar. Vid fullmäktigemötet 13-15 november kommer fullmäktiges ledamöter också att ta del av medlemmarnas kommentarer till motionerna på hemsidan.

Karin Virgin

 

1 kommentar

  • Sura ingenjören

    Vad gör förbundet för nyutexaminerade ingenjörer? Förekommer det några påtryckningar alls om att ingenjörsbristen knappt skulle existera om företagen faktiskt började satsa på nyutexaminerade istället för att räkna med att all personalförsörjning ska ske från konkurenter?

    02 september 2016

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar