Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSuccé för ingenjörers självhjälpsbok

Succé för ingenjörers självhjälpsbok

Civilingenjörerna Anneli Påmark och Carl Österberg ligger sedan ett par veckor tillbaka på flera av Adlibris och Bokus topplistor för facklitteratur med boken Vägra följa John.

Vad handlar boken om?

– Vi försöker ge läsarna aha-upplevelser om hur man lever sitt liv och varför. Vi tar bland annat upp frågor om vårt undermedvetna och varför vi beter oss som vi gör. Vi lever hela livet och tror att vi har kontroll men 95 procent av alla beslut fattas av det undermedvetna.

– Vi slår också ett slag för magkänslan, intuitionen. Den vill vetenskapen knappt kännas vid men den är oerhört viktig, inte minst för kreativiteten och den har också stor betydelse i arbetslivet. Få företagsledningar vågar lita på intuitionen och satsa på fantastiska idéer som inte har en säker ekonomisk avkastning.

– Vi skriver också om hälsa och kost, behovet av att ta hand om kroppen och hur stor betydelse det vi stoppar i oss har för vårt välbefinnande. Ett helt avsnitt handlar om personlig utveckling. Dessutom skriver vi om kopplingen mellan teknik och människa. Många produkter är designade för att bara hålla en begränsad tid. Det är inte olagligt men onödigt och dumt eftersom det tär på jordens resurser.

Det är många stora frågor i samma bok. Varför skriver ni inte flera böcker istället?

– Vi tycker att det är viktigt att ta ett större helhetsgrepp på flera viktiga frågor som hänger ihop och det är inte någon som har gjort det tidigare. Den röda tråden i boken är hur vi ska kunna genomföra långsiktiga förändringar som blir bestående. Det handlar både om hur vi ska kunna förändra våra liv men också våra relationer med andra och samhället.

Annelia Påmark och Carl Östberg
Annelia Påmark och Carl Östberg

Hur reagerade förlagen på idén?

– Flera förlag hade först synpunkter på att boken tar upp så många ämnen och undrade hur vi skulle få ihop texten men det var viktigt för oss och slutresultatet har blivit en sucée. Vi hade jobbat tre år med boken och 2014 kom den ut som inbunden. När vi sedan fick möjligheten att ge ut den som pocket har vi ägnat sex månader åt att komplettera innehållet. 60 sidor är helt nya. Den har hittills sålt i 4 000 exemplar, vilket är extremt bra för debutförfattare.

På vilket sätt färgas boken av att ni är ingenjörer?

– Vi har båda arbetat många år som chefer inom näringslivet och dessutom byggt på med utbildningar i personlig utveckling och psykologi. Vi har sett hur bristfälligt ledarskapet är på många företag och hur stort behovet är av att utbilda chefer. För att blir bra på att leda andra måste man ha en bra självkännedom.

– Behovet av bra chefer har också blivit ännu mer aktuellt nu när arbetslagstiftningen ger cheferna större ansvar för hur de anställda mår. I en Gallupundersökning från 2013 svarade bara 16 procent av de tillfrågade att de tycker om att gå till jobbet. 12 procent är vad man kan kalla för motarbetare och beräkningar visar att motarbetarna kostar företagen 100 miljarder kronor om året, kostnader för sjukfrånvaro inte inräknade.

– Många företag ser de här problemen men vågar inte ta i dem, det är helt enkelt för känsligt. Andra löser dem genom att försöka göra sig av med motarbetarna. Det är en vanlig uppfattning att det är fel på anställda som inte fungerar på en arbetsplats men det krävs också kunskap bland cheferna för att ta hand om personalen. Chefer med bra självkännedom kan både se och våga ta tag i den här typen av problem.

Karin Virgin

1 KOMMENTAR

  1. Vilken bok! Jag har precis läst den nya pocketen och kan bara konstatera att ALLA borde läsa, inte minst ingenjörer!! Det är dags att vakna gott folk, och se igenom allt vad vi håller på med, som inte är bra för oss eller samhället, bara för att vi är så präglade till att tro på det nuvarande systemet där ekonomin tillåts styra allt, och till och med är viktigare än människor. Det finns ett annat sätt att leva, utan att behöva försaka, och det visar Vägra följa John med all önskvärd tydlighet. Allt är dessutom baserat på vetenskap, så till och med jag (ingenjör) kan hänga med och tro på det, då kan alla det! LÄS BOKEN DU OCKSÅ!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

0
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

Ingenjören Åke säkrar byggnader i jordbävningsdrabbade Turkiet

0
Vanligtvis undervisar Åke Solfeldt blivande byggnadsingenjörer vid tekniska högskolan i Jönköping. Men när Turkiet och Syrien drabbades av jordbävning släppte han allt för att delta i hjälparbetet.

Sök orsaker till stressen – sex faktorer att ha koll på

0
Oavsett vad som utlöser stress är effekterna desamma. De påverkar hur vi fungerar intellektuellt och därför behöver din chef hjälpa dig hitta orsakerna och åtgärda dem.

18 vanliga frågor på anställningsintervjun – så förbereder du dig

0
Varför söker du den här tjänsten? Det är den mest självklara frågan du kan förvänta dig på en anställningsintervju. Men det finns fler. Här är rekryterarens tips på hur du kan förbereda dig.
Veronica Wåtz

Hon projektleder anskaffningen av nästa generations ubåt

0
Projekt A26 ska utveckla och anskaffa två nya toppmoderna ubåtar till marinen. Projektledare är civilingenjören Veronica Wåtz på FMV. Här berättar hon om en vecka på jobbet.   

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.