Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSuccé för ingenjörers självhjälpsbok

Succé för ingenjörers självhjälpsbok

Civilingenjörerna Anneli Påmark och Carl Österberg ligger sedan ett par veckor tillbaka på flera av Adlibris och Bokus topplistor för facklitteratur med boken Vägra följa John.

Vad handlar boken om?

– Vi försöker ge läsarna aha-upplevelser om hur man lever sitt liv och varför. Vi tar bland annat upp frågor om vårt undermedvetna och varför vi beter oss som vi gör. Vi lever hela livet och tror att vi har kontroll men 95 procent av alla beslut fattas av det undermedvetna.

– Vi slår också ett slag för magkänslan, intuitionen. Den vill vetenskapen knappt kännas vid men den är oerhört viktig, inte minst för kreativiteten och den har också stor betydelse i arbetslivet. Få företagsledningar vågar lita på intuitionen och satsa på fantastiska idéer som inte har en säker ekonomisk avkastning.

– Vi skriver också om hälsa och kost, behovet av att ta hand om kroppen och hur stor betydelse det vi stoppar i oss har för vårt välbefinnande. Ett helt avsnitt handlar om personlig utveckling. Dessutom skriver vi om kopplingen mellan teknik och människa. Många produkter är designade för att bara hålla en begränsad tid. Det är inte olagligt men onödigt och dumt eftersom det tär på jordens resurser.

Det är många stora frågor i samma bok. Varför skriver ni inte flera böcker istället?

– Vi tycker att det är viktigt att ta ett större helhetsgrepp på flera viktiga frågor som hänger ihop och det är inte någon som har gjort det tidigare. Den röda tråden i boken är hur vi ska kunna genomföra långsiktiga förändringar som blir bestående. Det handlar både om hur vi ska kunna förändra våra liv men också våra relationer med andra och samhället.

Annelia Påmark och Carl Östberg
Annelia Påmark och Carl Östberg

Hur reagerade förlagen på idén?

– Flera förlag hade först synpunkter på att boken tar upp så många ämnen och undrade hur vi skulle få ihop texten men det var viktigt för oss och slutresultatet har blivit en sucée. Vi hade jobbat tre år med boken och 2014 kom den ut som inbunden. När vi sedan fick möjligheten att ge ut den som pocket har vi ägnat sex månader åt att komplettera innehållet. 60 sidor är helt nya. Den har hittills sålt i 4 000 exemplar, vilket är extremt bra för debutförfattare.

På vilket sätt färgas boken av att ni är ingenjörer?

– Vi har båda arbetat många år som chefer inom näringslivet och dessutom byggt på med utbildningar i personlig utveckling och psykologi. Vi har sett hur bristfälligt ledarskapet är på många företag och hur stort behovet är av att utbilda chefer. För att blir bra på att leda andra måste man ha en bra självkännedom.

– Behovet av bra chefer har också blivit ännu mer aktuellt nu när arbetslagstiftningen ger cheferna större ansvar för hur de anställda mår. I en Gallupundersökning från 2013 svarade bara 16 procent av de tillfrågade att de tycker om att gå till jobbet. 12 procent är vad man kan kalla för motarbetare och beräkningar visar att motarbetarna kostar företagen 100 miljarder kronor om året, kostnader för sjukfrånvaro inte inräknade.

– Många företag ser de här problemen men vågar inte ta i dem, det är helt enkelt för känsligt. Andra löser dem genom att försöka göra sig av med motarbetarna. Det är en vanlig uppfattning att det är fel på anställda som inte fungerar på en arbetsplats men det krävs också kunskap bland cheferna för att ta hand om personalen. Chefer med bra självkännedom kan både se och våga ta tag i den här typen av problem.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Vilken bok! Jag har precis läst den nya pocketen och kan bara konstatera att ALLA borde läsa, inte minst ingenjörer!! Det är dags att vakna gott folk, och se igenom allt vad vi håller på med, som inte är bra för oss eller samhället, bara för att vi är så präglade till att tro på det nuvarande systemet där ekonomin tillåts styra allt, och till och med är viktigare än människor. Det finns ett annat sätt att leva, utan att behöva försaka, och det visar Vägra följa John med all önskvärd tydlighet. Allt är dessutom baserat på vetenskap, så till och med jag (ingenjör) kan hänga med och tro på det, då kan alla det! LÄS BOKEN DU OCKSÅ!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.